Cum functioneaza un cuptor electric sau pe gaz

Cuptoarele pentru gatit exista de foarte mult timp si ca principii de functionare nu au cunoscut modificari in ultimul timp.

Cand vine vorba de cuptorul de gatit, majoritatea utilizatorilor se gandesc doar ca trebuie setata temperatura, plasat in cuptor produsul de gatit, setata temperatura de gatit si asteptat sa treaca timpul pentru a se coace produsul din cuptor.
Dar cum functioneaza efectiv cuptorul, sau ce anume face sa se coaca mancarea plasata in cuptor?

8.9
Cel mai bun cuptor Beko

Cel mai bun cuptor Beko

Cel mai bun cuptor Beko are un design modern si un raport pret-performante foarte bun, care il recomanda persoanelor ...

In acest moment se gasesc pe piata doua tipuri de cuptoare si anume cuptor electric si cuptor pe gaz.

Cuptoarele electrice

elementii incalzitori cuptor electric

Majoritatea cuptoarelor electrice au in interiorul lor 4 elementi incalzitori, si anume:

Elementul Superior – asa cum ii zice si numele, este elementul situat in partea de sus a cuptorului.

Elementul Inferior – acest element este situat in partea de jos a cuptorului si in mod obisnuit nu este vizibil cand se deschide usa cuptorului.

Elementul Circular – acest tip de element incalzitor este pozitionat in partea din spate a cuptorului in jurul ventilatorului. Elementul circular functioneaza intotdeauna impreuna cu ventilatorul, astfel incat acesta ajuta la distribuirea uniforma in intreg cuptorul a caldurii generate  de elementul incalzitor.

Elementul Grill – acest element incalzitor este situat in partea superioara a cuptorului fiind de o putere mult mai mare ca si elementul superior si este folosit in principal la coacerea preparatelor din carne.

Pasii pentru folosirea cuptorului electric sunt urmatorii:

Selectarea functiei de gatit, in functie de ce gatiti trebuie sa selectati functia specifica, mai multe detalii despre acest aspect gasiti pe pagina cu functiile de gatit ale cuptorului electric.

Selectarea temperaturii in centrul cuptorului.

Apasarea butonului de pe timer care porneste functionarea cuptorului.

Dupa ce s-a pornit cuptorul electric, elementii incalzitori ai cuptorului vor fi controlati de un termostat care in functie de temperatura presetata va cupla si decupla acei elementi incalzitori.
Un aspect foarte important este faptul ca temperatura setata de dumneavoastra pe buton este de fapt o medie a temperaturii aparute in centrul cuptorului cand cupleaza si decupleaza termostatul.
De exemplu, daca setati temperatura in centrul cuptorului la 200 °C este posibil ca termostatul sa decupleze elementii incalzitori cand temperatura in cuptor ajunge la 210 °C si sa ii cupleze inapoi cand temperatura in cuptor scade la 190 °C, astfel incat media temperaturii in centrul cuptorului este 200 °C.

Temperatura setata de dumneavoastra este de fapt o medie si depinde foarte mult de acuratetea termostatului.  In acest moment exista doua tipuri de termostate, si anume electromecanice si electronice.

Termostatul Electromecanic

termostat electromecanic

Termostatul electromecanic arata ca si in imaginea alaturata, care are la un capat un senzor amplasat in cuptor, care detecteaza variatiile de temperatura din cuptor si comanda cuplarea sau decuplarea elementilor incalzitori.

Acest tip de termostat are o acuratete mai mica, astfel incat este destul de obisnuit sa cupleze si sa decupleze ca si in exemplul de mai sus, si anume la o setare pe buton de 200 °C termostatul sa decupleze elementii incalzitori cand temperatura in cuptor ajunge la 210 °C si sa ii cupleze inapoi cand temperatura ajunge la 190 °C.

 

Termostatul Electronic

termostat electronic

Termostatul electronic, arata ca si in imaginea alaturata si consta dintr-un senzor plasat in cuptorul electric care isi modifica rezistenta in functie de temperatura din cuptor, cunoscandu-se raportul dintre rezistenta si temperatura se poate aproxima cu precizie temperatura din centrul cuptorului, astfel incat acuratetea pe care o au termostatele electronice este mult mai mare decat termostatele electromecanice.

