Cum functioneaza aprinderea electrica integrata la un aragaz pe gaz
Cum functioneaza

Cum functioneaza aprinderea electrica integrata la un aragaz pe gaz

Aragazele cu gaz au un istoric destul de indelungat fiind si acum printre tipurile de aragaze preferate de multe persoane.
Aragazele pe gaz au reprezentat un pas mare in evolutia aparatelor de gatit, deoarece au inlocuit cuptoarele pe lemne care aveau multe dezavantaje.

La inceput, aragazele pe gaz aveau o “flacara de veghe” care ardea tot timpul si asigura pornirea zonei de gatit cand era nevoie.
Aceasta metoda de aprindere aragazului pe gaz nu era eficienta energetic si a fost inlocuita cu aprinderea electrica integrata, care in zilele noastre este aproape un standard, fiind intalnita la majoritatea produselor.
De exemplu, produsul Electrolux EKG51154OW are aprindere electrica integrata la plita si la cuptor fiind o solutie foarte buna pentru cine doreste acest tip de aragaz, mai ales ca acum este si la reducere avand si transportul gratuit.

Aragazele moderne pe gaz din zilelele noastre au nevoie de curent electric pentru functionare. Plita si cuptorul pe gaz care au integrata aprinderea electrica au nevoie sa fie alimentate cu curent electric pentru a activa aceasta functie.
Asa cum ii zice si numele aprinderea electrica integrata are rolul de a genera scantei care aprind gazul cu care functioneaza fiecare zona de gatit. Gazul Natural sau cel GPL (Gaz petrolier lichefiat) sunt produse foarte inflamabile, astfel incat o simpla scanteie cu o energie nu foarte mare va aprinde gazul care iese din zona de gatit.

Cum functioneaza aprinderea electrica integrata la un aragaz?

buton gazMajoritatea aragazelor din ziua de azi au integrata in fiecare buton functia de aprindere electrica, si anume cand se invarte si se apasa pe butonul care controleaza o zona de gatit este pornita in mod automat si aprinderea electrica, si este aprins gazul care iese prin arzator.
Cand butonul nu mai este apasat este intrerupta alimentarea cu energie a aprinzatorului electric, astfel incat acesta nu mai functioneaza.
Exista unele aragaze pe gaz care cand detecteaza ca flacara unei zone de gatit s-a stins incearca in mod automat sa reaprinda acea flacara actionand aprinderea electrica integrata, daca aragazul dumneavoastra nu are aceasta functie atunci pentru aprinderea din nou a zonei de gatit trebuie sa apasati pe buton.

Dupa cum se poate vedea, si in imaginea alaturata pe placa frontala a aragazului apare langa fiecare buton acel simbol sub forma unei scantei, care semnifica ca aprinderea electrica a aragazului este integrata in fiecare buton.

generator scantei aragaz pe gazGeneratorul de scantei de la aprinderea electrica integrata a aragazului pe gaz functioneaza pe acelasi principiu ca si bujia de la masina pe benzina, si anume genereaza un curent de inalta tensiune (12 – 15 KV curent continuu) pentru a produce scantei, acestea circula in spatiul din jurul electrodului aprinzand gazul care alimenteaza acea zona de gatit.

Generatorul de scantei produce aceste scantei sub forma pulsatorie, si anume 3-4 scantei pe secunda atata timp cat butonul unei zone de gatit este apasat.
Scanteia generata este albastra fiind vizibila la fiecare zona de gatit si produce un zgomot destul de mare.
In imaginea alaturata bujia care genereaza scanteia are culoarea alba, iar al doilea electrod care se vede in poza este termocupla de siguranta, care intrerupe alimentarea cu gaz a zonei de gatit in caz ca flacara se stinge.

alimentare generator de scanteiIn imaginea alaturata va este prezentat un generator de scantei cu 4 iesiri de la un aragaz pe gaz cu 4 zone de gatit, care are aprinderea electrica integrata in fiecare buton.

Firul negru si maro reprezinta alimentarea generatorului de scantei care se face la o tensiune de 230 V AC.
Cele 4 fire albe reprezinta iesirile generatorului, la care partea opusa este montata in fiecare zona de gatit pentru a genera scanteia, care aprinde gazul.

In general aceste generatoare de scantei sunt destul de robuste avand declarate o durata de utilizare de 400.000 – 500.000 de cicluri.

Probleme cu aprinderea electrica integrata a unui argaz

Generatoarele de scantei se deterioreaza in principal din cauza imbatranirii lor, dar sunt foarte multe situatii cand nu aceastea sunt principala cauza pentru care nu mai functioneaza corect aprinderea electrica integrata la un aragaz pe gaz sau nu se aprinde gazul, in continuare va prezentam cateva situatii care pot cauza acest lucru:

• Capacul zonei de gatit nu este asezat corespunzator sau nu are dimensiunea corecta, fiind montat unul de la o alta zona de gatit.
• A intrat apa sau mancare  la duza prin care iese gazul.
• Bujia de la zona de gatit este murdara si necesita curatare.
• Unul dintre firele de alimentare a generatorului de scantei sau a bujiei este intrerupt.

Daca doriti sa va cumparati un aragaz pe gaz cu aprindere electrica integrata la plita si cuptor, va recomandam Electrolux EKG61182OX.

