Cuptor Bosch cu autocurățare EcoClean

6
Cuptor bosch cu autocurățare EcoClean imagine
9
Cuptor Bosch cu autocurățare EcoClean
Cuptor Bosch cu autocurățare EcoClean
4 pereți cu autocurățare
Butoane retractabile
Afișaj LED
Încălzire Rapidă
Protecție copii
Volum cuptor XXL

Ce este sistemul de autocurățare EcoClean de la Bosch?

EcoClean este un sistem de curățare care absoarbe și descompune grăsimea ajunsă pe pereții cuptorului.
Panourile EcoClean sunt foarte ușor de identificat deoarece acestea sunt acoperite cu un strat poros foarte fin, în comparație, pereții normali sunt acoperiți cu un strat de email negru. Nu toate modele de cuptoare Bosch sunt dotate cu același număr de panouri EcoClean. Unele au doar panoul posterior de tipul EcoClean, iar altele au patru panouri de acest tip.

Autocurățare EcoClean vs autocurățare catalitică

Cuptorul cu autocurățare EcoClean și cuptorul cu autocurățare catalitică sunt foarte asemănătoare ca și principiu de curățare deoarece ambele tipuri efectuează același lucru, și anume absorb și descompun grăsimea cât timp temperatura în cuptor depășește valoarea de 200°C, iar eficiența ambelor sisteme este maximă când temperatura în cuptor este de 250°C–270°C.

În teorie sistemul de autocurățare EcoClean este superior celui catalitic deoarece suprafața de oxidare este mai mare, rezultând astfel o eficiență crescută. Suprafața de oxidare mai mare rezultă din faptul că la pereții EcoClean grăsimea pătrunde în interiorul acestora pe când la pereții catalitici grăsimea este descompusă doar la suprafața acestora.

comparatie ecoclean vs cataliticBosch declară că pereții dotați cu sistemul de autocurățare EcoClean își păstrează proprietățile de autocurățare pe toată durata de viață a cuptorului.

Autocurățare EcoClean vs autocurățare pirolitică

Datorită modului de funcționare procesul de autocurățare pirolitică este cel mai eficient. Cu toate acestea are un mare dezavantaj și anume, consumul de energie electrică este destul de mare datorită faptului că temperatura în cuptor ajunge până la 500°C și este menținută la această valoare pentru o perioadă de 90-180 de minute în funcție de gradul de murdărie, pe când autocurățarea EcoClean necesită un timp de funcționare de 60 de minute și o temperatură de 250°C–270°C.
În comparație cu autocurățarea pirolitică cea EcoClean reprezintă un compromis între performanțe și consumul de energie electrică.

Cuptor bosch cu autocurățare EcoCleanCuptor Bosch cu autocurățare EcoClean

Dacă sunteți în căutarea unui cuptor Bosch cu autocurățare EcoClean care să aibă un raport preț/performanțe foarte bun, atunci vă recomandăm acest model care are montate în interiorul cavității patru panouri de tipul EcoClean (Sus, Lateral Stânga, Lateral Dreapta, Spate). Acestea se curăță în mod automat de fiecare dată când utilizați cuptorul, iar când curățarea pereților nu mai este la fel de eficientă ca și la început, trebuie doar să activați funcția de curățare de pe panoul de comandă.

Durata de funcționare precum și modul de gătire este memorat de cuptor și cu ajutorul acestor date aparatul recomandă momentul în care trebuie efectuată curățarea cuptorului prin afișarea mesajului “CL” pe panoul de comandă. În cazul unei pene de curent valoarea memorată se va pierde și contorizarea va începe de la zero.
Recomandarea de curățare poate fi anulată dar va continua să apară până când se execută ciclul de curățare. Sfatul nostru este să nu neglijați acest aspect deoarece dacă nu se execută curățarea cuptorului prin intermediul funcției speciale, există riscul apariției unor deteriorări ale suprafeței ceramice.

În cazul în care preparați alimente care murdăresc puternic cuptorul (carne de pasăre, fripturi etc.) este indicată activarea funcției de curățare, chiar dacă nu vă apare mesajul de curățare pe afișajul cuptorului.