Principala problema cu termostatele electronice este pretul, si anume sunt mai scumpe decat termostatele electromecanice, astfel incat acest tip de termostat il veti gasi pe cuptoarele cu pret mai ridicat cum este de exemplu acest model care se afla in acest moment si la reducere.

Majoritatea termostatelor nu pot fi calibrate de utilizatorul obisnuit, astfel incat nu puteti aduce modificari la modul de functionare al cuptorului.

Cum variaza temperatura intr-un cuptor electric?

cum functioneaza un termostatIn imaginea alaturata, este ilustrata evolutia temperaturii intr-un cuptor electric cu termostat electromecanic in care temperatura in centrul cuptorului s-a stabilizat.

De exemplu, daca pe buton setati 200 °C este posibil ca termostatul electromecanic sa functioneze ca in imaginea alaturata, si anume sa cupleze elementii incalzitori pe la 191 °C in centrul cuptorului si sa ii decupleze in jurul valorii de 208 °C.

Diferentele dintre valorile de mai sus si cele de pe grafic sunt datorate inertiei termice, de exemplu daca termostatul decupleaza elementii incalzitori la 208 °C caldura acumulata  de acestia va face ca temperatura in cuptor sa mai creasca chiar daca elementii incalzitori nu sunt alimentati cu curent electric.

Pe graficul de mai sus se poate vedea ca elementii incalzitori ai cuptorului electric functioneaza intre punctele 1 si 2, dupa care intre punctele 2 si 3 elementii incalzitori nu sunt alimentati cu curent electric dupa care ciclul se reia.

In realitate exista termostate electromecanice care functioneaza cu diferente mai mari de ± 10 °C, din acest motiv este recomandat sa alegeti cuptoare electrice cu termostat electronic care cupleaza si decupleaza elementii incalzitori la diferente de valori de maxim ± 5 °C fata de valoarea setata pe buton.


Cuptorul pe gaz

Cuptoarele pe gaz functioneaza intr-un mod total diferit fata de cuptoarele electrice fiind alimentate cu gaz natural sau gaz petrolier lichefiat ( GPL).
Avantajul cuptoarelor pe gaz este ca gazul produce caldura instantaneu si se racesc rapid dupa ce alimentarea cu gaz a fost intrerupta.

In principiu iata care este traseul urmat de gaz pana ajunge sa fie ars in cuptorul pe gaz

• Gazul intra la arzatorul din cuptor printr-un regulator de presiune care are rolul de a mentine presiunea stabila, de exemplu 20 mbar ( gaz natural).

• Butonul care controleaza arzatorul din cuptor trebuie sa fie pornit, pentru a genera scanteia care aprinde flacara din cuptor.

• Dupa ce s-a aprins flacara din cuptor, urmeaza reglarea temperaturii din centrul cuptorului prin intermediul butonului cu aceasta functie.

• Ca si in cazul cuptorului electric si cuptorul pe gaz are un termostat care controleaza gazul care intra la arzatorul din cuptor astfel incat temperatura in centrul cuptorului este mentinuta constanta.

termostat cuptor gazDaca la cuptorul electric termostatul conecteaza si deconecteaza elementii incalzitori, la cuptorul pe gaz termostatul nu intrerupe total alimentarea cu gaz, ci pe masura ce temperatura in centrul cuptorului creste termostatul reduce cantitatea de gaz pe care o furnizeaza arzatorului din cuptor.

In imaginea alaturata puteti vedea un termostat pentru cuptorul pe gaz si cuprinde robinetul pe care se monteaza butonul de reglaj, precum si senzorul termostatului care se monteaza in cuptor.

Ca si cuptor pe gaz va recomandam sa va cumparati acest model care este in acest moment si la reducere.

Cuptorul electric vs gaz – Avantaje si dezavantaje

  • Cuptorul electric este mai usor de curatat
  • Cuptorul electric are un pret mai mare decat cuptorul pe gaz
  • Cuptorul electric are performante mai bune
  • Cuptorul pe gaz este mai ieftin
  • Ca si utilizare cuptorul pe gaz este mai ieftin de utilizat deoarece in acest moment pretul gazului este scazut
  • Majoritatea cuptoarelor pe gaz nu au si un ventilator care sa asigure o temperatura uniforma in tot cuptorul
  • Cuptoarele pe gaz trebuie instalate de o persoana autorizata
We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

AragazElectric.com
Logo
Enable registration in settings - general