Cuptor cu aburi – Recomandari, avantaje, dezavantaje si cum functioneaza

In ultimul timp cuptoarele cu aburi devin din ce in ce mai populare, datorita multiplelor avantaje pe care le au fata de alte tipuri de cuptoare.
Tehnologia coacerii cu aburi nu este noua, fiind prezenta inca din antichitate. In 1950 s-au inventat in Franta oalele sub presiune, care sunt foarte des folosite si in zilele noastre, fiind o metoda foarte buna de a prepara legume sau carne.
La inceput, coacerea cu aburi era folosite in restaurante pentru rapiditatea crescuta la coacere, dar si pentru pastrarea mancarii calde pana in momentul servirii.


Top cuptoare cu aburi

9.7
Cuptor excelent de la AEG cu gatire si curatare cu aburi

Cuptor excelent de la AEG cu gatire si curatare cu aburi

AEG produce cuptoare excelente atat ca design cat si ca performante, aceste lucruri sunt valabile si pentru acest model ...
9.7
Cuptor electric cu aburi de la Bosch

Cuptor electric cu aburi de la Bosch

Gatirea cu aburi este cel mai sanatos mod de gatire, datorita faptului ca o proportie mare de mineralele si vitamine ...
9.8
Cel mai bun cuptor electric incorporabil in 2020

Cel mai bun cuptor electric incorporabil in 2020

Pentru desemnarea celui mai bun cuptor electric incorporabil in anul 2020 am studiat zeci de modele de la mai multi ...
9.7
Cuptor compact Neff cu gatire cu aburi si programe automate

Cuptor compact Neff cu gatire cu aburi si programe automate

Neff este un producator german de electrocasnice, incadrandu-se in categoria premium unde aspectul si caracteristicile ...
9.5
Cuptor Bosch cu functii pentru coacerea prajiturilor si functie de autocuratare

Cuptor Bosch cu functii pentru coacerea prajiturilor si functie de autocuratare

Daca sunteti in cautarea unui cuptor electric, cu functii pentru coacerea prajiturilor atunci va recomandam acest model ...

Aburul este o sursa de caldura cu unele limitari, care fac ca pregatirea unor tipuri de mancare sa nu se poata face doar in functia cu aburi.
Coacerea cu aburi este foarte sanatoasa, dar din pacate temperatura maxima care poate fi atinsa in cuptor este limitata, astfel incat nu se pot rumeni unele mancaruri.
Acest neajuns este eliminat in cazul cuptoarelor cu convectie cu aburi care au toate avantajele cuptoarelor cu aburi, dar si avantajele cuptoarelor cu convectie fortata.

De exemplu cuptorul acesta cu aburi cu convectie are trei functii diferite cu aburi:

Abur pur (100% umiditate) – Temperatura in cuptor variaza intre 50 °C – 96 °C
Abur combinat (50% umiditate + aer cald) – Temperatura in cuptor variaza intre 110 °C – 140 °C
Abur redus (25% umiditate + aer cald) – Temperatura in cuptor variaza intre 140 °C – 230 °C

Ce este cuptorul cu aburi cu convectie si cum functioneaza?

Un cuptor cu aburi cu convectie combina avantajele cuptoarelor cu aburi cu performantele ridicate la gatit prezente la cuptoarele cu convectie. La un cuptor cu aburi cu convectie cele doua moduri de gatit pot fi folosite separat sau impreuna, in functie de necesitati.

Un cuptor cu aburi cu convectie contine un rezervor pentru apa care trebuie sa fie umplut manual inainte de fiecare functionare, exista si producatori care ofera posibilitatea conectarii cuptorului la instalatia de apa, astfel incat aparatul se autoalimenteaza cu apa.

Cand cuptorul este pornit apa din rezervor este incalzita si introdusa in cuptor sub forma de aburi, ceea ce face ca mancarea pregatita in cuptor sa nu aiba nevoie de ulei, astfel incat continutul de grasimi prezent la finalul procesului este mic, de asemenea se elimina si posibilitatea arderii mancarii.

La un cuptor cu convectie ventilatorul situat pe partea din spate face ca temperatura sa fie uniforma in tot cuptorul, astfel incat mancarea se coace uniform pe toata suprafata sa intr-un timp mai scurt decat in functia statica.

