Plita vitroceramica – Cum functioneaza, sfaturi si recomandari

Plita vitroceramica permite transferul rapid al caldurii pe verticala, de la elementul incalzitor situat sub plita vitroceramica la vasul de gatit situat pe plita vitroceramica.
Caldura produsa de elementul incalzitor nu se distribuie si pe orizontala, astfel incat plita vitroceramica ramane rece la o distanta de cativa centimetri de zona de gatit.

plita cu 1 zona vitroceramicaElementul incalzitor de la plita vitroceramica incorporeaza un termostat limitator, care cupleaza si decupleaza elementul incalzitor, protejand in acelasi timp si plita vitroceramica de la supraincalzire.
In mod normal termostatul este reglat in jurul valorii de 500 °C – 520 °C, astfel incat trebuie sa stiti ca majoritatea elementilor incalzitor la plitele vitroceramice functioneaza in jurul acestei valori.

Un aspect foarte important de care trebuie tinut cont este dimensiunea vaselor utilizate, si anume daca se utilizeaza un vas de dimensiuni mai mici ca si zona de gatit, atunci termostatul de la elementul incalzitor va functiona mai des, ceea ce inseamna o uzura prematura si performante scazute.

9
Cea mai buna plita electrica vitroceramica in anul 2020

Cea mai buna plita electrica vitroceramica in anul 2020

Cea mai buna plita electrica vitroceramica in anul 2020 este acest model de la Bosch cu un raport pret/calitate foarte ...

Termostatul elementului incalzitor poate fi observat cand functioneaza plita, deoarece acesta cupleaza si decupleaza elementul incalzitor, acest comportament este perfect normal, astfel incat nu trebuie sa va faceti probleme din acest punct de vedere.

Elementul incalzitor al plitei vitroceramice se prezinta sub forma unei bobine care la trecerea curentului prin el ajunge foarte repede la temperatura normala de lucru.

Majoritatea plitelor vitroceramice incorporeaza doua tipuri de elementi incalzitori, si anume:

• Elementi incalzitori cu o singura zona, asa cum este elementul din imaginea de mai sus

2 zone vitroceramice

• Elementi incalzitori cu 2 bobine, care pot fi comandate separat, si anume in functie de dimensiunea vasului de gatit se poate folosi prima zona de gatit, formata din bobina 1, iar daca vasul de gatit are o dimensiune mai mare se poate activa si bobina 2, astfel incat sa functioneze simultan ambele zone ale elementului incalzitor.

Pentru activarea si dezactivarea celor doua zone trebuie sa studiati manualul de utilizare al fiecarui produs.

 

Ca si aragaz cu plita vitroceramica, va recomandam sa cumparati acest model care are si 5 ani garantie, iar ca si plita incorporabila vitroceramica va recomandam sa cumparati acest model.

Indicatorul de caldura reziduala la plita vitroceramica

indicator caldura reziduala plitaCand temperatura unei zone de gatit este peste 60 °C, pe plita vitroceramica apare de obicei in zona afisajului litera H care semnifica ca acea zona este fierbinte. Sunt modele de plite care indica exact care zona este fierbinte sau unele modele mai ieftine indica ca plita vitroceramica este fierbine fara a indica exact care zona de gatit este fierbine.

Simbolul H de la indicatorul de caldura ramane activ si daca plita este oprita din functiune, indiferent de situatie acest indicator ramane in functiune cat timp temperatura unei zone de gatit este peste 60 °C, cand temperatura scade sub aceasta valoarea afisajul cu litera H se va stinge automat.

Un aspect foarte important si de care trebuie sa tineti cont mai ales cand aveti si copii, este sa nu se atinga cu mana goala plita vitroceramica, cat timp indicatorul de caldura reziduala este activ.

Sfaturi pentru utilizarea plitei vitroceramice

Intotdeauna folositi vase cu fundul plat, de obicei toate vasele au indicat in partea inferioara tipul de plita pe care pot fi folosite, simbolurile vaselor de gatit va sunt prezentate pe pagina cum functioneaza plita cu inductie .

Diametrul vaselor de gatit trebuie sa aiba acelasi diametru ca si zonele de gatit pentru a nu aparea pierderi de energie.

Datorita faptului ca, plita vitroceramica inmagazineaza o anumita cantitate de caldura si ramane calda pentru 5-10 minute dupa ce a fost intrerupta alimentarea, puteti sa va folositi de acest aspect si sa intrerupeti cu 5-10 minute inainte de a fi gata mancarea pe care o pregatiti, economisind astfel energie electrica.

De fiecare data cand este posibil, este indicat sa folositi capac la vase, deoarece prin acest mod se salveaza foarte multa energie electrica.
De exemplu, la un vas fara capac ca sa fiarba apa din el trebuie sa mentineti pe pozitia 9 de pe buton, dar daca la acelasi vas ii puneti un capac, atunci fierberea apei se face pe pozitia 5-6  a butonului.

vas neconform plita vitroceramica

Vasele de gatit care nu au fundul plat nu sunt indicate pentru utilizarea lor pe plita vitroceramica, deoarece o mare parte din caldura este pierduta, ceea ce se traduce prin consum ridicat de energie electrica.

 

vas concav plita vitroceramica

Vasele care au partea inferioara concava nu sunt indicate a fi folosite pe plita ceramica.
Exista situatii cand vasele devin concave in partea inferioara doar in timpul folosirii, cand materialul este supus stresului termic.

 

vas bun plita vitroceramicaVasele precum cele din imaginea alaturata sunt cele mai indicate pentru folosire, si anume au partea inferioara plata, iar diametrul vasului este identic cu diametrul zonei de gatit. Aceasta combinatie asigura cea mai mare eficienta energetica, respectiv cele mai mici costuri de functionare.

fara vas plita

Este indicata folosirea plitei de gatit doar cand exista un vas pe zona de gatit, altfel se produce o uzura prematura a termostatului din elementul de incalzit, plus ca exista pierderi de caldura foarte mari.

 

 

vas mic zona mare

Folosirea unor vase cu diametru mai mic decat zona de gatit duce la cresterea consumului de energie electrica, deoarece o mare parte din caldura se pierde.

 

vas pe langa zona de gatit

Pentru o cat mai mare eficienta energetica este recomandat ca vasul de gatit sa fie amplasat exact pe zona de gatit marcata, prin acest mod se reduc la minim pierderile de caldura, astfel incat majoritatea caldurii ajunge in partea inferioara a vasului.

 

Cum se curata plita vitroceramica ?

Pentru curatarea plitei vitroceramice, va recomandam sa folositi acest kit de intretinere de la Electrolux  care va ofera: 2 solutii de curatare, o laveta si o racleta.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

AragazElectric.com
Logo
Enable registration in settings - general