Cel mai bun aragaz in aprilie 2021

Datorită faptului că foarte multă lume aflată în căutarea celui mai bun aragaz din 2021 are un buget limitat, am decis să nu desemnăm doar un aragaz ca fiind cel mai bun din 2021, ci în schimb să desemnăm cel mai bun aragaz pentru fiecare interval de preț și anume: 500–1000 Lei, 1000–1500 Lei, 1500–2000 Lei, 2000–3000 Lei, și peste 3000 Lei.

Cel mai bun aragaz din 2021 cu prețul până în 1000 lei 

Este un aragaz la care plita și cuptorul funcționează cu gaz natural / gaz petrolier lichefiat și care are aprindere electrică și siguranță la toate arzătoarele fiind o soluție foarte bună pentru cine dorește un aragaz ieftin cu performanțe bune.

cel mai bun aragaz cu pretul in categoria 1000 - 1500 lei

Cel mai bun aragaz din 2021 cu prețul până în 1500 lei 

Acesta este un aragaz cu lățimea de 60 cm și la care cuptorul este dotat și cu rotisor. Este un aragaz recomandat pentru familiile cu mulți membri sau în care se gătește mult.

cel mai bun aragaz din 2021 in categoria de pret 1500 2000 lei

Cel mai bun aragaz din 2021 cu prețul până în 2000 lei 

Primul aragaz din această categorie de preț este unul mixt la care plita este pe gaz, iar cuptorul este electric cu 11 funcții cu ajutorul cărora puteți crea condițiile ideale de coacere pentru multe tipuri de mâncăruri.

cel mai bun aragaz electric pana în 2000 lei

Cel mai bun aragaz din 2021 cu prețul până în 2000 lei 

Al doilea aragaz din această categorie de preț este unul electric la care cuptorul are 11 funcții, iar plita este vitroceramică cu 4 zone de gătit.

cel mai bun aragaz din 2021 pana in 3000 lei

Cel mai bun aragaz din 2021 cu prețul până în 3000 lei 

Este un aragaz de la Bosch care are plita vitroceramică cu 4 zone de gătit, iar cuptorul are pe lângă funcțiile clasice de gătire și 10 programe automate care efectuează toate setările ncesare procesului de gătire.

Cel mai bun aragaz din 2021 cu prețul peste 3000 lei 

Dacă nu ținem cont de preț ci doar de performanțe atunci acest aragaz de la AEG este cel mai bun aragaz din 2021 datorită faptului că are funcții de gătit performante, iar plita este pe inducție ceea ce înseamnă eficiență energetică foarte mare. 

Pentru alegerea celui mai bun aragaz din 2021 am folosit următoarele criterii de departajare:

Performanțele la coacere

Acesta este cel mai important criteriu când se face alegerea unui aragaz, astfel încât aragazul cumpărat să fie capabil să gătească o mulțime de tipuri de mâncare într-un mod satisfăcător.
În cazul cuptorului de la aragaz este foarte important ca acesta să fie capabil să asigure o distribuție uniformă a căldurii, lucru care va face ca mâncarea să fie supusă la aceeași temperatură pe toată suprafață, astfel încât se evită zonele care sunt prea coapte sau nu sunt coapte bine.

Siguranța în utilizare

Acesta este un alt factor foarte important de care trebuie ținut cont, iar din acest motiv toate aragazele pe gaz care apar în acest articol au în dotare sistemul de siguranță arzătoare care întrerupe alimentarea cu gaz în cazul în care flacăra se stinge în mod accidental.
Plitele electrice ale aragazelor sunt dotate cu indicator de căldură reziduală care avertizează utilizatorul dacă o zonă de gătit este fierbinte.

Performanța energetică

Un alt factor important este consumul de energie electrică sau de gaz. Prin urmare toate aragazele prezentate în acest articol au un indice bun al eficienței energetice.

Design

Pentru ca un aragaz să se încadreze perfect într-o bucătărie modernă trebuie ca acesta să aibă un design atrăgător, iar aragazele din această listă au primit aprecieri pozitive din partea persoanelor care le-au achiziționat ținând cont de aspectul lor.

Părerile utilizatorilor care le-au achiziționat

Un alt aspect de care am ținut cont este părerea utilizatorilor care au achiziționat aceste aparate și care oferă o notă generală bună aragazului după mai multe utilizări.

Cel mai bun aragaz din 2021 cu prețul până în 1000 lei

În această categorie de preț se găsesc aragaze care au gazul ca sursă de alimentare pentru plită și cuptor, iar dotările sunt cele de bază.
Cel mai bun aragaz din 2021 cu prețul până în 1000 lei este un model de la Arctic, iar pentru a desemna câștigătorul din această categorie de preț am analizat 20 de modele de aragaze de la diferiți producători (Heinner, Star-Light, Hansa, Zanussi, Arctic, Beko).
Pentru desemnarea celui mai bun aragaz din 2021 am ținut cont de aspect, performanțe de coacere, accesorii, siguranță, dotări, posibilitatea de a fi alimentat cu gaz de la butelie și review-uri pozitive din partea utilizatorilor.
Acest model de aragaz de la Arctic este foarte bun și datorită faptului că toate arzătoarele au eficiență ridicată, ceea ce se traduce prin consum redus de energie în comparație cu arzătoarele normale.

Prezentarea generală a plitei aragazului

prezentarea plitei a celui mai bun aragazin din 2021 cu pret pana in 1000 leiAcest model de aragaz de la Arctic este dotat cu 4 arzătoare pe gaz cu eficiență ridicată și o putere totală de 7900 W împărțită astfel:

Stânga Spate: Este un arzător de tipul „Normal” cu o putere maximă de 2000 W, pe care Arctic recomandă poziționarea vaselor cu diametrul de 18 cm–20 cm.

Stânga Față: Acest arzător este de tipul „Rapid” ceea ce înseamnă că dezvoltă cea mai mare putere și anume 2900 W, iar producătorul recomandă utilizarea vaselor cu diametrul de 22 cm–24 cm.

Dreapta Față: Este de tipul „Auxiliar” cu o putere maximă de 1000 W; diametrul vaselor utilizate pe acest arzător trebuie să se situeze în intervalul 12 cm–18 cm.

Dreapta Spate: Al patrulea arzător de pe plită este de tipul „Normal” și dezvoltă o putere maximă de 2000 W, iar vasele care se pot amplasa pe el trebuie să aibă un diametru minim de 18 cm și maxim 20 cm.

Comanda celor patru arzătoare de pe plita aragazului

comanda celor 4 arzatoare de la plitaCele patru arzătoare ale plitei aragazului sunt comandate cu ajutorul butoanelor poziționate pe panoul de comandă, iar deasupra fiecărui buton producătorul a amplasat un simbol pentru indicarea arzătorului comandat de acel buton.
De asemenea fiecare buton conține un simbol sub forma unei flăcări mari și mici. Acestea reprezintă de fapt pozițiile pentru puterea maximă și minimă, iar când butoanele sunt orientate în sus înseamnă că arzătoarele nu sunt alimentate cu gaz.

Pașii pe care trebuie să îi efectuați pentru aprinderea arzătoarelor cu ajutorul butoanele de comandă sunt:

 1. Se apasă butonul corespunzător arzătorului dorit să fie pornit.
 2. Butonul de comandă se rotește în sens anti-orar până în dreptul simbolului flacără mare.
 3. Se apasă pentru o perioadă scurtă butonul care acționează sistemul de aprindere electrică.
 4. După ce flacăra este stabilă se rotește butonul de comandă până în dreptul nivelului de căldură dorit.

Prezentarea generală a cuptorului acestui aragaz

prezentarea cuptorului celui mai bun aragazin din 2021 cu pret pana in 1000 leiCel mai bun aragaz din 2021 cu prețul de până în 1000 lei are un cuptor cu două arzătoare și anume Grill și Inferior, iar în partea din spate a cuptorului este poziționată o lampă care iluminează cavitatea cuptorului.

Arzătorul Grill: Este poziționat în partea superioară a cuptorului și are o putere de 2000 W.
Pornirea arzătorului Grill se face prin intermediul butonului de comandă poziționat pe panoul de comandă, iar pe parcursului utilizării arzătorului grill este obligatorie menținerea ușii deschise și amplasarea scutului termic care are rolul de a proteja butoanele de pe panoul de comandă de căldura care iese din interiorul cuptorului.
Din motive de siguranță este foarte important ca alimentele preparate cu ajutorul arzătorului grill să reziste la căldura mare generată de către arzătorul grill. Este ideal pentru prepararea la grătar a bucăților de carne.

Arzătorul Inferior: În partea inferioară a cuptorului este poziționat un arzător cu puterea de 2000 W care se controlează prin intermediul butonului de comandă de pe panoul de control, care se rotește în sens contrar acelor de ceasornic.
Când funcționează acest arzător temperatura în cuptor se poate regla rotind butonul de comandă în dreptul celor 3 niveluri de căldura și anume, nivelul 1 dezvoltă cea mai mică temperatură, iar nivelul 3 dezvoltă temperatura maximă.

Alimentarea cu Gaz Natural / Gaz Petrolier Lichefiat

duze pentru alimentarea cu gaz de la butelieFoarte multe persoane dornice de achiziționarea acestui aragaz de la Arctic sunt curioase să afle dacă poate fi alimentat și de la butelie, iar răspunsul este afirmativ cu condiția înlocuirii injectoarelor cu cele pentru gaz petrolier lichefiat.
Toate arzătoarele aragazului sunt echipate din fabrică cu injectoare pentru alimentarea cu Gaz Natural (de la rețea), iar injectoarele pentru gaz de la butelie (Gaz Petrolier Lichefiat) sunt furnizate ca și accesorii împreună cu aragazul.
Datorită faptului că injectoarele au poziția lor stabilită, face ca acestea să aibă câte un număr pe ele ceea ce face ca procesul de identificare a injectoarelor și înlocuirea lor să se facă foarte ușor.
Marcajele injectoarelor pentru fiecare arzător sunt:
Stânga Spate: Injector GN =103 / Injector GPL =72
Stânga Față: Injector GN = 115 / Injector GPL =87
Dreapta Față: Injector GN = 72 / Injector GPL =50
Dreapta Spate: Injector GN = 103 / Injector GPL =72
Arzător Cuptor Inferior: Injector GN = 105 / Injector GPL =71
Arzător Grill: Injector GN = 105 / Injector GPL =71

Adaptarea la gazul de la butelie trebuie efectuată de o persoană autorizată care pe lângă schimbarea injectoarelor trebuie să și regleze debitul minim pentru fiecare arzător.

Arzătoare cu eficiență ridicată

cel mai bun aragaz din 2021 cu arzatoare eficienteCel mai bun aragaz din 2021 din categoria produselor ieftine este dotat cu arzătoare cu eficiență ridicată, ceea ce înseamnă un consum mai mic de gaz dar și reducerea timpului de preparare a mâncărurilor.
Conform măsurătorilor efectuate de producător eficiența acestor arzătoare este cu 25% mai bună decât în cazul arzătoarelor normale, iar timpul de preparare scade cu până la 35% și consumul de gaz cu până la 17% în comparație cu aceleași arzătoare normale.
Pentru a menține eficiența ridicată a acestor arzătoare trebuie ca în timpul procesului de gătire flacăra să fie albastră și să aibă o formă regulată. Dacă flacăra are o culoare gălbuie există mari șanse ca arzătorul să necesite o curățare sau o așezare corectă a capacului.

Aprindere electrică integrată

aprindere electrica integrata cel mai bun aragaz 2021Acest aragaz de la Arctic este dotat cu sistemul de aprindere electrică ce face ca aprinderea flăcării de la toate arzătoarele aragazului să se facă prin simpla apăsare a unui buton de pe panoul de comandă, în deplină siguranță.
Pentru ca acesta să funcționeze este necesară conectarea aragazului la rețeaua de energie electrică, în caz contrar aprinderea arzătoarelor se face manual folosind chibrituri.
Pașii care trebuie urmați pentru aprinderea arzătoarelor cu ajutorul sistemului de aprindere electrică sunt:

 1. Se apasă butonul de comandă și în același timp se rotește până în dreptul simbolului flacără mare.
 2. Se apasă pe butonul de aprindere electrică poziționat pe panoul de comandă în partea dreaptă. În unele cazuri este necesară repetarea acestui pas de mai multe ori.
 3. După ce flacăra s-a aprins și este stabilă se rotește butonul de comandă până în dreptul nivelului de căldură dorit.