Cuptorul cu aburi cu convectie combina cele doua metode de gatit, si anume gatitul cu aburi va ofera o metoda sanatoasa de gatire, iar functia cu convectie permite atingerea in cuptor unor temperaturi mai inalte care, de exemplu, permite rumenirea carnii.

Unele cuptoare precum acest Bosch au incorporati senzori care masoara umiditatea din cuptor, astfel incat cantitatea de aburi introdusa in cuptor este exact cat trebuie pentru a avea rezultate perfecte la gatit.

Care este diferenta dintre un cuptor electric clasic si unul cu aburi?

Cuptoarele electrice clasice incalzesc mancarea cu ajutorul unui aer cald si uscat, ceea ce produce necesitatea de a prepara mancarea cu o cantitate mai mare de ulei.
Pe cand cuptoarele cu aburi se folosesc de acesta pentru a mentine o umiditate constanta in cuptor, astfel incat se elimina necesitatea utilizarii uleiului, ceea ce face ca acest mod de coacere sa fie unul sanatos.

Cuptoarele cu aburi nu numai ca reduc necesitatea de utilizare a uleiului, dar fac sa nu se piarda nutrientii din preparate, care in mod obisnuit sunt pierduti in modul de coacere clasic.
Pe langa faptul ca produsul preparat este unul sanatos, se reduce si timpul necesar prepararii. De exemplu, frigerea unui pui intr-un cuptor clasic dureaza aproximativ 2 ore, iar intr-un cuptor cu aburi dureaza in jur de 20 min – 30 min.

Avantajele si dezavantajele cuptoarelor cu aburi

• Legumele isi pastreaza aroma, culoarea si textura.

• Cantitatea de vitamine, minerale si nutrienti care se pierde in timpul procesului de gatire cu aburi este mult mai mica comparat cu modul de coacere traditional, astfel incat aceasta functie cu aburi este considerata cea mai sanatoasa functie de preparat mancarea.

• Mediul umed din interiorul cuptorului face ca mancarea din cuptor sa nu fie uscata la terminarea programului de gatit.

• In acelasi cuptor pot fi gatite simultan mai multe tipuri de produse fara a exista un transfer de aroma intre ele.

• Cand vine vorba de gatit legume, carne sau peste functia de gatit cu aburi este mult mai rapida ca si functia cu convectie.

• Mancarurile reincalzite intr-un cuptor cu aburi au acelasi gust ca si cand au fost preparate deoarece este refacuta cantitatea de apa din mancare.

• Curatarea acestui tip de cuptor se face foarte usor, astfel incat nu trebuie sa va faceti probleme din acest punct de vedere.

• Singurul dezavantaj care poate fi gasit in acest moment este pretul, care este destul de mare comparat cu alte produse, de exemplu, acest Bosch costa 5000 RON.

Comparatie cuptor normal vs cuptor cu aburi

• Dupa cum se poate vedea produsele gatite in cuptorul cu aburi isi pastreaza o mare cantitate de vitamine si minerale.

vitamine minerale cuptor cu aburi

• Painea coapta in cuptorul cu aburi este cea din dreapta care arata mult mai bine ca si cea din stanga.

comparatie paine in cuptor cu microunde

Recomandarile noastre cu privire la cuptoarele cu aburi sunt urmatoarele


•  MIELE

cuptor cu aburi MIELE DGM 6800

Scor

Functionalitati
• 150 programe automate de gatit
• 20 de programe care pot fi personalizate
• Dezinfectare vesela
• Decongelare
• Dospire aluat
• Detartrare automata

Miele este o companie germana fondata in anul 1899, fiind cunoscuta in intreaga lume pentru produsele sale care exceleaza prin design, performante, durata de utilizare si eficienta energetica.

Produsele Miele se incadreaza in categoria premium, iar acest cuptor MIELE nu face o exceptie de la acest lucru.

Majoritatea utilizatorilor au in acest moment cuptorul cu microunde si cuptorul cu aburi ca doua sisteme separate, iar acest cuptor Miele este solutia ideala pentru persoanele care doresc ca cele doua electrocasnice sa fie un singur aparat, si anume puteti gati in modul cu aburi sau modul cu microunde.