12 Comments

 1. Aragazul meu , hansa , plita incorporata , de multe ori nu ramane flacara aprinsa decat daca tin butonul apasat sa mearga scinteea. Daca las butonul se stinge flacara . Uneori dupa mai multe incercari reusesc sa aprind un ochi. Ce pot sa fac , sa mearga bine ? Care ar fii cauza ? Ma poate lamurii cine-va ?

  Reply
  1. Author

   Buna ziua,

   Daca modelul plitei pe care o detineti este dotata cu termocuplu (vedeti imaginea de mai sus unde apare “Termocupla siguranta” ) atunci este normal ca sa fie nevoie sa tineti apasat butonul pentru cateva secunde pana cand termocuplul se incalzeste.

   Din explicatia dumneavoastra inteleg ca si daca tineti apasat butonul mai multe secunde tot se stinge un arzator. Pot fi mai multe probleme care pot cauza acest lucru iar pentru acest motiv va rog sa verificati prima data daca “termocuplul” este pozitionat corect si nu a suferit unele deplasari astfel incat sa nu il mai incalzeasca flacara arzatorului.

   Reply
 2. buna ziua am o plita pe gaz Electrolux face scanteia fara sa actionez ceva am fost nevoit sa l scot din priza care este cauza?

  Reply
  1. Author

   Buna ziua,

   Imi ziceti va rog care model de plita il aveti?

   Este posibil sa se fi defectat contactul (a ramas inchis) care comanda alimentarea cu energie electrica a generatorului de scantei.

   Contactul poate fi separat (un singur buton comanda alimentarea cu energie electrica a generatorului de scantei) sau integrat in fiecare buton de comanda a zonelor de gatit, daca este separat atunci il puteti verifica foarte usor desfacand plita.

   Din motive de siguranta va sfatuiesc ca daca nu aveti cunostiinte electrice sa nu faceti dumneavoastra aceasta verificare.

   Reply
 3. Electrolux alte date nu mai am nu mai am cartea are 2 gratare grele de fonta am sa mai incerc sa desfac tabla aia de inox toate astea au venit dupa ce am spalat aragazul

  Reply
  1. Author

   Daca aceasta problema a aparut dupa ce ati spalat aragazul sunt mari sanse sa dispara dupa ce se usca. E posibil sa fi ajuns apa in interiorul butoanelor care comanda alimentarea generatorului de scantei.

   Reply
   1. va salut,am achizitionat o plita pe gaz electrolux EGH6343ROR care de la prima aprindere generatorul de scantei merge continuu pt toate cele 4ochiuri,dati mi un sfat,
    pot aprinde si cu chibritul dar e frustrant ca nici macat n am apucat sa o folosesc

    Reply
    1. Author

     Buna,

     La acel model de plita aprinderea electrica este integrata in fiecare buton iar primul lucru pe care puteti sa il faceti este sa scoateti pe rand cele 4 butoane ca sa vedeti daca mai functioneaza incontinuu generatorul de scantei.

     Dar din explicatia dumneavoastra inteleg ca produsul este nou si are garantie iar din acest motiv sfatul meu este sa nu incercati dumneavoastra sa desfaceti plita ci sa apelati la service-ul Electrolux care cu siguranta va rezolva problema dumneavoastra fara costuri.

     Cat timp este in garantie nu este indicat sa desfaceti plita si sa incercati sa o reparati deoarece puteti sa pierdeti acea garantie.

     Va rog sa ma anuntati daca ati reusit sa va rezolvati problema!

     Reply
  1. Author

   In acest caz raspunsul e simplu si anume apelati la garantie deoarece nu e recomandata desfacerea aparatului de catre utilizator cat timp acesta este in garantie.

   Reply
 4. Buna ziua,
  Va rog sa ma ajutati cu un sfat.
  Am o plita incorporabila Whirlpool iXelium GMF 7522 IXL, Gaz, 5 arzatoare, aprindere electrica, cam de 1 an.
  De curand, butonul de aprindere gaz al ochiului mic, la apasare, nu mai declansează scânteia deloc, la nici un ochi. Celelalte butoane functioneaza corect (la apasarea oricaruia, scânteia este generata pe toate ochiurile, inclusiv pe cel mic). Ma puteti ajuta cu o explicatie a problemei si cu un sfat? Multumesc!

  Reply
  1. Author

   Buna ziua,

   Daca aveti doar de 1 an aceasta plita atunci va recomand sa apelati la garantie fara a desface dumneavoastra plita.

   Daca totusi doriti sa o reparati dumneavoastra atunci trebuie sa stiti ca problema pare a fi la sistemul de aprindere de la butonul zonei mici de gatit si anume cand apasati butonul nu se apasa si acest sistem de aprindere care comanda functionarea generatorului de scantei.

   Inainte de a desface plita verificati daca nu cumva butonul are o problema deoarece am intalnit si acest lucru si anume butonul nu mai avea o cursa normala, cel mai simplu luati un buton de la o alta zona de gatit sa vedeti daca si cu acest buton se manifesta in acelasi mod.

   Daca nu butonul este cu problema atunci desfaceti plita si verificati sistemul de comanda a generatorului de scantei de la butonul zonei mici de gatit (dupa ce ati desfacut plita veti vedea ca este foarte usor de identificat acest sistem).

   Sper ca va ajutat raspunsul meu!

   Reply

Post Comment