Sistem de siguranță pentru oprirea gazului

sistem de siguranta la arzatoarele celui mai bun aragaza 2021Așa cum îi zice și denumirea acest sistem montat pe cel mai bun aragaz din 2021 are rolul de a preveni exploziile cauzate de acumulările de gaze prin oprirea alimentării cu gaz a arzătorului, în cazul în care flacăra acestuia se închide în mod accidental sau butonul de comandă este învârtit fără să fie activat sistemul de aprindere electrică.
Componenta care detectează starea arzătorului este termocuplul care se încălzește de la căldura generată de flacăra arzătorului, fapt care face ca aceasta să producă o tensiune care menține deschisă electrovalva de alimentare cu gaz.
Datorită sistemului de siguranță este necesară menținerea apăsată a butonului de aprindere pentru o perioadă de câteva secunde, aceasta este de fapt perioada necesară termocuplului să ajungă la temperatura optimă de funcționare.

Funcția de alarmă

functia de alarmaO altă caracteristică foarte importantă pe care o are acest aragaz de la Artic este „Funcția de alarmă” care permite setarea unui timp, iar când acesta expiră se va emite un semnal acustic.
Alarma nu influențează modul de funcționare al cuptorului ci are doar rol de avertizare.
Funcția de alarmă se activează folosind butonul de pe panoul de comandă care permite setarea unui timp maxim de 120 de minute.
În jurul butonului care activează funcția alarmă se pot observa mai multe cifre (15, 20, 30, 60, 90 ,120) care de fapt reprezintă timpul în minute.

Accesoriile aragazului

accesoriile celui mai bun aragaz 2021 pana in 1000 leiCel mai bun aragaz cu un preț de până la 1000 lei este dotat cu următoarele accesorii:
Tavă pentru cuptor: Este de fapt o tavă universală utilizată pentru prepararea în cuptor a diferitelor tipuri de mâncare (fripturi, produse de patiserie, preparate congelate etc.).
Grătar de sârmă: Are dublă folosire – se utilizează pentru prepararea la grill a alimentelor sau ca suport pentru diversele vase folosite la gătirea alimentelor în cuptor.
Panou de protecție: Se montează de fiecare dată când se utilizează funcția Grill pentru a proteja butoanele de căldura care iese din cuptor, datorită faptului că ușa este obligatoriu să rămână deschisă pe toată perioada procesului de gătire.
Duze GPL: Arctic oferă ca și accesorii duzele pentru alimentarea cu gaz de la butelie.

Instalarea aragazului

instalarea aragazuluiDin cauza pericolelor reprezentate de instalarea incorectă a aragazului vă recomandăm să apelați la o persoană calificată pentru instalarea acestui aragaz Arctic.
Datorită principiului de funcționare este obligatorie asigurarea unei circulații a aerului prin orificiile de ventilare din partea inferioară a aragazului, în caz de obturare a acestor orificii stabilitatea flăcării este grav afectată, ceea ce va duce la stingerea ei la puțin timp după aprinderea arzătorului.
Dacă se amplasează corpuri de mobilier în ambele părți ale aragazului atunci trebuie respectate unele distanțe minime și anume 400 mm față de obiectele de deasupra și 65 mm față de obiectele din lateral, iar distanța minimă față de hotă trebuie să fie de 650 mm.
În cazul amplasării în mobilier este foarte important ca acesta să fie rezistent la căldură, și anume să reziste la cel puțin 100°C.
Un alt aspect foarte important care trebuie luat în considerare atunci când se instalează aragazul este aerisirea camerei, și anume aerul din cameră este utilizat de arzătoare pentru funcționare, ceea ce înseamnă că trebuie asigurată o ventilare corespunzătoare a încăperii, în caz contrar gazele arse vor rămâne în cameră.
Aragazul este livrat cu un cablu de alimentare care trebuie conectat la o priză cu împământare, iar priza în care se conectează aragazul trebuie să fie poziționată într-un loc ușor accesibil pentru a putea fi deconectat de la rețeaua electrică în caz că este nevoie.

Întreținerea și curățarea aragazului

curatarea si intretinerea aragazuluiPentru a prelungi durata de viață a aragazului este indicată curățarea lui cât mai des, astfel încât se va elimina și posibilitatea apariției defectelor cauzate de depunerile de murdărie.
Dacă curățarea aparatului se face în mod regulat atunci procesul de curățare nu necesită folosirea soluțiilor speciale de curățare, ci doar a unei soluții formate din apă caldă și detergent de vase.
În principal curățarea aragazului se face cu ajutorul unui burete moale sau a unei lavete, după care se șterge cu o cârpă uscată.
Este interzisă folosirea soluțiilor abrazive deoarece acestea vor deteriora suprafețele aragazului.

Curățarea plitei aragazului se face foarte ușor după ce se îndepărtează grătarele și capacele arzătoarelor. Pentru o funcționare cât mai îndelungată a sistemului de aprindere electrică vă recomandăm să curățați și bujia de aprindere.
Curățarea panoului frontal se face doar cu o soluție formată din apă caldă și detergent de vase fără ca însă să se demonteze butoanele de comandă.
Curățarea cuptorului trebuie făcută după fiecare utilizare, evitându-se astfel acumularea de grăsimi care se pot aprinde în cazul în care nu se elimină din interiorul cuptorului.
Ușa cuptorului este demontabilă, fapt care ușurează foarte mult procesul de curățare.

Prima utilizare a celui mai bun aragaz cu prețul până în 1000 lei

prima utilizare a aragazuluiDatorită faptului că în timpul procesului de fabricație rămân în interiorul cuptorului unele reziduuri este obligatorie efectuarea unei încălziri inițiale care să ardă acele reziduuri.
Din această cauză se poate întâmpla ca la prima utilizare să observați emisii de fum. Acestea sunt perfect normale și vor dispărea după ce s-au ars toate reziduurile din interiorul aragazului.
Datorită faptului că în interiorul cuptorului sunt amplasate două arzătoare este obligatorie pornirea lor pe rând la temperatura maximă pentru o perioadă de 30 de minute fiecare.
Pe toată perioada de încălzire inițială este necesară asigurarea unei ventilații foarte bune pentru a elimina mirosurile și fumul apărute în timpul acestui proces.

Date tehnice

date tehnice cel mai bun aragaz arctic

• Tip: Aragaz de sine stătător
• Arzătoare plită: 4
• Arzătoare cuptor: 2
• Alimentare cuptor: Gaz
• Alimentare plită: Gaz
• Tip de gaz: Gaz Natural / Gaz Petrolier Lichefiat
• Duze incluse: Gaz Natural / Gaz Petrolier Lichefiat

• Culoare: Inox
• Înălțime: 85 cm
• Lățime: 50 cm
• Adâncime: 60 cm
• Capac: Sticlă
• Greutate: 36 kg
• Aprindere electrică: Da

Cel mai bun aragaz din 2021 cu prețul până în 1500 lei

cel mai bun aragaz cu pretul in categoria 1000 - 1500 leiÎn această categorie de preț cel mai bun aragaz din 2021 este un model de la Zanussi dotat cu 4 arzătoare pe gaz la plită și 2 arzătoare pe gaz la cuptor.
Lățimea aragazului este de 60 cm ceea ce face posibilă utilizarea simultană a mai multor vase de dimensiuni mari, fiind astfel un aragaz ideal pentru familiile cu mulți membri sau în care se gătește mult.

Dacă vă place să gătiți pui la cuptor atunci cu siguranță veți aprecia acest aragaz de la Zanussi datorită rotisorului care permite prepararea cărnii într-un mod uniform, rezultând astfel o rumenire perfectă.

Cel mai bun aragaz din 2021 mai are și un program special pentru prepararea oricărui tip de pizza.

Prezentarea generală a plitei aragazului

plita celui mai bun aragaz 1000 - 1500 leiPlita aragazului este dotată cu 4 arzătoare cu o putere totală de 8000 W distribuită în următorul mod:

Stânga Față: Este un arzător de tipul „Rapid” cu un diametru de 100 mm și o putere maximă/minimă de 3000/800 W. Zanussi recomandă amplasarea pe acest arzător a vaselor cu diametrul de 160 mm–220 mm sau 260 mm când pe plită este poziționat doar un singur vas de gătit.

Dreapta Față/Spate: Cele două arzătoare de pe plita aragazului au aceleași caracteristici și sunt de tipul „Semi–Rapid”, iar puterea maximă și minimă pe care o dezvoltă un astfel de arzător este de 2000/430 W.
Diametrul minim al vaselor care se pot poziționa pe acest arzător este de 140 mm, iar cel maxim este de 220 mm sau 240 mm în cazul în care pe plită se află doar acest vas.

Stânga Spate: Al patrulea arzător este și cel mai mic dezvoltând o putere maximă de doar 1000 W, iar cea minimă este de 350 W.
Zanussi recomandă amplasarea pe acest arzător a vaselor cu diametrul aflat în intervalul 120 mm–180 mm.

În partea din spate a plitei este poziționat un orificiu pentru evacuarea aburului din interiorul cuptorului generat în timpul procesului de gătire.
Capacul aragazului este de sticlă și are rolul de a proteja peretele din spatele aragazului de aburul și aerul fierbinte care iese din interiorul cuptorului.

Prezentarea butoanelor de comandă ale plitei aragazului

butoanele de comanda ale celui mai bun aragaz din 2021Cele patru arzătoare de pe plită se comandă cu ajutorul butoanelor de pe panoul de comandă care pentru o identificare cât mai ușoară au deasupra lor un simbol cu arzătorul pe care îl comandă.
În jurul butoanelor de comandă se pot observa două simboluri (flacără mare, flacără mică) care de fapt sunt pozițiile în dreptul cărora trebuie rotit butonul de comandă pentru ca arzătorul să dezvolte puterea maximă respectiv puterea minimă.
Aprinderea arzătoarelor se face întotdeauna rotind butonul de comandă până în dreptul simbolului „Flacără Mare”, iar după ce flacăra arzătorului este stabilă se poate reduce nivelul de căldură.

Aprinderea electrică a arzătoarelor

aprinderea electrica la cel mai bun aragaz cu pretul in categoria 1000 - 1500 leiCel mai bun aragaz din 2021 are în dotarea sa sistemul de aprindere electrică ce face posibilă aprinderea arzătoarelor, inclusiv a celor din cuptor, printr-o simplă apăsare de buton.
În cazul plitei aragazului pașii care trebuie parcurși pentru a aprinde flacăra arzătorului sunt:

 1. Se apasă butonul generatorului de scântei care se identifică pe panoul de comandă prin prezența simbolului .
 2. În același timp se apasă și se rotește concomitent butonul de comandă până în dreptul simbolului Flacără Mare .
 3. După ce flacăra s-a aprins se eliberează butonul care comandă sistemul de aprindere electrică menținându-se apăsat butonul de comandă al arzătorului pentru încă 10 secunde, timp necesar pentru a permite încălzirea termocuplului care activează sistemul de siguranță arzător.
 4. Când flacăra este stabilă se poate regla nivelul de căldură dorit.

Din motive de siguranță aprinderea celor patru arzătoare de pe plita aragazului trebuie efectuată fără ca vasele să fie amplasate pe arzător.
Funcționarea sistemului de aprindere electrică depinde foarte mult de modul de poziționare a coroanei arzătorului sau a capacului arzătorului, și din acest motiv în cazul în care sistemul de aprindere nu funcționează corect este posibil ca cele două componente să nu fie poziționate corect. Am observat că acest lucru apare de multe ori după ce se curăță plita aragazului.