Înainte de a activa funcția de autocurățare EcoClean

Pentru a putea activa funcția de autocurățare EcoClean trebuie efectuate în prealabil unele setări:

 • Se îndepărtează din cuptor toate accesoriile (tăvi, gradene telescopice, veselă etc.)
 • Cu ajutorul unei lavete moale se curăță baza cuptorului, panoul de sticlă interior și capacul de sticlă ce protejează becul.

Este strict interzisă folosirea substanțelor de curățare pentru cuptoare deoarece acestea deteriorează stratul ceramic, astfel încât procesul de autocurățare nu va mai fi posibil pe zonele unde a ajuns soluția de curățare.

functia de autocuratare pe butonCum se pornește funcția de autocurățare EcoClean?

Înainte de a activa funcția EcoClean trebuie să vă asigurați că ați scos din interiorul cuptorului toate accesoriile.

 1. Pentru a porni funcția EcoClean trebuie să rotiți selectorul de funcții de pe panoul de comandă până în dreptul simbolului simbol functie ecoclean bosch aflat pe poziția a patra precum în imaginea alăturată.
 2. După ce ați setat funcția de curățare este necesară selectarea temperaturii prin rotirea selectorului de temperatură până pe poziția maximă sau simbol functie ecoclean bosch , cele două setări fiind de fapt identice din punctul de vedere al temperaturii obținute în interiorul cuptorului.
 3. După câteva secunde de la setarea temperaturii se va porni în mod automat programul de curățare și va avea o durată de 60 de minute, aceasta nu poate fi redusă sau crescută de către utilizator.
  Pe afișajul digital al cuptorului se poate urmări durata procesului de autocurățare EcoClean.
  Se recomandă ca pe perioada în care se efectuează curățarea cuptorului să se efectueze aerisirea bucătăriei.
 4. După 60 de minute procesul de curățare EcoClean este terminat, iar pe afișajul digital apare cifra zero.
  Deconectați cuptorul prin rotirea selectorului de funcții în poziția zero și așteptați răcirea
 5. aparatului.

După ce s-a răcit interiorul cuptorului trebuie doar să ștergeți cu ajutorul unei lavete moale partea inferioară a cuptorului.
Pe cele patru panouri ale cuptorului cu autocurățare pot apărea unele pete care reprezintă de fapt reziduuri de alimente. Acestea nu influențează procesul de autocurățare și din acest motiv vă recomandăm să nu încercați să le curățați mecanic.

usa demontabila cuptor boschUșă demontabilă

Acest model de cuptor electric încorporabil de la Bosch este dotat cu o ușă demontabilă și din acest motiv vă recomandăm ca de fiecare dată când activați funcția de autocurățare să și demontați în prealabil ușa pentru a o curăță mai ușor.
Demontarea ușii se face foarte simplu prin ridicarea celor două pârghii de protecție de la balamale.
Panourile de sticlă din interiorul ușii sunt la rândul lor demontabile, fapt care ușurează foarte mult procesul lor de curățare.
Vă recomandăm să efectuați curățarea cuptorului cât mai mult posibil deoarece în acest fel îi prelungiți durata de viață, arătând în același timp și frumos.

cele 8 functii ale cuptoruluiCele 8 funcții ale cuptorului

Acest model de cuptor electric de la Bosch are 8 funcții care pot fi selectate prin simpla învârtire a butonului amplasat în partea stângă pe panoul de comandă. Butonul cu care se aleg funcțiile este de tipul retractabil, putând fi astfel introdus în interior pe perioada în care cuptorul nu este folosit.
La acest model de cuptor butonul de funcții poate fi rotit în ambele sensuri.
incalzire rapidaÎncălzire Rapidă
Dacă rotiți butonul de funcții în partea dreaptă atunci prima funcție care apare este “Încălzire Rapidă” care nu este o funcție de gătire ci una ajutătoare și anume, preîncălzește cuptorul mult mai repede decât o funcție normală de gătire. Când încălzirea cuptorului s-a terminat se emite un semnal acustic și selectorul de funcții poate fi rotit până în dreptul funcției dorite.

convectie aer 3dConvecție aer fierbinte 3D
Este cea mai performantă funcție de gătit datorită faptului că asigură distribuirea uniformă a căldurii fiind astfel recomandată pentru coacerea simultană pe mai multe niveluri. Căldura este generată de către elementul încălzitor circular, amplasat pe peretele din spate și este distribuită de ventilatorul protejat de un panou cu autocurățare EcoClean.

