Cum functioneaza aprinderea electrica integrata la un aragaz pe gaz
Cum functioneaza

Cum functioneaza aprinderea electrica integrata la un aragaz pe gaz

Aragazele cu gaz au un istoric destul de indelungat fiind si acum printre tipurile de aragaze preferate de multe persoane.
Aragazele pe gaz au reprezentat un pas mare in evolutia aparatelor de gatit, deoarece au inlocuit cuptoarele pe lemne care aveau multe dezavantaje.

La inceput, aragazele pe gaz aveau o “flacara de veghe” care ardea tot timpul si asigura pornirea zonei de gatit cand era nevoie.
Aceasta metoda de aprindere aragazului pe gaz nu era eficienta energetic si a fost inlocuita cu aprinderea electrica integrata, care in zilele noastre este aproape un standard, fiind intalnita la majoritatea produselor.
De exemplu, produsul Electrolux EKG51154OW are aprindere electrica integrata la plita si la cuptor fiind o solutie foarte buna pentru cine doreste acest tip de aragaz, mai ales ca acum este si la reducere avand si transportul gratuit.

Aragazele moderne pe gaz din zilelele noastre au nevoie de curent electric pentru functionare. Plita si cuptorul pe gaz care au integrata aprinderea electrica au nevoie sa fie alimentate cu curent electric pentru a activa aceasta functie.
Asa cum ii zice si numele aprinderea electrica integrata are rolul de a genera scantei care aprind gazul cu care functioneaza fiecare zona de gatit. Gazul Natural sau cel GPL (Gaz petrolier lichefiat) sunt produse foarte inflamabile, astfel incat o simpla scanteie cu o energie nu foarte mare va aprinde gazul care iese din zona de gatit.

Cum functioneaza aprinderea electrica integrata la un aragaz?

buton gazMajoritatea aragazelor din ziua de azi au integrata in fiecare buton functia de aprindere electrica, si anume cand se invarte si se apasa pe butonul care controleaza o zona de gatit este pornita in mod automat si aprinderea electrica, si este aprins gazul care iese prin arzator.
Cand butonul nu mai este apasat este intrerupta alimentarea cu energie a aprinzatorului electric, astfel incat acesta nu mai functioneaza.
Exista unele aragaze pe gaz care cand detecteaza ca flacara unei zone de gatit s-a stins incearca in mod automat sa reaprinda acea flacara actionand aprinderea electrica integrata, daca aragazul dumneavoastra nu are aceasta functie atunci pentru aprinderea din nou a zonei de gatit trebuie sa apasati pe buton.

Dupa cum se poate vedea, si in imaginea alaturata pe placa frontala a aragazului apare langa fiecare buton acel simbol sub forma unei scantei, care semnifica ca aprinderea electrica a aragazului este integrata in fiecare buton.

generator scantei aragaz pe gazGeneratorul de scantei de la aprinderea electrica integrata a aragazului pe gaz functioneaza pe acelasi principiu ca si bujia de la masina pe benzina, si anume genereaza un curent de inalta tensiune (12 – 15 KV curent continuu) pentru a produce scantei, acestea circula in spatiul din jurul electrodului aprinzand gazul care alimenteaza acea zona de gatit.

Generatorul de scantei produce aceste scantei sub forma pulsatorie, si anume 3-4 scantei pe secunda atata timp cat butonul unei zone de gatit este apasat.
Scanteia generata este albastra fiind vizibila la fiecare zona de gatit si produce un zgomot destul de mare.
In imaginea alaturata bujia care genereaza scanteia are culoarea alba, iar al doilea electrod care se vede in poza este termocupla de siguranta, care intrerupe alimentarea cu gaz a zonei de gatit in caz ca flacara se stinge.

alimentare generator de scanteiIn imaginea alaturata va este prezentat un generator de scantei cu 4 iesiri de la un aragaz pe gaz cu 4 zone de gatit, care are aprinderea electrica integrata in fiecare buton.

Firul negru si maro reprezinta alimentarea generatorului de scantei care se face la o tensiune de 230 V AC.
Cele 4 fire albe reprezinta iesirile generatorului, la care partea opusa este montata in fiecare zona de gatit pentru a genera scanteia, care aprinde gazul.

In general aceste generatoare de scantei sunt destul de robuste avand declarate o durata de utilizare de 400.000 – 500.000 de cicluri.

Probleme cu aprinderea electrica integrata a unui argaz

Generatoarele de scantei se deterioreaza in principal din cauza imbatranirii lor, dar sunt foarte multe situatii cand nu aceastea sunt principala cauza pentru care nu mai functioneaza corect aprinderea electrica integrata la un aragaz pe gaz sau nu se aprinde gazul, in continuare va prezentam cateva situatii care pot cauza acest lucru:

• Capacul zonei de gatit nu este asezat corespunzator sau nu are dimensiunea corecta, fiind montat unul de la o alta zona de gatit.
• A intrat apa sau mancare  la duza prin care iese gazul.
• Bujia de la zona de gatit este murdara si necesita curatare.
• Unul dintre firele de alimentare a generatorului de scantei sau a bujiei este intrerupt.

Daca doriti sa va cumparati un aragaz pe gaz cu aprindere electrica integrata la plita si cuptor, va recomandam Electrolux EKG61182OX.

Post Comment