Sistemul aragazului de aprindere electrică funcționează doar dacă aragazul este conectat la rețeaua electrică, în caz contrar aprinderea arzătoarelor se face doar manual.

Sistemul de siguranță arzătoare

siguranta arzatoarelorArzătoarele aragazului sunt dotate cu un sistem de siguranță care asigură decuplarea alimentării cu gaz a arzătorului în cazul în care flacăra acestuia se stinge în mod accidental.
Principiul de funcționare a acestui sistem de siguranță este destul de simplu și anume termocuplul amplasat în arzător se încălzește de la flacără, lucru care face ca supapa de alimentare cu gaz a arzătorului să rămână deschisă atâta timp cât termocuplul este încălzit de flacără. În momentul în care flacăra se stinge în mod accidental termocuplul nu mai este încălzit, fapt care produce închiderea supapei de alimentare cu gaz.

Prezentarea generală a cuptorului aragazului

cuptorul la cel mai bun aragaz cu pretul in categoria 1000 - 1500 leiCel mai bun aragaz din intervalul de preț 1000-1500 lei are un cuptor cu două arzătoare pe gaz și un volum util de 51 litri, iar ca și consum energetic se încadrează în clasa energetică A.

Arzător Cuptor: Este poziționat în partea inferioară a cuptorului și are o putere maximă de 2100 W.
Se comandă cu ajutorul butonului de pe panoul de comandă care are în jurul său 8 trepte de putere, fiecare reprezentând de fapt o temperatură (Treapta 1 = 135 °C, Treapta 2 = 145 °C, Treapta 3 = 160 °C, Treapta 4 = 175 °C, Treapta 5 = 190 °C, Treapta 6 = 205 °C, Treapta 7 = 225 °C, Treapta 8 = 240 °C).
Zanussi a dezvoltat și o funcție specială pentru pizza care se activează prin simpla poziționare a butonului de comandă în dreptul simbolului .

Arzător Grill: Este amplasat în partea superioară a cuptorului și are o putere maximă de 1900 W. Se utilizează pentru frigerea la grătar și se activează prin simpla rotire a butonului de comandă în dreptul simbolului . Rezultate excelente se obțin când se utilizează împreună cu rotisorul.
Temperatura în cuptor nu poate fi reglată când se utilizează funcția grill și din acest motiv pentru a obține o temperatură mai joasă trebuie să poziționați tava pe un nivel inferior.

carne amplasata pe rotisorRotisor: Are rolul de a învârti continuu preparatul amplasat pe țepușă astfel încât acesta să fie supus unei temperaturi uniforme, fapt care generează rumenirea uniformă a preparatului.
Principalele componente ale rotisorului sunt: Cârlig de susținere, Furculițe, Țepușă, Mâner.
Rotisorul se utilizează împreună cu o tavă colectoare amplasată pe nivelul 1 al cuptorului care are rolul de a colecta grăsimea care se scurge din preparat.
Rotisorul se pornește/oprește prin apăsarea butonului de pe panoul de comandă care are simbolul .
Greutatea maximă care poate fi montată pe rotisor este de 5 kg.

sistemul de iluminare a cuptorului celui mai bun aragazBec pentru iluminarea cuptorului: În partea din spate a cuptorului este amplasat un bec care iluminează interiorul cuptorului când este apăsat butonul de pe panoul de comandă care are simbolul simbol iluminare cuptor.
Acest bec ușurează foarte mult observarea procesului de gătire și contribuie la consumul redus de energie datorită faptului că utilizatorul nu mai trebuie să deschidă ușa cuptorului pentru a evalua procesul de gătire, așa cum se întâmplă în cazul cuptoarelor fără sistem de iluminare interioară.
Becul este protejat de un capac de sticlă care trebuie menținut curat pentru a nu afecta iluminarea cuptorului.

Funcția de Ceas Avertizor

Cel mai bun aragaz din această categorie de preț are în dotare și un ceas avertizor care permite setarea unei numărători inverse, iar la expirarea ei se va emite un semnal acustic fără ca însă să se întrerupă și arzătoarele.
Timpul maxim care poate fi setat este de 55 minute și se efectuează prin simpla rotire a butonului de pe panoul de comandă până în poziția maximă după care se rotește în dreptul timpului dorit.
Timpul de funcționare a ceasului avertizor poate fi setat cu precizie datorită faptului că în jurul butonului apar valori cu minutele de funcționare cu un pas de 5 minute.

Accesoriile aragazului

accesoriile celui mai bun aragaz2 Tăvi email negru: Se utilizează pentru prepararea prăjiturilor sau a produselor de panificație. De asemenea se pot utiliza și ca tavă colectoare pentru grăsimea care se scurge din preparatul poziționat pe rotisor.

Raft de sârmă: Se folosește pentru poziționarea pe el a fripturilor care se gătesc la grill sau ca și suport pentru formele de prăjituri, veselă etc.

Rotisor: Este un sistem care permite rotirea preparatelor astfel încât acestea să se rumenească în mod uniform.

Deflector pentru grătar: Are rolul de a proteja butoanele de comandă de căldura produsă în cuptor când funcționează arzătorul grill.

Duze Gaz Petrolier Lichefiat: Permite alimentarea aragazului cu gaz de la butelie.

Sertar de depozitare: În partea de jos a aragazului este situat un sertar în care puteți amplasa accesoriile aragazului. Din motive de siguranță în interiorul sertarului de depozitare nu trebuie amplasate materiale inflamabile.

Alimentarea aragazului cu gaz de la butelie

alimentarea cu gaz de la butelieCel mai bun aragaz din 2021 cu prețul în intervalul 1000 – 1500 Lei funcționează cu ambele tipuri de gaze disponibile în România și anume Gaz Natural (20 mbar) și Gaz Petrolier Lichefiat (30 mbar).
Pentru alimentarea aragazului cu gaz de la butelie trebuie efectuate unele ajustări și anume trebuie înlocuite toate duzele arzătoarelor cu cele furnizate de Zanussi ca și accesoriu, după care se reglează debitul minim pentru arzătoare.
Din motive de siguranță schimbarea duzelor și conectarea la sursa de gaz trebuie efectuată de o persoană autorizată.
În punga în care sunt amplasate duzele pentru gazul de la butelie găsiți instrucțiunile cu privire la poziția în care trebuie montată fiecare duză.

Instalarea celui mai bun aragaz în intervalul de preț 1000–1500 Lei

instalarea celui mai bun aragaz 1500 leiDatorită principiului de funcționare acest aragaz pe gaz de la Zanussi se montează respectând unele distanțe minime care permit circulația aerului în jurul aragazului dar și protejează mobilierul de căldura produsă în cuptor.
De exemplu când aragazul este amplasat între mobilier trebuie ca în părțile laterale să se păstreze o distanță minimă de 20 mm.
Din cauză că arzătoarele cuptorului folosesc pentru funcționare aerul din încăpere este interzisă obturarea fantelor de aerisire situate în partea inferioară a aparatului.
Aragazul este dotat cu un capac de sticlă care pentru a putea fi deschis este necesară menținerea unei distanțe de cel puțin 1 cm între spatele aragazului și peretele posterior.
Instalarea aragazului și conectarea lui la rețeaua de gaz trebuie efectuată de o persoană autorizată.

Conectarea aragazului la rețeaua electrică

conectarea la reteaua electricaAragazul este livrat de către producător cu un cablu de alimentare care trebuie conectat la priză respectând condiția ca spatele aragazului să nu atingă cablul de alimentare. Această regulă trebuie respectată cu strictețe deoarece spatele aragazului se încălzește în timpul funcționării, iar cablul de alimentare nu rezistă la această temperatură.
Cablul de alimentare al aragazului trebuie condus la priză precum în imaginea alăturată.

Sfaturi pentru utilizarea vaselor de gătit

sfaturi pentru utilizarea vaselor de gatitUtilizarea vaselor de gătit la acest model de aragaz de la Zanussi trebuie să se facă respectând câteva reguli:
● Un vas de gătit nu trebuie amplasat pe două arzătoare.
● Utilizați doar vase care nu prezintă defecte și care au partea inferioară plată.
● Vasele de gătit se amplasează central pe zonele de gătit asigurându-se astfel o stabilitate bună dar și un consum optim de gaz.
● Diametrul vaselor de gătit utilizate trebuie să fie în concordanță cu diametrul zonei de gătit.

Ușă demontabilă

usa demontabilaProcesul de curățare a aragazului este mult ușurat datorită ușii demontabile, fapt care permite accesul cu ușurință în toate colțurile cuptorului.
Ușa conține două panouri de sticlă dintre care cel interior poate fi demontat prin eliberarea sistemului de închidere poziționat în partea inferioară a ușii.
Geamul interior al cuptorului este acoperit cu un strat de protecție care reflectă căldura, iar pentru a evita deteriorarea lui este interzisă curățarea geamului interior cu bureți tari sau soluții abrazive.

Eficiența energetică și metode de a economisi energia

consum de energieAcest aragaz pe gaz de la Zanussi are următoarele valori declarate pentru eficiența energetică a plitei și cuptorului pe gaz:

Cuptor: Indexul de eficiență energetică pentru cuptorul aragazului este de 95.8 fapt care face ca aparatul să fie încadrat în clasa de eficiență energetică „A”, iar consumul declarat este de 1.54 kWh/ciclu.

Plită: Eficiența energetică a întregii plite este de 55.2% iar defalcat pe fiecare zonă de gătit valorile declarate sunt: Dreapta Spate = 55.0%, Dreapta Față = 55.0 %, Stângă Față = 55.7 %. Pentru arzătorul de tipul auxiliar legislația actuală nu obligă producătorul să declare această valoare.

În cazul plitei se poate economisi energie respectând următoarele recomandări:

● Încălziți doar cantitatea de apă de care aveți nevoie.
● Amplasați capace pe vase.
● Diametrul vasului folosit trebuie să se încadreze în dimensiunile recomandate de Zanussi.
● Vasul folosit se poziționează în centrul arzătorului.
● După ce apa din vas fierbe reduceți nivelul de căldura pentru a se menține fierberea.
● Utilizați o oală sub presiune în locul celei clasice.

Date tehnice

date tehnice cel mai bun aragaz pana in 1500 lei

• Tip: Aragaz de sine stătător
• Arzătoare plită: 4
• Arzătoare cuptor: 2
• Alimentare cuptor: Gaz
• Alimentare plită: Gaz
• Tip de gaz: Gaz Natural / Gaz Petrolier Lichefiat
• Duze incluse: Gaz Natural / Gaz Petrolier Lichefiat
• Culoare: Alb

• Rotisor: Da
• Înălțime: 85,7 cm
• Lățime: 60 cm
• Adâncime: 60 cm
• Volum util cuptor: 51 Litri
• Capac: Sticlă
• Aprindere electrică: Da
• Clasa de eficiență energetică: A
• Cablu de alimentare: 115 cm
• Tensiunea nominală: 220 – 240 V

Cel mai bun aragaz din 2021 cu prețul până în 2000 lei

Datorită faptului că în această categorie de preț se găsesc două tipuri de aragaze (mixt și electric) am decis să desemnăm 2 aragaze ca fiind cel mai bune aragaze din 2021 cu prețul pânâ în 2000 lei.

3.1 Aragaz Mixt

cel mai bun aragaz din 2021 in categoria de pret 1500 2000 leiÎncepând cu această categorie de preț oferta de aragaze este foarte interesantă și conține unele aragaze care au performanțe foarte bune dar și arată atractiv. Un exemplu de un astfel de aragaz este un model de la Electrolux pe care l-am și declarat ca fiind cel mai bun aragaz mixt din 2021 cu prețul situat în intervalul 1500 – 2000 Lei.
Cuptorul aragazului este unul foarte performant fiind dotat cu 11 funcții dintre care 2 sunt mai speciale și anume, funcțiile „Gătire cu abur” și „AirFry”, iar funcționarea cuptorului se controlează cu ajutorul timer-ului electronic.