convectie de aer delicataConvecție de aer (delicată)
Este de fapt o funcție de gătire care se folosește de căldura reziduală, fiind recomandată pentru prepararea alimentelor pe un singur nivel. Se utilizează și pentru determinarea consumului de energie electrică.

simbol functie ecoclean boschEcoClean
Se folosește pentru activarea funcției de curățare a cuptorului.

grill suprafata mareGrill
Căldura în cuptor este produsă întregul element Grill amplasat în partea superioară a cuptorului. Se recomandă utilizarea funcției pentru prepararea alimentelor tăiate felii.

grill cu convectieGrill cu convecție aer
Este cea mai bună funcție de gătit pentru prepararea bucăților mari de carne. Funcționează elementul încălzitor Grill în alternanță cu ventilatorul.

incalzire sus josÎncălzire Superioară + Inferioară
Este modul de încălzire tradițional în care căldura este generată de sus și de jos, fiind folosită pentru prepararea pe un singur nivel.
În această funcție se obțin rezultate excelente la prepararea prăjiturilor zemoase.

iluminare interioaraIluminare interioară
Are rolul de a activa iluminarea în cuptor fără să fie pornit vreun element încălzitor. Este o funcție foarte utilă atunci când se execută curățarea cuptorului.

afisaj digitalAfișaj digital

În partea din mijloc a panoului de comandă este amplasat un afișaj digital cu ajutorul căruia se poate controla modul de funcționare.
Cu ajutorul celor trei câmpuri tactile situate sub afișaj se poate seta durata procesului de gătire sau ora de terminare a acestuia.

Cele 4 funcții de timp disponibile sunt:
Durata: Permite setarea timpului de funcționare a cuptorului, iar la expirarea ei se emite un semnal acustic, cuptorul decuplează modul de gătire oprindu-se astfel procesul de gătire.
Final: Se introduce timpul de gătire și ora la care să se termine procesul de gătire, iar aparatul pornește gătirea pentru ca aceasta să se termine exact la ora setată de utilizator.
Timer: Efectuează o numărătoare inversă fără că însă să se decupleze aparatul atunci când numărătoarea a ajuns la zero.
Ora curentă: Afișează ora curentă.
Simbolul care conține și o “cheiță” are și funcția de blocare pentru copii, care permite blocarea accesului la panoul de comandă.
Simbolurile “+” și “-“ sunt folosite pentru creșterea sau reducerea valorilor de setare.

consumul de energie electricaConsumul de energie electrică

Acest cuptor electric cu autocurățare EcoClean se încadrează în clasa energetică “A” având următoarele valori declarate de către Bosch:

● 0.98 kWh/ciclu: În modul de gătire “Încălzire Superioară + Inferioară”.
● 0.79 kWh/ciclu: În modul de gătire “Convecție de aer (delicată)”.

Toate cuptoarele consumă mai multe energie în funcția de gătire tradițională și din acest  motiv vă sfătuim să alegeți o funcție cu ventilator când acest lucru este posibil.

date tehniceDate tehnice
• Tip: Cuptor electric multifuncțional
• Funcții de cuptor: 8
• Putere maximă: 3300 W
• Tensiunea de alimentare: 220–240V
• Culoare: Inox
• Autocurățare: EcoClean
• Controlul temperaturii: Mecanic
• Temperatură: 50°C–275°C
• Afișaj: Digital
• Clasa energetică: A
• Înălțime/Lățime/Adâncime: 595 mm/594 mm/548 mm
• Greutate: 33 Kg
• Lungime cablu alimentare: 1 m
• Butoane: Retractabile
• Volum util: 66 litri

9 Total Score
Cuptor Bosch cu autocurățare EcoClean

Performanțe la gătit
9
Aspect și design
9
Accesorii incluse
9
Eficiență energetică
9
Siguranță in exploatare
9
Curățare și întreținere
9
PROS
 • 4 pereți cu autocurățare
 • Butoane retractabile
 • Afișaj LED
 • Încălzire Rapidă
 • Protecție copii
 • Volum cuptor XXL
User Rating: Be the first one!
We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

AragazElectric.com
Logo