Acest model de cuptor Miele este un cuptor cu aburi si microunde incorporabil avand o inaltime de doar 45 cm, ca si culoare este disponibil in Inox care impreuna cu afisajul MTouch ii confera un aspect foarte placut.

Rezervorul cu apa are un volum de 1.5 Litri ceea ce ajunge pentru o perioada de gatit de aproximativ 90 minute.

Printre cuptoarele cu aburi acest model de la Miele este foarte apreciat, mai ales ca vine cu 150 de programe automate care pot fi accesate foarte usor cu ajutorul afisajului Mtouch.
Pe langa programele automate, puteti sa va setati si dumneavoastra 20 de programe personalizate, de exemplu, daca decongelati carnea cu ajutorul microundelor si apoi o coaceti cu ajutorul aburilor puteti sa salvati acest program, astfel incat data viitoare cand repetati acest proces sa aveti salvate toate setarile.
Cand si cum sa folositi cuptorul cu aburi si microundele, va este prezentat in manualul de utilizare al aparatului unde aveti si multiple exemple


•  Bosch

cuptor cu aburi bosch hrg6769s2

Scor

Functionalitati
• PerfectRoast, cu ajutorul  senzorului de temperatura aveti rezultate exceptionale cand vine vorba de prajit.
• PerfectBake,  acest senzor face toate setarile pentru dumneavoastra pentru a avea cele mai bune rezultate.
• Convectie 4D Plus, este posibila folosirea a 4 nivele simultan
• Afisaj TFT
• Autocuratare pirolitica
• Program pentru decalcifiere

Acest model de la Bosch este un cuptor cu aburi foarte performant, care datorita senzorului PerfectBake asigura rezultate excelente la fiecare utilizare.
Rolul senzorului PerfectBake este de a masura continuu valoarea umiditatii din cuptor, iar in functie de aceasta valoare cuptorul Bosch seteaza automat functia de incalzire, temperatura setata precum si timpul de coacere.
Datorita acestui senzor revolutionar, dumneavoastra trebuie doar sa selectati tipul de produs pe care doriti sa il preparati si sa apasati butonul start.

Functia cu aburi poate fi automata sau manuala, si anume daca doriti sa adaugati mai mult abur in cuptor puteti face acest lucru manual, avand posibilitatea de a seta diverse intensitati ale aburului.

Performantele pe care le are modelul acest a de cuptor Bosch sunt excelente, iar functia Convectie 4D Plus va ofera posibilitatea sa coaceti simultan pe 4 gradene fara a face rabat la calitatea produselor gatite.

Dupa ce ati gatit urmeaza sa curatati cuptorul, iar acest proces la cuptorul Bosch este foarte simplu, deoarece acesta este dotat cu functia de autocuratare pirolitica la finalul careia dumneavoastra trebuie doar sa indepartati cenusa acumulata pe partea inferioara a cuptorului si aveti un produs ca si nou.


•  AEG

cuptor cu aburi AEG BSK892330M

Scor

Functionalitati
• Aer cald, Pizza, Grill, Gatire cu aburi, Umiditate ridicata. Regenerare cu abur, Coacere paine.
• Determinarea automata a temperaturii care trebuie setata.
• Memorarea diverselor setari pe care le faceti.
• Programe automate de coacere in functie de greutatea produsului pe care doriti sa il coaceti.
• Senzor pentru masurarea temperaturii in centrul preparatului.
• Aprindere automata a luminii cand cuptorul este deschis.

AEG este un brand german, cunoscut pentru produsele sale premium, iar acest produs AEG putem afirma cu siguranta ca se incadreaza in aceasta categorie.

Avand o multime de functii inteligente integrate intr-un design foarte atragator, aparatul acesta  cu aburi este solutia pentru a avea rezultate profesionale in casa dumneavoastra.

Functia SteamBoost asigura furnizarea unei cantitati suplimentare de aburi, astfel incat carnea, pestele sau legumele pregatite in cuptor sunt suculente si sanatoase.

Noua functie cu convectie fortata de la AEG asigura o circulatie mai buna a aerului cald in intreg cuptorul, astfel incat se reduce timpul necesar gatirii ceea ce inseamna costuri mai mici pentru dumneavoastra la factura de energie electrica.