Plita aragazului conține 4 arzătoare pe gaz cu o putere totală de 8000 W distribuită astfel:

Stânga Față: Este un arzător de tipul „Rapid” cu o putere nominală de 3000 W pe care se pot amplasa vasele cu diametrul de 160 mm–220 mm.
Dreapta Față / Spate: Cele două arzătoare sunt identice și sunt de tipul „Semi–Rapid” cu o putere nominală de 2000 W, pe care se pot amplasa vase cu diametrul de 140 mm–220 mm.
Stânga Spate: Ultimul arzător de pe plită este de tipul „Auxiliar” pe care producătorul recomandă amplasarea vaselor cu diametrul de 120 mm–180 mm.

Siguranță și confort la plita aragazului

siguranta si confortToate cele patru arzătoare de pe plita aragazului sunt dotate cu sistemul de aprindere electrică și cel de siguranță.

Aprindere electrică: Permite aprinderea arzătoarelor prin simpla apăsare a unui buton, astfel încât nu mai este necesară utilizarea chibriturilor. Componenta vizibilă a sistemului de aprindere electrică este bujia ceramică ce trebuie menținută curată pentru a se asigura funcționarea sistemului pentru o perioadă cât mai lungă.

Siguranță arzătoare: În cazul arzătoarelor pe gaz acest sistem este unul esențial deoarece previne exploziile care pot să apară în urma acumulărilor de gaze. Termocuplul este componenta principală a sistemului și realizează oprirea alimentării cu gaz în cazul în care flacăra se stinge în mod accidental.

Protecție împotriva lichidelor: Suprafața plitei este ridicată în jurul celor 4 arzătoare pentru a preveni intrarea lichidelor în interiorul arzătoarelor.

Alimentarea cu gaz a plitei aragazului

duze pentru alimentarea cu gaz de la butelieCel mai bun aragaz mixt din anul 2021 din această categorie de preț poate fi alimentat cu Gaz Natural (de la rețea) sau cu Gaz Petrolier Lichefiat (de la butelie).
Din fabrică plita aragazului este echipată pentru funcționarea cu Gaz Natural, iar pentru a face trecerea la Gaz Petrolier Lichefiat trebuie schimbate duzele arzătoarelor și reglat nivelul minim.
Duzele pentru alimentarea cu gaz de la butelie sunt furnizate împreună cu aragazul, în sarcina utilizatorului rămânând obligația de a apela la o persoană calificată pentru realizarea trecerii la gazul îmbuteliat.
În cazul în care alimentați aragazul cu Gaz Natural atunci nu mai trebuie efectuate ajustări asupra arzătoarelor deoarece acestea au fost făcute de producător după procesul de asamblare al aparatului.

Cuptorul aragazului

cuptorul aragazului mixtCuptorul electric al aragazului este unul performant, iar cu ajutorul celor 11 funcții puteți găti o mulțime de tipuri de mâncăruri.
Funcția de Gătire cu aburi vă permite adăugarea umidității în interiorul cuptorului la începutul procesului de gătire, fapt care face posibilă obținerea unor preparate cu o culoare apetisantă și o crustă crocantă.
Funcționarea cuptorului este controlată cu ajutorul timer-ului care permite setarea unui timp de funcționare, iar la expirarea lui aragazul va emite un semnal acustic și va opri în mod automat funcția de gătire.

Funcțiile de cuptor ale aragazului

functiile de cuptorIluminare cuptor: Activarea ei face ca în interiorul cuptorului să se aprindă becul electric fără însă să fie pornit vreun element încălzitor.

PlusAbur: Este una dintre funcțiile speciale ale cuptorului care face posibilă creșterea umidității la începutul procesului de gătire astfel încât preparatele vor avea o crustă crocantă și o textură moale. Este ideală și pentru reîncălzirea mâncărurilor datorită faptului că le oferă acestora suculența avută la început. De asemenea această funcție cu aburi se folosește și pentru deshidratarea legumelor și a fructelor.

Gătire ușoară cu aer cald: Se recomandă utilizarea ei pentru prepararea fripturilor suculente și fragede.

Încălzire Jos: Căldura este generată doar de către elementul încălzitor poziționat în partea inferioară a cuptorului, fapt care face ca această funcție să fie recomandată pentru prepararea alimentelor care necesită o bază crocantă.

Încălzire Jos + Sus: Este modul de încălzire tradițional în care căldura este generată de către elementul încălzitor inferior și superior, fiind o funcție ideală pentru prepararea alimentelor pe un singur nivel.

Grill Rapid: Nivelul de căldură produsă în această funcție este destul de mare ceea ce recomandă utilizarea funcției pentru frigerea la grătar a cantităților mai mari de carne.

Turbo Grill: Funcționează elementul încălzitor grill și cel superior în alternanță cu ventilatorul și este ideală pentru frigerea bucăților mari de carne. Este indicată amplasarea în partea inferioară a cuptorului a unei tăvi cu apă în care să se scurgă grăsimea.

Gătire cu aer cald: Căldura produsă de elementul încălzitor superior și inferior este distribuită în mod uniform de ventilatorul amplasat pe panoul posterior al cuptorului. Se folosește pentru prepararea simultană pe mai multe niveluri a alimentelor care au aceeași temperatură de gătire.

Căldură umedă: Este o funcție de cuptor special concepută pentru reducerea consumului de energie electrică prin utilizarea căldurii reziduale.

Decongelare: Funcționează doar ventilatorul care mișcă aerul în jurul produsului congelat, fapt care accelerează procesul de decongelare.

AirFry: Este o funcție mai specială care împreună cu tava specială „AirFry” permite prăjirea alimentelor fără utilizarea uleiului.

Activarea funcției de gătire cu aburi

activarea functieid e gatire cu aburiPentru activarea funcției de gătire trebuie parcurși următorii pași:

 1. Se deschide ușa cuptorului și se amplasează în adâncitura din partea inferioară a cuptorului maxim 250 ml de apă.
 2. Se rotește butonul de funcții în dreptul simbolului .
 3.  După care se apasă butonul „Abur Plus” de pe panoul de comandă care are simbolul simbol buton abur plus , iar indicatorul din interiorul butonului va lumina.
 4. Rotiți selectorul de temperatură până în dreptul valorii dorite.
 5. Poziționați alimentele în interiorul cuptorului și închideți ușa aragazului.

Timer pentru controlul cuptorului

timer pentru controlul cuptoruluiPe panoul de comandă al aragazului este poziționat un timer cu ajutorul căruia se poate controla modul de funcționare al cuptorului.
Butoanele de sub afișaj permit efectuarea setărilor de funcționare.
Principalele funcții ale timer-ului sunt:
Ora curentă: Când nu este activă o funcție de temporizare atunci pe afișajul aragazului va apărea ora curentă.
Durata: Este principala funcție folosită pentru controlul cuptorului deoarece permite setarea timpului de funcționare a cuptorului începând cu momentul setării.
Sfârșit: În acest caz utilizatorul setează ora la care să se termine procesul de gătire.
Temporizare: Este o combinație a funcțiilor „Durata” și „Sfârșit”.
Cronometru: Această funcție generează o numărătoare inversă fără ca însă să întrerupă procesul de gătire la expirarea ei.

Accesoriile celui mai bun aragaz din această categorie de preț

accesoriile aragazuluiElectrolux livrează acest aragaz cu următoarele accesorii:

Tavă AirFry: Este o tavă mai specială care permite circulația aerului în jurul preparatelor aflate la gătit. Această tavă se utilizează pe raftul de pe nivelul al doilea, iar pe primul nivel se amplasează o tavă de colectare.

Raft de sârmă: Se folosește pentru amplasarea pe el a preparatelor care se gătesc la grătar sau ca suport pentru diversele forme de prăjituri.

Tavă de gătit: Este o tavă normală utilizată pentru prepararea prăjiturilor sau a fursecurilor.

Tavă adâncă: Datorită faptului că are o adâncitură mai pronunțată o face ideală pentru prepararea prăjiturilor suculente sau poate fi folosită ca tavă colectoare pentru grăsimea care se scurge din alimentele preparate la grill.

Duze GPL: Se utilizează în cazul în care aragazul se alimentează cu gaz de la butelie.

Sertar de depozitare: Este amplasat în partea inferioară a cuptorului și se utilizează pentru depozitarea accesoriilor aragazului.

Consumul de energie electrică

consum de energieAcest model de aragaz mixt are cuptorul încadrat în clasa energetică A, având indexul de eficiență energetică de 94.9 iar valorile declarate de producător pentru cele două funcții de gătire sunt:

● 0.84 kWh/ciclu: În modul de gătire tradițional
● 0.75 kWh/ciclu: În modul de gătire cu ventilator

Consumul de energie electrică se poate menține scăzut prin respectarea următoarelor sfaturi:
● Mențineți ușa cuptorului închisă pe parcursul procesului de gătire.
● Garnitura de la ușa cuptorului trebuie să fie curată pentru a asigura o închidere perfectă.
● Preîncălziți cuptorul doar când rețeta utilizată specifică acest lucru.
● Când este posibil alegeți funcții cu ventilator deoarece acestea consumă mai puțină energie electrică decât cea tradițională.
● Nu faceți pauze între coaceri.
● Folosiți căldura reziduală prin reducerea temperaturii de gătire în ultimele minute ale procesului de gătire.

Aragaz cu picioare reglabile

picioare reglabileElectrolux a dotat acest aragaz cu picioare reglabile care permit aducerea la nivel a suprafeței superioare a aragazului cu suprafețele mobilierului.
Reglarea pe înălțime se face învârtind piciorușele din partea inferioară a aragazului, folosind o cheie precum în imaginea alăturată.

Protecție la înclinare

protectie la inclinareÎn cazul în care pe ușa aragazului se amplasează o greutate mai mare de 22.5 kg atunci acesta se va înclina, fapt care reprezintă un adevărat pericol. Pentru a preveni acest lucru aparatul este dotat cu un sistem de protecție la înclinare a cărui montare este obligatorie.
Sistemul de înclinare trebuie montat după ce s-a reglat aragazul pe înălțime.
Protecția la înclinare se fixează cu șuruburi de peretele posterior după care acesta se introduce în orificiul din posteriorul aragazului.

Curățarea aragazului

curatarea aragazuluiCurățarea aragazului se face după fiecare folosire, folosind o lavetă moale și o soluție formată din apă caldă și agent de curățare slab.

După mai multe utilizări a funcției de gătire cu aburi se pot observa unele depuneri de calcar în adâncitura din partea inferioară a cuptorului, care se curăță ușor cu ajutorul oțetului și anume, se amplasează 250 ml de oțet în adâncitură și se lasă să acționeze pentru o perioadă de 30 de minute după care se curăță cavitatea cu apă caldă.

Accesoriile aragazului nu se pot curăța în mașina de spălat vase, cu excepția tăvii AirFry care se curăță cel mai ușor în mașina de spălat vase.

Date tehnice

date tehnice

• Tip: Aragaz de sine stătător
• Arzătoare plită: 4
• Funcții cuptor: 11
• Volum util cuptor: 58 litri
• Capac: Sticlă
• Aprindere electrică: Da
• Clasa de eficiență energetică: A
• Cablu de alimentare: 1.5 cm
• Tensiunea nominală: 220-240 V
• Temperatură cuptor: 50°C – 250°C
• Putere electrică cuptor: 2506 W

• Alimentare cuptor: Electric
• Alimentare plită: Gaz
• Tip de gaz: Gaz Natural / Gaz Petrolier Lichefiat
• Duze incluse: Gaz Natural / Gaz Petrolier Lichefiat
• Culoare: Inox
• Înălțime: 85 cm
• Lățime: 50 cm
• Adâncime: 60 cm

3.2 Aragaz electric cu plită vitroceramică

cel mai bun aragaz electric pana în 2000 leiCel mai bun aragaz electric cu prețul până în 2000 lei este un model de la Electrolux care are 11 funcții de cuptor și patru zone de gătit electrice, de tipul vitroceramic.
Plita vitroceramică asigură încălzirea rapidă a vaselor, fiind în același timp și foarte ușor de curățat datorită suprafeței din sticlă netedă.
Cele 11 funcții de cuptor vă ajută să preparați mâncărurile favorite cu un consum mic de energie electrică, iar funcția „AburPlus” permite creșterea umidității la începutul procesului de gătire astfel încât preparate vor avea o crustă crocantă.
Funcționarea cuptorului este ușor de controlat cu ajutorul programatorului electronic poziționat în centrul panoului de comandă.
Majoritatea persoanelor care achiziționează un aragaz electric au unele îngrijorări cu privire la consumul de energie al acestuia, dar la acest model de aragaz electric sunt nejustificate deoarece are un consum mic, fiind încadrat în clasa energetică A.

