Plită electrică cu inducție 4 ochiuri

1
Plită electrică cu inducție 4 ochiuri imagine
9.5
Plită electrică cu inducție 4 ochiuri
Plită electrică cu inducție 4 ochiuri
Putere suplimentară
Zonă dublă
Control electronic
Detectare vase
Protecție copii
Cronometru

Dintre diferitele tipuri de plite existente, cele cu 4 ochiuri sunt cele mai populare fiind alegerea efectuată de majoritatea persoanelor, iar plitele cu 2 ochiuri sunt alegerea persoanelor care gătesc destul de puțin sau posedă o bucătărie mică.

Plita electrică cu inducție cu 4 ochiuri reprezintă alegerea perfectă pentru o familie cu un număr obișnuit de membri datorită faptului că permite gătirea simultană pe mai multe ochiuri când este nevoie de acest lucru.

Recomandare plită electrică cu inducție 4 ochiuri

Plită electrică cu inducție 4 ochiuriUna dintre cele mai bune plite cu inducție ca și raport preț-performanțe este acest model fabricat în Germania de către AEG și care vă va deveni un partener de încredere în bucătărie. Acest model pe plită reușește să încălzească apa mai rapid decât celelalte tipuri de plite și cu un consum mai mic de energie decât acestea, iar la acestea se adaugă funcția de Putere Suplimentară care este capabilă să mărească puterea debitată de oricare dintre cele patru ochiuri ale plitei pentru o anumită perioadă de timp.
Și cum o plită nu trebuie să aibă doar performanțe ridicate ci trebuie să se și curețe foarte ușor, putem spune despre acest model de plită cu inducție că îndeplinește și acest criteriu datorită faptului că murdăria ajunsă pe suprafața sa nu se arde, putând fi ștearsă chiar și când funcționează.

ochiurile pliteiPrezentarea celor 4 ochiuri de inducție

Un punct forte al acestei plite este că chiar dacă are 4 ochiuri pe ea se pot amplasa 5 vase cu diametre diferite și anume un ochi este de tipul dublu.
Puterea maximă debitată de plită este de 7200 W fiind distribuită astfel:
Stânga Față: Este un ochi de gătit cu diametrul de 210 mm care dezvoltă o putere de 2300 W, iar când se activează funcția de putere suplimentară se dezvoltă o putere de 3700 W. Pe acest ochi AEG recomandă amplasarea vaselor cu diametrul între 125 mm și 210 mm.
Stânga Spate: Acest ochi de gătit are diametrul de 180 mm și o putere nominală de 1800 W, iar activarea funcției Putere Suplimentară face ca acesta să dezvolte o putere de 2800 W pentru o perioadă de 10 minute. Diametrul vaselor care se pot amplasa pe acest ochi trebuie să fie în intervalul 145 mm-180 mm.
Dreapta Spate: Cel mai mic ochi ale acestei plite cu inducție are diametrul de 145 mm și dezvoltă o putere nominală de 1400 W, iar funcția de Putere Maximă poate fi activată pentru o perioadă maximă de 4 minute și face ca ochiul să dezvolte o putere de 2500 W. Legat de diametrul vaselor care pot fi amplasate pe acest ochi trebuie să se încadreze în intervalul 125 mm-145 mm.
Dreapta Față: Al 4-lea ochi de gătit este mai special și anume este de tipul dublu care dintr-un ochi simplu de 170 mm se poate transforma într-unul de 265 mm, acesta din urmă fiind ideal pentru vasele ovale precum cele în care se prepară peștele. Puterea nominală a ochiului este de 2300, iar puterea maximă pe care o poate debita este de 3200 W pentru o perioadă de maxim 10 minute.

