
Alegerea electrocasnicelor intr-o bucatarie este principala preocupare cand vine vorba de remodelarea bucatariei, iar in cadrul acesteia cea mai mare importanta o are cuptorul.
Datorita acestei importante multa lume ajunge sa isi puna intrebarea “Cuptor incorporabil cu convectie ( ventilator) sau static ( conventional) ? “.
Cuptoare electrice cu ventilator
Cuptor electric cu cel mai mic pret
Cel mai bun cuptor electric incorporabil in 2020
Cuptor alb cu design extrem de frumos
Cuptor Bosch cu autocurățare EcoClean
Cel mai bun cuptor Hotpoint
Inainte de a oferi un raspuns la aceasta intrebare, va prezentam principiile de functionare a celor doua tipuri de cuptoare electrice, astfel incat sa vedeti care corespunde cerintelor dumneavoastra.
Cuptor electric static ( conventional)
La acest tip de cuptor, caldura este radiata de elementul incalzitor situat in partea superioara si inferioara a cuptorului, iar caldura circula in cuptor in mod natural de jos in sus. Acest mod de circulare a caldurii in cadrul cuptorului face face ca ca aceasta sa nu fie distribuita uniform, astfel incat rezultatele la gatit nu sunt foarte bune.
De obicei, persoanele care utilizeaza un cuptor electric conventional, evita producerea de zone care nu sunt gatite bine prin invartirea produsului aflat in cuptor.
Cuptor electric cu convectie (ventilator)
Fata de cuptorul static prezentat mai sus cel cu convectie are si un ventilator plasat in partea din spate a cuptorului, care face ca temperatura in interiorul cuptorului sa fie distribuita mult mai uniform, ceea ce inseamna o coacere uniforma si intr-un timp mai scurt.
Avantajele cuptorului electric cu convectie
• Consum redus de energie, timpul necesar pentru coacere este mai redus in functia cu convectie decat in functia statica, astfel incat si energia consumata este mai putina, ceea ce inseamna costuri mai reduse.
• Coacere intr-un timp mai scurt, in ziua de azi timpul este un element pretios, astfel incat, daca doriti sa il alocati si pentru alte activitati, va recomandam sa folositi functia cu convectie in situatiile in care se poate. In general timpul necesar coacerii in functia cu convtie este mai redus cu 20% – 30%, decat timpul necesar coacerii acelui produs dar in functia statica.
• Coacere uniforma, cand vine vorba de performantele cuptorului un bun indicator este coacerea uniforma, iar in majoritatea cuptoarelor cu convectie se intampla acest lucru.
Dezvantajele cuptorului electric cu convectie
Singurul dezavantaj al cuptorului electric cu convectie este pretul, si anume acesta in general este mai scump ca si cel static.
Cand trebuie folosit cuptorul electric cu convectie si cel static?
Cand se foloseste cuptorul electric cu convectie?
• Ori de cate ori prajiti, preparatele precum carne si vegetale necesita folosirea cu convectie, deoarece se prajesc mai repede, caldura patrunde uniform in ele, iar aerul uscat din cadrul cuptorului face ca suprafata exterioara a produsului sa fie crocanta si caramelizata.
• Cand coaceti produse de patiserie sau placinte, functia cu convectie topeste grasimea si creeaza abur in cuptor, mai repede decat functia statica, ceea ce face ca placinta sa fie mai ridicata.
• Cand coaceti prajiturele, functia cu convectie va permite sa coaceti simultan pe mai multe nivele, astfel incat puteti sa introduceti in cuptor 2-3 tavi cu prajiturele.
• Cand uscati diverse produse, in aceasta situatie principalul scop este sa eliminati apa din interiorul produsului, iar pentru acest lucru functia cu convectie este cea mai buna.
Cand se foloseste cuptorul electric cu static
• Cand preparati sufleuri
• Cand preparati prajituri
• Cand preparati paine, principalul argument in acest caz este faptul ca, functionarea ventilatorului face ca exteriorul painii sa fie fie uscat. Exista persoane care prefera sa prepare painea in functia cu convectie, astfel incat decizia finala cu privire la ce functie de cuptor sa folositi o luati dumneavoastra.
Dupa cum se poate vedea, cele mai bune performante cand vine vorba de gatit le are cuptorul electric cu convectie, iar recomandarea noastra este acest model de la Electrolux.
In descrierea coptorului electric nu se specifica daca e static sau cu convectie, din ce tara sunteti?