Plita vitroceramică a celui mai bun aragaz electric până în 2000 lei

plita vitroceramica a celui mai bun aragaz electricDatorită construcției simple și a numărului redus de componente acest model de plită electrică este foarte fiabilă reușind să funcționeze mulți ani fără probleme.

Toate cele 4 zone de gătit încorporează câte un termostat care le cuplează și decuplează în funcție de nivelul de căldură setat de utilizator.
Controlul zonelor de gătit se face cu ajutorul butoanelor de comandă de pe panoul de comandă, care permit setarea a 9 niveluri de comandă. Nivelul de căldură 1 dezvoltă cea mai mică căldură, iar nivelul 9 dezvoltă cea mai mare căldură, fiind utilizat pentru încălzirea rapidă a lichidelor.

Acest model de aragaz Electrolux are în dotare o plită vitroceramică cu 4 zone de gătit de diferite dimensiuni, care au împreună o putere totală de 5900 W distribuită astfel:

Stânga Față: Este o zonă de gătit dublă la care activarea inelului interior face ca zona de gătit să aibă un diametru de 120 mm și o putere de 700 W, iar activarea inelului exterior transformă zona de gătit în una de 180 mm și o putere de 1700 W.

Stânga Spate: Zonă de gătit cu diametrul de 140 mm și puterea de 1200 W.

Dreapta Spate: Zonă de gătit cu diametrul de 180 mm și puterea de 1800 W.

Dreapta Față: Zonă de gătit cu diametrul de 140 mm și puterea de 1200 W.

Indicatorul de căldură reziduală

indicator de caldura reziduala la aragazAre rolul de a anunța utilizatorul dacă o zonă de gătit este încă fierbinte chiar dacă aceasta nu funcționează, prevenind astfel arsurile care pot să apară prin atingerea unei suprafețe fierbinți.
Indicatorul de căldură este poziționat în partea din față a plitei și este individual pentru fiecare zonă de gătit.
Cât timp o zonă de gătit este fierbinte indicatorul de căldura va ilumina indiferent dacă zona de gătit funcționează sau nu. Când zona de gătit s-a răcit indicatorul de căldură se va stinge în mod automat.

Utilizarea zonelor de gătit al plitei vitroceramice

utilizarea zonelor de gatitPentru a obține rezultate excelente la gătire precum și a economisi energie este foarte important de știut când se utilizează fiecare nivel de căldură:
Nivel 1: Se folosește pentru menținerea caldă a mâncărurilor.
Nivel 1-2: Se utilizează pentru prepararea sosurilor sau topirea de unt sau ciocolată.
Nivel 2-3: Se folosește pentru încălzirea mâncărurilor sau pentru fierberea înăbușită a orezului.
Nivel 3-4: Se folosește pentru a găti la aburi preparate precum carne, pește și legume.
Nivel 4-5: Se folosește pentru prepararea cartofilor gătiți la abur sau pentru gătirea supelor și a tocănițelor.
Nivel 6-7: Deja cantitatea de căldură produsă de zona de gătit este destul de mare, fapt pentru care acest nivel se folosește pentru prăjirea ușoară: șnițel, clătite, gogoși, escalop, cârnați, etc.
Nivel 7-8: Se prepară cotlete bine făcute sau crochete de cartofi.
Nivel 9: Nivelul maxim de căldură se utilizează pentru fierberea apei sau pentru a încălzi uleiul într-un timp cât mai scurt.

Vasele utilizate pe plita vitroceramică a aragazului

vasele utilizate pe plita vitroceramica a aragazuluiPentru a avea rezultate excelente și a elimina pierderile de căldură este obligatorie corelarea diametrului vaselor utilizate cu cel al zonelor de gătit și anume, dacă o zonă de gătit are diametrul de 180 mm atunci trebuie utilizat un vas care are diametrul în partea inferioară de 180 mm.
Vasele utilizate trebuie să fie de calitate și să nu devină concave sau convexe în timpul utilizării, deoarece acest fapt duce la pierderi mari de energie, iar rezultatele procesului de gătire vor fi dezamăgitoare.
De asemenea fundul vasului și zona de gătit trebuie curățate după fiecare utilizare, prevenindu-se astfel depunerea murdăriei pe vas.

Consumul de energie electrică al plitei aragazului

consum de energieAșa cum am menționat și anterior consumul de energie electrică este un factor decisiv în alegerea unui aragaz electric, iar pentru a vă ajuta să faceți alegerea cea mai bună vă prezentăm consumul energetic al plitei și individual pentru fiecare zonă de gătit.
Consumul de energie electrică a plitei vitroceramice de pe acest aragaz electric este de 184 Wh/kg, iar cel individual:

Stânga Față: 190.1 Wh/kg
Stânga Spate: 181.8 Wh/kg
Dreapta Față: 181.8 Wh/kg
Dreapta Spate: 182.1 Wh/kg

Aceste valori de fapt sunt cantitățile de energie consumate pentru a ridica temperatura unui litru de apă de la 14.5 °C la temperatura de fierbere.

Pentru a reduce consumul de energie al plitei vitroceramice vă recomandăm să respectați pe cât posibil următoarele sugestii:

● Se încălzește doar volumul de apă care se utilizează.
● Poziționați capac pe vasul utilizat.
● Activarea zonei de gătit se face doar după ce vasul a fost amplasat pe el.
● Corelați dimensiunea vaselor de gătit cu cel al zonelor utilizate.
● Folosiți căldura reziduală reducând nivelul de căldură cu câteva minute înainte de terminarea procesului de gătire.

Cuptorul celui mai bun aragaz electric din 2021 până în 2000 Lei

cuptorul celui mai bun aragaz electricCuptorul aragazului are 11 funcții cu ajutorul cărora puteți crea condițiile optime de preparare pentru foarte multe tipuri de mâncăruri.
În partea din spate a cuptorului este amplasat un ventilator care are rolul de a distribuii uniform căldura, astfel încât preparatul aflat în cuptor să fie gătit la aceeași temperatură pe toată suprafața sa.
Una dintre funcțiile cuptorului este mai specială și anume funcția „PlusAbur” permite creșterea umidității în timpul gătirii ceea ce va face ca preparatele să aibă o crustă crocantă.

Funcțiile de cuptor ale aragazului

pozitia zeroPoziția Sfârșit
Reprezintă poziția în care funcționarea cuptorului este oprită.

iluminare cuptorIluminare cuptor
Activarea acestei funcții de cuptor face să se aprindă becul din interiorul cuptorului. De obicei se folosește când se realizează curățarea cuptorului.

functia abur plusPlusAbur
Permite adăugarea de abur la începutul procesului de gătire, ceea ce face ca produsele să aibă o crustă crocantă. De asemenea se mai poate utiliza și pentru reîncălzirea mâncării sau pentru conservarea legumelor sau a fructelor.

gatire usoara cu aer caldGătire ușoară cu aer cald
Este o funcție utilizată pentru deshidratarea legumelor și a fructelor sau pentru prepararea unor fripturi suculente și fragede.

incalzire josÎncălzire Jos
Funcționează doar elementul încălzitor inferior și se folosește pentru coacerea prăjiturilor cu bază crocantă.

incalzire jos si susÎncălzire Jos + Sus
Se alimentează elementul încălzitor de jos și cel de sus, iar cel mai des se utilizează pentru prepararea prăjiturilor.

grill rapidGrill Rapid
Întreaga căldură este generată de către cei doi elemenți încălzitori poziționați în partea superioară a cuptorului, fapt pentru a o face ideală pentru frigerea la grătar a alimentelor.

gatire intensivaGătire Intensivă
Efectul de grill este foarte mare în această funcție și din acest motiv este recomandată pentru frigerea bucăților mari de carne sau pentru rumenirea și gratinarea alimentelor.

gatire cu aer caldGătire cu aer cald
Este una dintre cele mai bune funcții de cuptor deoarece permite coacerea simultană pe mai multe poziții a preparatelor care au aceeași temperatură de coacere, fără a exista un transfer de arome între acestea. Gătirea simultană pe mai multe niveluri este posibilă datorită ventilatorului care distribuie uniform căldura în întreg cuptorul.

caldura umedaCăldură umedă
Utilizează căldura reziduală acumulată în cuptor, fapt pentru care are un consum mai mic decât funcțiile clasice de gătire. Durata procesului de gătire este mai mare în această funcție decât în celelalte funcții.

aer caldAer Cald
O altă funcție de cuptor foarte performantă este aceasta la care se activează elementul încălzitor circular amplasat în partea din spate a cuptorului, iar căldura generată de către acesta este distribuită în mod uniform de ventilator.
În comparație cu funcția de cuptor „Încălzire Sus + Jos” aceasta asigură un consum mai redus de energie datorită faptului că aceleași rezultate sunt obținute setând o temperatură mai joasă cu 20°C- 40°C.

decongelareDecongelare
Ultima funcție de cuptor accelerează decongelarea alimentelor prin generarea unui aer puternic în jurul alimentelor. În cazul acestei funcții nu este activat vreun element încălzitor ci doar ventilatorul.

Ceas pentru controlul funcționării cuptorului

Acest aragaz de la Electrolux permite controlul cuptorului prin intermediul ceasului de pe panoul de comandă, care se setează folosind cele 3 butoane de sub afișajul digital.
La prima conectare a aragazului la rețeaua de energie electrică este necesară setarea orei curente, în caz contrar nu se va putea folosi cuptorul chiar dacă s-a setat modul de gătire și temperatura din cuptor.
Cele cinci funcții ale ceasului sunt:
Ora curentă: Așa cum îi zice și denumirea are rolul de a afișa, modifica și seta ora curentă.
Durata: Permite setarea duratei de funcționare a cuptorului.
Sfârșit: Se folosește pentru setarea orei la care să se termine procesul de gătire.
Temporizare: Este o combinație între funcția „Durata” și „Sfârșit”.
Cronometru: Imită un ceas de bucătărie care efectuează o numărătoare inversă, fără ca însă să aibă influență asupra funcționării cuptorului și anume, când numărătoarea ajunge la „0” aragazul va emite un semnal acustic fără să decupleze funcția de cuptor.

Accesoriile cuptorului

accesoriile cuptoruluiRaft de sârmă: Se folosește când se prepară alimente la grill sau ca și suport pentru vase și formele de copt. În cazul în care îl utilizați la frigerea cărnii la grill vă recomandăm să îl curățați imediat după folosire, deoarece în acest moment procesul de curățare se desfășoară foarte ușor.
2 Tăvi email negru: Se utilizează pentru prepararea diverselor tipuri de alimente sau ca și tavă colectoare pentru grăsimea care se scurge din carnea preparată la grill. Când se utilizează tăvile este foarte important ca acestea să nu fie împinse până în peretele din spate, deoarece acest lucru obturează circulația aerului în interiorul cuptorului, fapt care va duce la arderea alimentelor poziționate în partea din spate.
Sertar de depozitare: Este situat în partea inferioară a aragazului și se utilizează pentru depozitarea raftului de sârmă și a celor două tăvi.

Protecție la supraîncălzire

protectie la supraincalzireCuptorul electric al celui mai bun aragaz electric până în 2000 de lei încorporează un sistem de siguranță care decuplează alimentarea cu energie electrică a cuptorului în cazul în care temperatura din interiorul acestuia depășește valoarea maximă admisă.
Temperatura maximă care poate fi reglată în cuptorul aragazului este de 250°C, ceea ce înseamnă că sistemul de protecție la supraîncălzire va intra în funcțiune când temperatura în cuptor este de 280°C– 290°C.
După ce temperatura în cuptorul aragazului a revenit în limite normale se va activa în mod automat alimentarea cuptorului, utilizatorul trebuind să regleze din nou ora curentă.
Protecția la supraîncălzirea cuptorului intră în funcțiunea doar dacă se defectează termostatul de lucru care activează și dezactivează elemenții încălzitori pentru a menține temperatura setată de utilizator.