Am menționat și diametrul vaselor care pot fi folosite pe fiecare ochi de gătit deoarece eficiența energetică a ochiurilor depinde și de diametrul vasului. De exemplu, dacă folosiți un vas cu diametrul mai mic decât cel recomandat de AEG este posibil ca ochiul să funcționeze dar eficiența energetică a acestuia este mult diminuată.

controlul plitei cu 4 ochiuriControlul plitei cu inducție cu 4 ochiuri

Pe panoul de comandă se pot observa patru bare cu indicații de la 0 la 14, după care în final se poate observa litera „P”, aceste simboluri reprezintă de fapt nivelurile de căldură care se pot seta pentru fiecare ochi.
Setarea nivelului de căldură dorit se face prin simpla atingere a barei de comandă și mișcarea degetului până când se ajunge la nivelul de căldură dorit.
Panoul de comandă este dotat cu senzori tactili care înregistrează mișcările degetului și modifică setările plitei în funcție de simbolurile atinse.
Pentru activarea funcției de Putere Suplimentară trebuie doar să se atingă simbolul „P” corespunzător ochiului de gătit dorit, iar dezactivarea funcției se realizează prin selectarea unui alt nivel de căldură.

consumul de energie electricaConsumul de energie electrică

În cazul plitelor electrice și în cazul de față se poate observa o reticență din partea persoanelor aflate în căutarea unei plite deoarece consideră că acest gen de aparate consumă foarte multă energie electrică. Acest lucru este total fals, iar pentru a susține acest lucru vă prezentăm valorile măsurătorilor efectuate de AEG:
Stânga Față: 178.4 Wh/kg
Stânga Spate: 184.9 Wh/kg
Dreapta Față: 183.2 Wh/kg
Dreapta Spate: 184.9 Wh/kg

În comparație cu eficiența energetică a ochiurilor pe inducție acestea sunt aproape de două ori mai eficiente decât cele pe gaz, rezultând o valoare a consumului de energie al plitei pe inducție aproape jumătate decât a celei pe gaz.

conexiunea la reteaua electricaConexiunea electrică

Un aspect foarte important și de care trebuie să țineți cont când achiziționați o plită electrică este puterea ei nominală și cerințele de instalare care trebuie îndeplinite.
Datorită faptului că plita are o putere nominală de 7200 W face ca aceasta să fie livrată doar cu un cablu conector fără ștecher astfel încât pentru realizarea conexiunilor electrice trebuie să apelați la un electrician calificat care să vă conecteze plita dar și să dimensioneze corect instalația electrică.
Plita poate fi conectată monofazic (230 V) sau bifazic (400V), iar în funcție de tensiunea de alimentare aleasă trebuie efectuate conexiunile precum în poza alăturată, și anume în cazul conexiunii:
monofazice (230V): Faza = Negru și Maro, Nul = Albastru, Împământare = Verde – Galben
bifazice (400V): Faza 1 = Negru, Faza 2 = Maro, Nul = Albastru, Împământare = Verde – Galben.

indicator de caldura în 3 trepteIndicator de căldură reziduală în 3 trepte

Plitele cu inducție produc căldură doar în fundul vasului ceea ce înseamnă că sticla plitei se încălzește doar de la căldura vasului.
Această căldură poate fi destul de periculoasă pentru om deoarece provoacă arsuri, iar pentru a evita acest lucru AEG a dotat acest model de plită cu un indicator de căldură reziduală în 3 trepte și anume în funcție de cât de fierbinte este un ochi se aprinde unul dintre cele 3 trepte:
Treapta 1: Pe panoul de comandă apare o singură linie orizontală în secțiunea dedicată căldurii reziduale și semnifică faptul că ochiul respectiv este cald.
Treapta 2: Reprezintă două linii orizontale și ochiul este așa de cald încât se poate utiliza pentru menținerea caldă a mâncării.
Treapta 3: Reprezintă trei linii orizontale și arată că ochiul este foarte cald fiind posibilă continuarea procesului de gătire fără a se mai porni ochiul de gătit.

oprire automataOprire automată

Un avantaj foarte mare al plitelor cu inducție este acela că pot încorpora foarte multe sisteme de siguranță care opresc în mod automat funcționarea acesteia, iar în cazul acestei plite cu 4 ochiuri de la AEG funcția de oprire automată dezactivează plita în următoarele cazuri:
● Toate ochiurile de gătit sunt dezactivate.
● După activarea plitei nu se realizează setarea nivelului de căldură.
● Peste panoul de comandă s-au vărsat lichide sau au fost amplasate materiale umede.
● Plita este prea fierbinte, de exemplu dacă din vasul amplasat pe ochiul de gătit se evaporă toată apa va genera încălzirea plitei lucru care va duce la decuplarea ei în mod automat.
● Vasele utilizate nu sunt compatibile cu plitele pe inducție sau a fost luat vasul de pe ochiul de gătit fără ca acesta să fie închis de către utilizator, în acest caz pe panoul de comandă va apărea litera F.
● Nu au fost modificate setările plitei într-o anumită perioadă de timp. De exemplu dacă setați la un ochi nivelul de căldură 10, iar în decurs de 90 de minute nu modificați setările acestei zone atunci plita se va opri în mod automat.