Senzorul alimentar cu care vine acest produs va asigura o masurare precisa a temperaturii din interiorul carnii astfel incat puteti sti cu siguranta daca carnea preparata este facuta: In sange, Mediu-crud,  Mediu, Mediu-facut sau Bine-facut.

Toate setarile cuptorului se fac cu ajutorul unui buton rotativ care raspunde rapid la comanda, astfel incat aveti control deplin asupra procesului de gatire.

Cuptorul AEG are un design atractiv care se incadreaza perfect intr-o bucatarie moderna.


•  Bosch

cuptor cu aburi Bosch-CDG634BS1

Scor

Functionalitati
• 20 de programe presetate.
• Functie AutoPilot.
• Cuptor cu aburi.
• Rezervor de apa integrat.
• 3 niveluri de gatire.
• Decongelare.

Acest model de cuptor de la Bosch este solutia ideala pentru persoanele cu un buget mai limitat care nu isi permit produsele prezentate mai sus, dar totusi doresc sa beneficieze de avantajele gatirii intr-un cuptor cu aburi.
Acest cuptor are un volum util de 38 Litri si se incadreaza in clasa energetica A.

Functia AutoPilot permite obtinerea celor mai bune rezultate deoarece aceasta face toate setarile, dumneavoastra trebuie doar sa selectati ce produs gatiti si ce greutate are acesta.

Ca si functii de cuptor acesta are doar 4, si anume Aburi, Reincalzire, Decongelare si Fermentare.
Cuptorul Bosch are si o functie suplimentara de decalcifiere.

Rezervorul de apa are un volum de 1.3 Litri, iar cand acesta este gol sunteti anuntat, deoarece acesta are integrat un senzor care masoara cantitatea de apa din rezervor.

Acest produs de la Bosch are o putere maxima instalata de 1750 W si este echipat cu un cablu de alimentare lung de 1.5 m.


Cel mai bun cuptor cu aburi

Pretul este principalul dezavantaj al cuptoarelor electrice cu aburi, iar pentru a veni in ajutorul dumneavoastra am studiat oferta actuala de cuptoare cu aburi si l-am ales pe cel care are raportul pret/performante cel mai bun, si anume acest model de la producatorul suedez Electrolux.

cel mai bun cuptor cu aburiIn partea superioara este amplasat un sertar pentru apa (aproximativ 1 Litru) din care cuptorul se alimenteaza in mod automat cu apa, pe care o transforma in aburi, cantitatea de aburi produsa de generator este variabila si depinde de nivelul de umiditate setat de utilizator, de exemplu, acesta poate seta un nivel de umiditate ridicat sau scazut.

Functia de gatire cu aburi poate folosi trei niveluri de umiditate:
• Un nivel mai scazut utilizat pentru coacere
• Unul mediu pentru rumenire sau frigere
• Unul maxim in care se introduce o cantitate mare de abur in cuptor, pentru ca friptura sa fie suculenta sau painea sa aiba acea coaja crocanta.

Set pentru gatirea cu aburi

Ca si accesoriu modelul de cuptor de la Electrolux este dotat cu doua sertare speciale concepute pentru gatirea la aburi, unul este perforat si celalalt neperforat.
Sertarul perforat este conceput pentru eliminarea din alimente a apei aparuta de la condensare, in timpul procesului de gatire cu aburi.
Folosind setul pentru gatire, mancarea gatita la aburi va avea un gust mai bun, iar nutrientii se vor pastra in interiorul alimentelor.

Curatarea cuptorului cu aburi

Un avantaj al cuptoarelor cu aburi este acela ca pot folosi puterea aburului nu doar pentru coacere, ci si pentru curatarea peretilor cuptorului.
Acest cuptor electric de la Electrolux are doua functii de curatare cu aburi, activarea unuia sau a celuilalt se face in functie de gradul de murdarie, de exemplu, daca cuptorul este putin murdar este recomandata selectarea functiei „Curatire cu Abur”, iar daca cuptorul este foarte murdar este recomandata functia „Curatire cu Abur Plus”.


We will be happy to hear your thoughts

Lasă un comentariu

AragazElectric.com
Enable registration in settings - general