Conectarea aragazului la rețeaua electrică

conectarea aragazului la reteaua electricaDatorită faptului că puterea instalată a aragazului electric este foarte mare (8400 W) producătorul nu livrează aragazul cu cablu de alimentare. Procesul de conectare a aragazului la rețeaua electrică trebuie efectuat de o persoană autorizată care efectuează dimensionarea cablului în funcție de tensiunea de alimentare utilizată și distanța până la tabloul electric.
Aragazul poate fi conectat monofazic (230 V) sau trifazic (400 V). În cazul în care se alege o conexiune monofazică este obligatorie utilizarea unui cablu de minim 3 x 6 mm2, iar alegerea unei conexiuni trifazice obligă utilizarea unui cablu cu dimensiunea minimă de 5 x 1.5 mm2 .

Consumul de energie electrică al cuptorului

consum de energie

Cuptorul electric al aragazului se încadrează în clasa energetică „A” cu un index al eficienței energetice de 94.9, iar cele două valori declarate de producător pentru consumul de energie sunt:

0.84 kWh/ciclu: În funcția de gătire tradițională unde funcționează elementul încălzitor inferior și superior.
0.75 kWh/ciclu: În funcția de gătire cu ventilator

Pentru a avea un consum de energie cât mai mic vă recomandăm să deschideți ușa cuptorului cât mai rar și să mențineți garnitura ușii curată, astfel încât pierderile de energie vor fi cât mai mici.

Datele tehnice ale aragazului

datele tehnice ale aragazului

• Tip: Aragaz electric de sine stătător
• Cuptor: 11 funcții
• Plită: Vitroceramică cu 4 zone
• Putere instalată: 8405 W
• Tensiunea nominală: 230 V
• Volum cuptor: 58 litri

• Înălțime: 858 mm
• Lățime: 500 mm
• Adâncime: 600 mm
• Culoare: Alb
• Clasa energetică: A
• Temperatură cuptor: 50°C–250°C

Cel mai bun aragaz din 2021 cu prețul până în 3000 lei

cel mai bun aragaz din 2021 pana in 3000 leiÎn această categorie de preț cel mai bun aragaz din 2021 este un model de la producătorul german Bosch.

Plita aragazului este vitroceramică cu 4 zone de gătit dintre care 2 sunt de tipul dublu, iar cuptorul este unul electric multifuncțional cu 10 funcții, dintre care una este mai specială, și anume este funcția de programe automate care efectuează setările de gătire în funcție de tipul de preparat selectat.

Consumul de energie electrică al aragazului este destul de mic. Cuptorul se încadrează în clasa energetică „A” cu un consum de 0.79 kWh/ciclu.

Controlul aragazului este ușor de făcut cu ajutorul afișajului digital cu programator și a butoanelor retractabile, iar iluminarea interioară cu halogen permite vizualizarea procesului de gătire fără a fi necesară deschiderea ușii cuptorului.

Plita celui mai bun aragaz din 2021 cu prețul în intervalul 2000 - 3000 Lei

Plita aragazului este una vitroceramică cu 4 zone de gătit și o putere maximă de 7600 W.
Stânga Spate: Este o zonă de gătit extensibilă pe care se pot amplasa vase cu diametrul de 17 cm, iar când se activează și zona extensibilă se pot amplasa cratițe cu dimensiunea 17×26 cm. Puterea maximă pe care o poate dezvolta zona de gătit este de 2400 W.
Dreapta Spate: Este o zonă de gătit cu diametrul de 14.5 cm și o putere de 1200 W.
Stânga Față: Are un diametru de 18 cm și o putere de 1800 W.
Dreapta Față: Ultima zonă de gătit este de tipul dublă cu diametrul inelului interior de 12 cm, iar când se activează și inelul exterior zona are un diametru de 21 cm și dezvoltă o putere de 2200 W.

Setarea treptelor de fierbere se face cu ajutorul butoanelor retractabile de pe panoul de comandă care permit setarea a 9 trepte de fierbere, unde prima treaptă dezvoltă puterea minimă, iar treapta 9 dezvoltă puterea maximă.

În partea din față a plitei este poziționat indicatorul de căldură reziduală care indică pentru fiecare zonă dacă mai este fierbinte după ce s-a terminat procesul de gătire.
Indicatorul de căldură reziduală rămâne activ atâta timp cât zona de gătit este fierbinte indiferent de timpul trecut de la oprirea funcționării ei.

Funcțiile de timp ale aragazului

functii de timpAcest model de aragaz de la Bosch are în dotare 4 funcții de timp care permit setarea modului de funcționare al aragazului:

Durata: Prima funcție de timp este cea mai utilizată, permițând setarea timpului de funcționare al cuptorului începând cu momentul în care s-a efectuat această setare. La expirarea timpului setat se va întrerupe în mod automat funcția de cuptor.

Final: În cadrul acestei funcții este necesară setarea duratei procesului de funcționare precum și ora la care să se termine procesul de gătire, iar aragazul va calcula în mod automat ora la care să se oprească gătirea pentru ca aceasta să se termine la ora setată de utilizator.

Ceas de bucătărie: Este o funcție care permite setarea unei numărători inverse fără ca însă să se oprească funcționarea aragazului când numărătoarea ajunge la 0.

Ora curentă: A patra funcție de timp este cea care afișează ora curentă când funcționarea cuptorului nu este activă.

Cuptorul celui mai bun aragaz din 2021 cu prețul până la 3000 lei

cuptorul aragazului cu pretul pana in 3000 leiCuptorul aragazului este dotat cu 10 funcții dintre care 7 funcții sunt utilizate pentru prepararea mâncărurilor – cu ajutorul cărora puteți crea condițiile optime de preparare pentru fiecare tip de preparat, iar celelalte 3 funcții sunt mai speciale și anume „Încălzire Rapidă”, „Iluminare cuptor” și „Programe automate”.
Controlul celor 10 programe de cuptor se face cu ajutorul selectorului de funcții de pe panoul de comandă care prin simpla rotire face posibilă conectarea modului de gătire.

Convecție aer fierbinte 3D
Căldura generată de către elementul încălzitor circular este distribuită în mod uniform de către ventilatorul amplasat în partea posterioară a cuptorului. Se folosește pentru prăjirea sau coacerea pe mai multe niveluri.

convectie de aer delicataConvecție de aer delicată
Este un mod de încălzire special conceput de către Bosch pentru a asigura un consum redus de energie prin utilizarea căldurii reziduale. Se folosește pentru prepararea alimentelor pe un singur nivel și fără a preîncălzi cuptorul aragazului.

pizzaPizza
Așa cum îi zice și denumirea este un mod de încălzire conceput special pentru prepararea diverselor tipuri de pizza. Căldura este produsă de doi elemenți încălzitori (inferior și circular) și distribuită de ventilator.

incalzire josÎncălzire inferioară
Funcționează doar elementul încălzitor din partea de jos a cuptorului și este un mod de gătire utilizat în principal pentru coacerea finală a preparatelor care au nevoie de o coacere mai intensă în partea inferioară.

grill suprafata mareGrill suprafață mare
Se utilizează pentru prepararea bucăților de carne precum fripturi sau cârnați.

grill cu convectieGrill cu convecție aer
Este modul de gătire ideal pentru prepararea bucăților mari de carne . În timpul acestui mod de încălzire elementul grill și ventilatorul funcționează în mod alternativ.

incalzire sus josÎncălzire Sus și Jos
Este de fapt modul de încălzire tradițional în care căldura este produsă de elementul încălzitor superior și inferior. Rezultate excelente se obțin utilizând acest mod de gătire pentru prepararea prăjiturilor siropoase.

incalzire rapidaÎncălzire rapidă
Conectează simultan mai mulți elemenți încălzitori pentru a crește rapid temperatura din interiorul cuptorului reducând astfel perioada necesară preîncălzirii cuptorului. Această funcție de cuptor nu este concepută pentru prepararea mâncărurilor, ci doar pentru încălzirea rapidă a cuptorului.
La terminarea procesului de încălzire rapidă aragazul va emite un semnal acustic.

iluminare interioaraIluminare cuptor
Se activează iluminatul din interiorul cuptorului fără activarea vreunui element încălzitor. Este foarte utilă când se curăță cuptorul.

programe automatePrograme automate
Permite activarea unuia dintre cele 10 moduri de gătire automate care efectuează toate setările de preparare (mod de încălzire, temperatura, durata de gătire) în funcție de tipul de mâncare selectat, în sarcina utilizatorului rămânând doar setarea greutății preparatului.

Cele 10 programe automate sunt:
● Program 01 = Pui neumplut
● Program 02 = Piept de curcan
● Program 03 = Tocană cu legume
● Program 04 = Gulaș
● Program 05 = Friptură din carne tocată
● Program 06 = Friptură înăbușită din carne de vită
● Program 07 = Ruladă din carne de vită
● Program 08 = Pulpă de miel pătrunsă
● Program 09 = Friptură de vițel slabă
● Program 10 = Friptură din ceafă de porc

În cazul celor 10 programe automate durata procesului de gătire este setată în mod automat de aragaz și nu poate fi modificată de către utilizator.

Reglarea temperaturii în interiorul cuptorului

reglarea temperaturii din cuptorSe face cu ajutorul selectorului de temperatură poziționat pe panoul de comandă care este de tipul retractabil.
Temperatura în cuptor poate fi reglată în intervalul 50°C – 275°C, iar pentru utilizarea funcțiilor grill are direct simboluri pentru diferite trepte de putere astfel încât utilizatorul să știe cu ușurință ce temperatură să aleagă (Treapta 1 = Căldură slabă, Treapta 2 = Căldură medie, Treapta 3 = Căldură puternică).
Bosch a implementat pe acest aragaz o funcție care reduce temperatura din cuptor când utilizatorul setează o valoare peste 250°C. Atunci când temperatura în cuptor depășește valoarea de 250°C aragazul comandă după 10 minute reducerea ei în mod automat la 240°C.
Pe afișajul aragazului există o secțiune dedicată special temperaturii din cuptor și constă din trei trepte care se colorează în roșu pe măsură ce temperatura din cuptor crește. Când toate cele trei câmpuri sunt colorate puteți introduce preparatul în cuptor deoarece acesta este preîncălzit.

Sisteme de protecție ale aragazului

sistem de protectie al cuptoruluiPe lângă indicatorul de căldură reziduală acest aragaz de la Bosch mai este dotat cu alte funcții de siguranță:

Protecție copii: Are rolul de a bloca pornirea accidentală a aragazului sau de modificare a setărilor de funcționare. Activarea acestui sistem de protecție se face prin poziționarea selectorului de funcții în poziția 0 și apăsarea simbolului pentru o perioadă de 4 secunde. Sistemul de protecție copii se aplică doar pentru cuptor nu și pentru plita vitroceramică.

Protecție la supraîncălzire: În cazul în care se defectează termostatul de lucru atunci temperatura din interiorul cuptorului este posibil să crească foarte mult, iar pentru a preveni acest lucru producătorul a implementat un sistem de siguranță care decuplează alimentarea cu energie electrică a cuptorului când temperatura din cuptor a depășit valoarea maximă admisă.

Accesoriile aragazului

accesoriile aragazuluiAcest model de aragaz Bosch este livrat cu următoarele accesorii:

Grătar de sârmă: Se utilizează pentru prepararea la grill a fripturilor, produse congelate etc. De asemenea se folosește și ca suport pentru formele de prăjituri.

Tavă universală: Datorită faptului că este un pic adâncă o recomandă pentru prepararea prăjiturilor însiropate sau a produselor congelate și pentru gătirea bucăților mari de friptură. Se mai poate folosi ca tavă colectoare pentru grăsimea care se scurge din produsele preparate la grill.

