Cum se conecteaza un aragaz electric – conexiune monofazica 230 V si trifazica
Sfaturi utile

Cum se conecteaza un aragaz electric – conexiune monofazica 230 V si trifazica

In acest moment, tensiunile nominale in Romania sunt 230 V ( monofazic) si 400 V ( trifazic), astfel incat, cand va cumparati un aragaz electric, trebuie sa stiti ce tensiune aveti disponibila in locuinta dumneavoastra, pentru a putea sa va alegeti aragazul care functioneaza cu aceasta tensiune.

Daca, de exemplu, aveti disponibila doar tensiunea de 230 V, atunci trebuie sa va cumparati un aragaz electric care functioneaza cu 230 V, daca alegeti unul care functioneaza cu 400 V si dumneavoastra il alimentati cu 230 V atunci elementii incalzitori nu vor functiona la puterea nominala, iar caldura dezvoltata de fiecare element incalzitor va fi mult mai putina.
Iar daca un aragaz electric proiectat sa functioneaza cu 230 V il alimentati cu 400 V atunci il veti distruge, si anume elementii incalzitori, afisajul si alte componente electrice se vor arde.

Pentru a va prezenta cum se conecteaza un argaz electric, voi folosi, ca si exemplu aragazul electric AEG 47995IQ-MN care are o putere nominala de aproximativ 10 KW si tensiunea de alimentare 230 V, aceasta tensiune ii poate fi furnizata folosind o conexiune monofazica sau trifazica, modificand pozitia puntilor de conectare precum in imaginile de mai jos.

Puntile de conectare ale argazului electric

Pentru a realiza conexiunile bornelor in functie de tensiunea de alimentare, trebuie sa se pozitioneze puntile de conectare intr-un anumit mod specific fiecarei situatii.
La acest aragaz, producatorul furnizeaza 3 punti de conectare si arata precum in imaginea de mai jos.

punte conectare aragaz

Conexiune monofazica 230 V (Faza si Nul) si impamantare

Pentru conexiunea monofazica 230 V cu impamanatare, conexiunea electrica furnizata de producator arata in felul urmator:

conexiune monofazica aragaz electric

Dupa cum se poate vedea, doua punti de conectare le folosim pentru a conecta intre ele bornele numerotate cu 1, 2 si 3, la care se va monta faza (L1) de alimentare.
A treia punte de conectare se foloseste pentru a conecta intre ele bornele 4 si 5, la care se va monta nulul retelei electrice (N).
La ultimul terminal se va conecta firul de impamantare.
Conexiunea puntilor la versiunea monofazica trebuie sa arate precum imaginea de mai jos

montare punte conectare aragaz

Cablul de alimentare trebuie sa il conectati precum imaginea de mai jos, in care firul maro este Faza retelei electrice (L1) si este conectat la primele 3 borne, iar firul  albastru este nulul retelei electrice (N) si este conectat la bornele 4 si 5.
Firul galben/verde este impamantarea si se conecteaza la ultima borna.

conectare monofazic cablu

Pentru conexiunea monofazica este foarte important sa fie dimensionat corect circuitul de alimentare, astfel incat sa nu apara probleme de supraincalzire a cablului.
De exemplu, in cazul acestui aragaz electric luat ca si exemplu care are o putere nominala de aproximativ 10 KW rezulta un curent in alimentarea monofazica de aproximativ 40 A, ceea ce este o valoare mare a curentului si trebuie tinut cont de el cand se dimensioneaza reteaua electrica de alimentare a aragazului.
Acest curent de aproximativ 40 A este absorbit de la retea cand functioneaza simultan toata plita si cuptorul aragazului, iar unele persoane care folosesc cabluri de alimentare subdimensionate recomanda folosirea simultana a cuptorului si maxim a unei zone de gatit, astfel incat curentul absorbit este destul de mic.

Conexiune trifazica ( 3 faze, 1 nul si 1 impamantare)

Pentru conexiunea trifazica ( 3 faze, 1 nul si 1 impamantare) schema electrica furnizata de producator arata in felul urmator

conectare punte trifazic aragaz electric

Dupa cum se poate vedea, in acest caz se foloseste doar o punte conectoare intre borna 4 si 5, la care se conecteaza nulul retelei electrice.

Cablul de alimentare trebuie sa il conectati ca si in imaginea de mai jos, si anume:

• Firul gri – este faza 1 ( L1) si se conecteaza la borna 1

• Firul negru – este faza 2  (L2) si se conecteaza la borna 2

• Firul maro – este faza 3 (L3) si se conecteaza la borna 3

• Firul albastru – este nulul retelei si se conecteaza la borna 4-5

• Firul galben/verde – este impamanatarea si se conecteaza la borna 6

conexiune trifazica aragaz electric

Este foarte important ca aceste conexiuni sa fie efectuate de o persoana autorizata, deoarece acesta trebuie sa stabileasca si dimensiunea cablului de alimentare, precum si a sigurantei care sa protejeze acel cablu.

De asemenea, cablul de alimentare trebuie ales in functie de puterea nominala a aragazului, astfel incat ar fi bine sa consultati o persoana autorizata, care sa stabileasca daca aragazul electric pe care doriti sa il cumparati se poate alimenta de la instalatia electrica pe care o aveti sau necesita modificari.

 

4 Comments

 1. Am si eu o intrebare…in perete am doua fire negre in loc de negru si gri…in rest cablurile tot sunt venite de la fabrica doar trebuie sa il cuplez la curent…instalatie trifazica 400 V…ce pot face…pot lega gri cu negru? Oare sa fie 2 faze pe aceiasi culoare?

  Reply
  1. Author

   Buna Mihai,

   Ma bucur ca te-a ajutat articolul. Cel mai simplu verifica cu un multimetru, intre faza si nul ai 230 V iar intre faza-faza 400 V.
   Daca tensiunea intre cele doua fire negre e 230 V inseamna ca un fir este nulul retelei, daca tensiunea este 400 V inseamna ca sunt faze diferite.

   Reply
   1. Multumesc foarte mult…mi-a fost de foarte mare ajutor…sunt in Germania si nu prea cunosteam un electrician …iar sa sun la o firma m-ar fi taxat cam mult…e instalatie trifazica…am urmat pasii l-am legat totul e ok…multumesc foarte mult…multa sanatate iti doresc

    Reply

Post Comment