Tavă: Al doilea model de tavă este puțin adânc și din acest motiv este recomandată utilizarea ei doar pentru prepararea prăjiturilor în tavă și pentru produsele de patiserie sau brutărie.

5 niveluri de coacere

5 niveluri de coacereAlegerea nivelului corect de coacere poate face diferența dintre un rezultat excelent și unul slab la prepararea mâncărurilor.
În general nivelurile de coacere se numerotează de jos în sus și anume, nivelul cel mai de jos are numărul 1 și cel mai de sus 5.
În mod normal fiecare rețetă trebuie să conțină și nivelul de coacere.
Iată câteva exemple de amplasare a preparatelor pe nivelurile de coacere fără menționarea modului de gătire:
Nivelul 1: Tartă, Pizza semipreparată.
Nivelul 2: Prăjitură cu aluat dospit, Tort de biscuiți, Ștrudel dulce, Pâine, Pizza congelată, Cartofi gratinați, Friptură din pulpă de porc etc.
Nivelul 3: Piept de rață, Cârnați pentru grill, Medalion de pește, Cartofi prăjiți, Prăjituri mici.
Nivelul 4: Friptură de porc, Burger.
Nivelul 5: Pâine prăjită, Fursecuri, Legume la grill, Fursecuri.

Clasa de eficiență energetică

consum de energieCuptorul acestui model de aragaz de la Bosch se încadrează în clasa „A” de eficiență energetică cu un consum de:

0.79 kWh/ciclu: În modul de încălzire cu ventilator și anume „Convecție de aer delicată”.

0.98 kWh/ciclu: În modul de încălzire tradițional în care funcționează elementul de încălzire superior și cel inferior.

Curățarea aragazului

curatarea si intretinerea aragazului● Peretele posterior al cuptorului este dotat cu sistemul EcoClean care face ca peretele cuptorului să se curețe singur, prin absorbirea și distrugerea grăsimilor depuse de perete într-un mod foarte eficient. Procesul de autocurățare EcoClean are loc de fiecare dată când temperatura în interiorul cuptorului depășește valoarea de 200°C. Suprafața de tipul EcoClean este foarte ușor de recunoscut datorită faptului că este mai aspră la atingere decât emailul normal. Este foarte important de știut că peretele de tipul EcoClean nu se curăță manual deoarece acest proces poate deteriora suprafața cu autocurățare.
● Interiorul emailat al cuptorului se curăță foarte bine folosind o soluție fierbinte de apă și detergent de vase. În cazul în care interiorul cuptorului este foarte murdar se pot utiliza soluții speciale pentru cuptor.
● Ușa interioară a cuptorului este realizată complet din sticlă, fapt care ușurează foarte mult curățarea ei, iar faptul că este de tipul demontabil face ca procesul de curățare a cuptorului să fie foarte ușor de realizat. Pentru curățarea panoului de sticlă se pot folosi soluții pentru curățarea sticlei.
● Plita vitroceramică se curăță foarte ușor cu ajutorul unei raclete împreună cu soluții speciale pentru plita vitroceramică.
● Panoul de comandă se curăță folosind o soluție din apă caldă detergent de vase împreună cu o lavetă moale.

La curățarea aragazului este foarte important să nu se utilizeze următoarele:
● detergent de vase nediluat;
● bureți cu suprafețe abrazive;
● produse de curățat abrazive;
● aparate cu abur.

Înainte de prima utilizare a cuptorului este foarte important să se efectueze o curățare a spațiului de coacere pentru a se elimina mirosul de aparat nou.
Eliminarea mirosului se face prin activarea modului de gătire „Convecție aer 3D” și lăsarea să funcționeze pentru o perioadă de 60 de minute la temperatura maximă.
La prima utilizare este posibil ca aparatul să emită fum și din acest motiv vă recomandăm să asigurați o ventilație foarte bună în timpul acestui proces de curățare.

Conectarea aragazului la rețeaua electrică

conectarea aragazului la reteaua electricaDatorită faptului că puterea electrică a aragazului este de 10900 W face ca aparatul să nu fie livrat cu cablu de alimentare, ci trebuie conectat prin intermediul unui circuit separat care trebuie dimensionat și protejat în mod corect.
Din motive de siguranță aragazul trebuie conectat la rețeaua electrică de către o persoană calificată care în funcție de modul de conectare ales (monofazic sau trifazic) trebuie să dimensioneze corect circuitul de alimentare.
Tensiunea nominală a aragazului este de 220–240 V. Aragazul acesta de la Bosch poate fi conectat monofazic (230 V) sau trifazic (400 V) cu condiția respectării modului de conectare pentru fiecare tip de alimentare.

Reglarea pe înălțime

reglarea pe inaltimeUtilizând o cheie hexagonală se poate regla înălțimea aragazului pentru ca suprafața plitei să fie la același nivel cu mobilierul între care este poziționat aragazul.
Procesul de reglare a înălțimii se face prin rotirea celor patru piciorușe cu ajutorul unei chei hexagonale.
Pentru a avea acces la piciorușele aragazului trebuie scos sertarul de depozitare poziționat în partea inferioară a aparatului.
După ce s-a realizat reglarea pe înălțime este obligatorie fixarea aragazului de perete folosind sistemul furnizat de Bosch. În acest mod se evită răsturnarea aragazului în cazul în care pe ușă se amplasează o greutate mai mare de 22.5 kg.

Datele tehnice ale aragazului

date tehnice aragaz electric bosch

• Tip: Aragaz electric de sine stătător
• Cuptor: 10 funcții
• Programe automate cuptor: 10
• Plită: Vitroceramică cu 4 zone
• Putere instalată: 10900 W
• Tensiunea nominală: 220–240 V
• Volum cuptor: 66 litri
• Autocurățare: EcoClean (panoul posterior)
• Afișaj: Digital

• Înălțime: 850 mm
• Lățime: 600 mm
• Adâncime: 600 mm
• Culoare: Inox
• Clasa energetică: A
• Temperatură cuptor: 50°C–275°C
• Butoane: retractabile
• Greutate: 51.1 kg

Cel mai bun aragaz din 2021 cu prețul peste 3000 lei

cel mai bun aragaz din 2021 cu pretul peste 3000 leiDacă privim acest aragaz electric doar prin prisma performanțelor plitei cu inducție și a cuptorului electric atunci putem să declarăm că un model de aragaz electric de la producătorul german AEG este cel mai bun aragaz din 2021.

Plita aragazului este una cu inducție, fapt care asigură un consum redus de energie electrică și o încălzire rapidă a vasului datorită funcției Booster (Putere Suplimentară) implementată la fiecare zonă de gătit.

Cuptorul aragazului este electric, cu 11 funcții de gătire dintre care cea de gătire cu aburi și cea AirFry sunt cu adevărat excepționale.

Acest aragaz de la AEG nu doar că este foarte performant dar arată și foarte bine, iar suprafața exterioară a aragazului este realizată din inox anti-amprentă, ceea ce înseamnă că pe suprafața aragazului nu vor rămâne urme fiind în același timp și ușor de curățat.

Plita cu inducție a celui mai bun aragaz

plita cu inductie a celui mai bun aragazPlita aragazului este cu inducție și are 4 zone de gătit de diferite dimensiuni și o putere totală de 6700 W distribuită astfel:

Stânga Față: Este o zonă de gătit cu diametrul de 140 mm și o putere nominală de 1400 W, iar activarea funcției de putere suplimentară face ca zona de gătit să dezvolte 2500 W pentru o perioadă maximă de 10 minute.
Stânga Spate: Este cea mai mare zonă de gătit de pe plită, cu un diametru de 210 mm și o putere nominală de 2100 W, iar funcția de putere suplimentară face ca aceeași zonă să dezvolte o putere de 3700 W.
Dreapta Spate: Zonă de gătit cu diametrul de 140 mm și puterea de 1400 W sau 2500 W când se activează funcția Booster.
Dreapta Față: A patra zonă de gătit are un diametru de 180 mm și o putere de 1800 W, iar dacă se activează funcția Booster atunci zona de gătit dezvoltă o putere de 2800 W.

În partea din dreapta față a plitei cu inducție este amplasat afișajul plitei care conține următoarele informații:

zona de gatit dezactivataZonă de gătit dezactivată
Când pe afișajul corespunzător unei zone de gătit apare cifra 0 înseamnă că acea zonă este dezactivată.

nivelurile de calduraNivelurile de căldură
Numerele de la 1 la 9 apărute pe afișajul plitei, în dreptul unei zone de gătit reprezintă faptul că este activă, iar cifra este nivelul de căldură setat.

incalzire automataÎncălzire automată
Indică faptul că funcția de încălzire automată este activă.

incalzire suplimentaraÎncălzire Suplimentară (PowerBoost)
Are rolul de a face ca o zonă de gătit să dezvolte o putere mărită pentru o perioadă de maxim 10 minute. Când pe afișajul plitei apare litera „P” în dreptul unei zone de gătit, înseamnă că la aceasta este setat ca și nivel de putere „Puterea Suplimentară”.

exista defectiuneDefecțiune
Când există o defecțiune în funcționarea plitei, pe afișajul acesteia apare litera E + cifră.

indicator de caldura rezidualaIndicatorul de căldură reziduală
Așa cum îi zice și denumirea are rolul de a afișa dacă o zonă de gătit este fierbinte chiar și dacă funcționarea ei este dezactivată.

protectie copii activProtecție copii activ
Activarea funcției de protecție copii face ca pe afișajul zonelor de gătit să apară litera „L”.

eroareEroare
Amplasarea unui vas de dimensiuni prea mici sau care nu este compatibil cu plitele cu inducție face ca pe afișajul plitei să apară litera „F”.

oprire automataOprire automată
Indică faptul că funcția de oprire automată este activă.

Putere Suplimentară (PowerBoost)

putere suplimentara la plita aragazuluiEste o funcție care oferă celor patru zone de gătit o putere mărită pentru o perioadă de maxim 10 minute, după care modulul de comandă comută în mod automat nivelul de căldură pe 9.
Funcția de Putere Suplimentară apare pe cele patru butoane de comandă după cifra 9 și are simbolul „B” precum în imaginea alăturată, iar pe afișajul plitei va apărea litera „P” când este activă această funcție.
Funcția de Putere Suplimentară se utilizează la începutul procesului de gătire când este nevoie de o putere mărită pentru a încălzi rapid apa sau uleiul din vas.
Această funcție crește foarte mult puterea dezvoltată de o zonă de gătit. De exemplu, dacă puterea nominală a zonei de gătit din Stânga Spate este de 2100 W, când se activează funcția PowerBoost aceeași zonă de gătit dezvoltă o putere de 3700 W, ceea ce înseamnă o creștere a puterii de peste 70%.

Încălzire automată

incalzire automata la plita cu inductieAjută la obținerea nivelului de căldură dorit într-un timp mai scurt, prin setarea în mod automat a nivelului de căldură maxim, după care plita scade nivelul de căldură până la valoarea setată inițial de utilizator.
Această funcție de încălzire automată poate fi activată doar dacă zona de gătit este rece.
Pentru a activa funcția de încălzire automată trebuie rotit butonul de comandă spre dreapta până când pe afișajul plitei se aprinde simbolul , după care mai trebuie rotit butonul spre dreapta, iar pe afișajul plitei va apărea simbolul simbol incalzire automata .

Sistem de control al nivelului puterii

sistem de control al nivelului puteriiAre rolul de a limita puterea maximă pe care o poate dezvolta o zonă de gătit pentru ca suma puterii zonelor de gătit care funcționează simultan și sunt alimentate de la aceeași fază să nu depășească puterea de 3700 W.
Cele patru zone de gătit sunt grupate câte două și anume, cele două din spate și cele două din față precum în imaginea alăturată.
De exemplu când se utilizează ambele zone din față, iar puterea consumată este mai mare de 3700 W atunci sistemul de control scade puterea, iar pe afișaj se poate observa o schimbare între două valori ale nivelului de căldură.
Acest sistem intră în funcțiune mai ales când aragazul este alimentat monofazic și se folosesc simultan zonele conectate la aceeași fază.

Sistemul de protecție copii

plita cu inductie protectie copiiAre rolul de a bloca pornirea în mod accidentală a zonelor de gătit, de asemenea când o zonă de gătit este activă funcția de protecție copii blochează modificarea setărilor.
Activarea și dezactivarea funcției se face prin rotirea simultană spre stânga a butoanelor de comandă pentru zonele de gătit dreapta față și stânga spate.
Activarea sistemului de protecție copii face ca pe afișajul plitei să apară litera L când se încearcă modificarea setărilor.

Cuptorul celui mai bun aragaz din 2021

cuptorul celui mai bun aragaz din 2021Este dotat cu 11 funcții de cuptor controlate prin intermediul selectorului de funcții.
Funcția de gătire cu aburi adaugă aburi la începutul procesului de gătire, astfel încât aluatul rămâne umed la suprafață și nu se uscă așa cum se întâmplă în cazul funcțiilor tradiționale de gătire.
La finalul procesului de gătire cu aburi preparatul va prezenta o crustă gustoasă și o culoare aurie, iar interiorul preparatului va fi fraged și moale.
A doua funcție interesantă a cuptorului poartă denumirea AirFry și permite prepararea alimentelor într-un mod sănătos fără ulei, acest lucru este posibil datorită tăvii speciale care permite circularea aerului fierbinte, produs de către elementul încălzitor circular, prin orificiile tăvii.

pozitia sfarsitSfârșit
Când selectorul de funcții este în poziția 0 înseamnă că toate funcțiile sunt oprite.

bec cuptorBec cuptor
Este alimentat doar becul care luminează interiorul cuptorului.

coacere cu aburCoacere cu abur
Este funcția specială de cuptor care permite creșterea umidității la începutul procesului de gătire.

gatire usoara cu aer caldGătire ușoară cu aer cald
Această funcție de cuptor se utilizează pentru deshidratarea legumelor sau a fructelor precum și pentru gătirea fripturilor suculente sau fragede.

incalzire josÎncălzire Jos
Funcționează doar elementul încălzitor din partea de jos a cuptorului, fapt pentru care această funcție este ideală pentru prepararea prăjiturilor cu bază crocantă.

incalzire sus si josCăldură de Sus și Jos
Este modul de încălzire tradițional la care căldura este generată de către elementul superior și inferior. Rezultate foarte bune se obțin la prepararea diverselor tipuri de alimente pe un singur nivel. Singurul dezavantaj al acestui mod de gătire este că are un consum mai mare de energie decât cele cu ventilator.

grill rapidGrill Rapid
Este alimentat elementul încălzitor grill și cel superior ceea ce face ca nivelul de căldură generată în acest mod de gătire să fie foarte mare. Se folosește pentru prepararea la grătar a cantităților mari de carne.

gatire intensivaGătire Intensivă
Elementul încălzitor grill și cel superior funcționează alternativ cu ventilatorul. Se folosește pentru frigerea bucăților mari de carne.

gatire cu aer caldGătire cu aer cald
Căldura generată de elementul încălzitor inferior și cel superior este distribuită în mod uniform de ventilator, ceea ce face posibilă prepararea pe mai multe niveluri fără a exista un transfer de mirosuri între mâncăruri.

caldura umedaCăldură umedă
Dintre toate funcțiile de gătire aceasta asigură cel mai mic consum de energie electrică, fiind special dezvoltată pentru acest lucru. O cerință esențială a acestei funcții este de a menține ușa închisă pe toată perioada de coacere.

air fryAir Fry
Este funcția specială care împreună cu tava perforată permit prăjirea mâncărurilor într-un mod sănătos fără a fi necesară utilizarea uleiului.

decongelareDecongelare
Este o funcție de cuptor special concepută pentru accelerarea procesului de decongelare a alimentelor. Funcționează doar ventilatorul amplasat în partea posterioară a cuptorului fără vreun element încălzitor.

selectorul de functii ale cuptrouluiToate cele 11 funcții de cuptor prezentate mai sus se regăsesc pe selectorul de funcții de pe panoul de comandă.
Pentru a selecta o funcție de cuptor utilizatorul trebuie doar să învârtă de selectorul de funcții până în dreptul simbolului corespunzător funcției dorite.
Toate butoanele de pe panoul de comandă sunt de tipul retractabil, ceea ce înseamnă că pot fi introduse în interiorul panoului de comandă când nu sunt utilizate, iar pentru a le utiliza trebuie doar apăsat pe ele și acestea vor ieși în afară.

Ceasul aragazului

ceasul aragazuluiPentru controlul cuptorului de la acest aragaz AEG, utilizatorul are la dispoziție un ceas cu următoarele funcții:
Ora curentă: Când nu este activ un mod de gătire atunci pe afișajul ceasului apare ora curentă. Pentru funcționarea cuptorului este necesară setarea ei la prima conectare la rețeaua electrică sau în cazul în care are loc întreruperea alimentării cu energie electrică.
Durata: Permite setarea timpului de funcționare al cuptorului începând cu momentul în care s-a confirmat durata timpului. Când durata timpului de preparare ajunge la 0 atunci funcția de gătire se va opri în mod automat, iar aragazul va emite un semnal acustic.
Sfârșit: În cadrul acestei funcții se setează ora la care să se întrerupă procesul de gătire. Și această funcție influențează modul de funcționare al cuptorului prin decuplarea lui și emiterea unui semnal acustic.
Temporizare: Este o combinație între funcția „Durata” și „Sfârșit”.
Cronometru: Permite setarea unei numărători inverse fără ca însă aceasta să influențeze funcționarea cuptorului.

Accesoriile aragazului

accesoriile aragazuluiCel mai bun aragaz din 2021 este livrat împreună cu următoarele accesorii care vă vor ajuta în timpul procesului de gătire:

Tavă adâncă: Se folosește pentru coacerea și frigerea alimentelor sau ca și o tavă colectoare pentru grăsimea care se scurge din carnea preparată la grill.

Tavă de gătit: Se caracterizează prin faptul că este puțin adâncă, fapt pentru care se folosește de obicei pentru prepararea prăjiturilor sau a diverselor tipuri de preparate de brutărie.

Tavă AirFry: Este o tavă mai specială caracterizată prin faptul că are foarte multe găuri prin care circulă aerul fierbinte, ceea ce face posibilă prăjirea mâncării cu foarte puțin ulei. Această tavă specială trebuie poziționată pe nivelul al doilea din cuptor, iar pe primul nivel se amplasează tava colectoare.

Grătar de sârmă: Se utilizează pentru frigerea bucăților de carne la grătar sau ca și suport pentru diversele forme de prăjituri.

Ghidaje telescopice: Permit manipularea preparatelor din interiorul cuptorului fără a exista riscul ca acestea să cadă.

Sertar de depozitare: Este amplasat în partea inferioară a aragazului și se folosește pentru depozitarea accesoriilor aragazului.

Amplasarea și conectarea aragazului

amplasarea si conectarea aragazuluiAducerea la nivel: Aragazul este dotat cu picioare reglabile care permit aducerea la același nivel a mobilierului și a plitei.

Protecție la înclinare: Aragazul este proiectat să nu se încline cât timp pe centrul ușii sale nu se amplasează o greutate mai mare de 22.5 kg. Pentru a preveni răsturnarea aragazului în cazul în care se amplasează pe ușă o greutate mai mare de 22.5 kg, producătorul livrează împreună cu aragazul un sistem care se montează pe peretele din spatele aragazului și în care se introduce peretele posterior al aragazului.

Conectarea la rețeaua electrică: Fiind un aragaz electric puterea acestuia este foarte mare, și anume 9918 W. Din motive de siguranță aragazul nu este livrat cu cablu de alimentare ci acesta trebuie ales de persoana autorizată care conectează aparatul în funcție de tensiunea electrică precum și de distanța până la tabloul electric.
În cazul în care aragazul se conectează monofazic (230 V) atunci dimensiunea minimă a cablului de alimentare trebuie să fie de 3 x 10 mm2, iar dacă se realizează o conexiune trifazică atunci este nevoie de un cablu cu dimensiunea minimă de 5 x 1.5 mm2 .

Consumul de energie electrică

consum de energiePlita aragazului
Datorită faptului că cel mai bun aragaz din 2021 are o plită pe inducție face ca eficiența energetică a acesteia să fie foarte bună, ceea ce se traduce printr-un consum redus de energie:

• Stânga Spate: 162.7 Wh/kg
• Dreapta Spate: 176.7 Wh/kg
• Dreapta Față: 170.7 Wh/kg
• Stânga Față: 176.7 Wh/kg

În cazul plitei se poate economisi energie dacă se încălzește doar cantitatea de apă necesară sau dacă se amplasează capace pe vase.

Cuptorul aragazului
Din punct de vedere al consumului de energie electrică cuptorul aragazului se încadrează în clasa de eficiență energetică „A”, cu un index de 94.9 și un consum de:

0.84 kWh/ciclu: În funcția de încălzire tradițională (Încălzire Sus și Jos)
0.75 kWh/ciclu: În funcția de încălzire cu ventilator (Căldură umedă).

Curățarea celui mai bun aragaz din 2021

curatarea si intretinerea aragazuluiPlita aragazului
Datorită faptului că este cu inducție face ca procesul de curățare să fie foarte ușor de făcut, fără a fi necesară utilizarea soluțiilor speciale. Murdăria persistentă se poate elimina folosind o racletă pentru sticlă.

Cuptorul aragazului
Interiorul cuptorului este acoperit cu un email negru de care nu aderă murdăria, astfel încât curățarea lui se face foarte ușor folosind o soluție formată din apă caldă și săpun lichid.
Înainte de a începe procesul de curățare al cuptorului trebuie să vă asigurați că acesta este rece, evitând astfel accidentele cauzate de atingerea suprafețelor fierbinți.
Curățarea cuptorului se face foarte ușor dacă se scot cele două rafturi laterale, precum și dacă se rabatează elementul încălzitor grill.
Pentru a se evita acumularea de murdărie în interiorul cuptorului este recomandată curățarea lui după fiecare utilizare.

Tava AirFry este mai greu de curățat manual și din acest motiv vă recomandăm să o curățați în mașina de spălat vase. Dacă totuși doriți să o curățați manual trebuie să o poziționați pe o tavă de gătit și să turnați pe ea apă fierbinte cu detergent de vase, apoi să o lăsați să se înmoaie, după care cu ajutorul unei perii curățați murdăria.

După mai multe utilizări a funcției de gătire cu aburi se pot observa în partea inferioară a cuptorului urme de calcar care se îndepărtează amplasând 250 ml de oțet în adâncitură care se lasă să acționeze pentru 30 de minute, după care se curăță cavitatea cu apă caldă.

Ușa cuptorului conține două panouri de sticlă care se pot demonta foarte ușor fără a fi necesară utilizarea unor scule.
Panoul de sticlă interior este acoperit cu un strat Low-e care reflectă căldura, iar din acest motiv este interzisă curățarea lui folosind soluții sau bureți abrazivi.

Suprafața exterioară a aragazului se curăță folosind o soluție de apă caldă și detergent de vase împreună cu o lavetă moale.

Datele tehnice ale celui mai bun aragaz din 2021

date tehnice cel mai bun aragaz

• Tip: Aragaz electric de sine stătător
• Cuptor: 11 funcții
• Plită: Inducție cu 4 zone
• Putere instalată: 9918 W
• Tensiunea nominală: 220–240 V
• Volum cuptor: 58 litri
• Înălțime: 858 mm
• Lățime: 500 mm
• Adâncime: 600 mm

• Culoare: Inox
• Clasa energetică: A
• Temperatură cuptor: 50°C–250°C
• Butoane: retractabile
• Greutate: 50 kg
• Afișaj: Digital
• Ventilator de răcire: Da
• Inox antiamprentă: Da

We will be happy to hear your thoughts

Lasă un comentariu

AragazElectric.com
Enable registration in settings - general