incalzire automataÎncălzire automată

Are rolul de a reduce timpul necesar preparării mâncărurilor prin generarea unei puteri mărite la începutul procesului de gătire și reducerea lui în mod automat după o anumită perioadă de timp, iar gătirea continuându-se la nivelul setat de utilizator la începutul gătirii.
Activarea funcției de Încălzire Automată este afișată pe panoul de comandă prin intermediul literei „A”, iar pornirea ei se face prin atingerea simbolului P după care trebuie atins nivelul de căldură dorit, iar după 3 secunde pe panoul de comandă va apărea simbolul „A”.

cronometrul plitei cu inductieCronometru

Această funcție a plitei cu 4 ochiuri de gătit permite setarea unei numărători inverse, iar la expirarea ei se va întrerupe în mod automat funcționarea ochiului de gătit.
Durata maximă care poate fi setată pe cronometru este de 99 de minute. De asemenea la expirarea timpului setat pe cronometru plita va emite și un semnal acustic pentru atenționarea utilizatorului, acest semnal poate fi oprit prin atingerea simbolului „ceas” de pe panoul de comandă.
Trebuie să faceți diferența dintre funcția „Ceas Avertizor” și „Cronometru” deoarece prima nu influențează funcționarea plitei și nu întrerupe ochiul de gătit când expiră timpul setat.
Pe lângă funcțiile „Cronometru” și „Ceas Avertizor” această plită de la AEG are și funcția „CountUP” care permite monitorizarea timpului de funcționare a unui ochi de gătit.
Funcția Cronometru beneficiază și de versiunea ECO care decuplează încălzirea ochiului de gătit cu câteva minute de terminarea procesului de gătire.

pauzaPauză

Dacă în timp ce preparați mâncarea cu această plită cu inducție vă intervine o urgență nu trebuie să opriți procesul de gătire ci doar să activați funcția „Pauză” care reduce nivelurile de căldură a tuturor ochiurilor de gătit la nivelul 1 și repornește nivelurile de căldură dinainte de „Pauză” când se oprește această funcție.
Trebuie să țineți cont că funcția Pauză nu reduce nivelul de căldură în cazul în care funcția Cronometru este activă.

protectie copiiProtecție copii

Cu ajutorul aceste funcții de protecție reușiți să blocați panoul de comandă astfel încât copiii dumneavoastră să nu poată porni în mod accidental plita.
Pe lângă funcția de „Protecție copii” plita aceasta de la AEG cu 4 ochiuri este dotată și cu funcția de „Blocare” care permite blocarea panoului de comandă când ochiurile de gătire sunt funcționale astfel încât copiii nu vor putea modificările setările de gătire.

limitarea puteriiSistem de control al puterii

Datorită faptului că fiecare fază are o capacitate maximă de 3600 W plita este dotată cu un sistem de limitare a puterii care intră în funcțiune când puterea electrică a zonelor conectate la aceeași fază depășește 3600 W. Intrarea în funcțiune a sistemului de control al puterii plitei cu inducție se poate observa prin faptul că afișajul digital alternează între nivelul de căldură setat de utilizator și cel ales în mod automat de sistemul de control al puterii.
Din construcție plita este limitată la 7200 W dar dacă din motive tehnice trebuie să coborâți această valoare o puteți face cu ajutorul funcției de „Limitare Putere” care permite setarea pentru plită a unei limitări de putere diferite de cea setată de producător, puterile maxime pe care le poate seta utilizatorul sunt: P72 = 7200W, P15 = 1500 W, P20 = 2000 W, P25 = 2500 W, P30 = 3000 W, P35 = 3500 W, P40 = 4000 W, P45 = 4500 W, P50 = 5000 W, P60 = 6000 W.
Când alegeți nivelul de putere trebuie să vă asigurați că rețeaua electrică este concepută pentru o asemenea putere.
Când limitarea de putere este mai mică de 6000 W atunci sistemul de control al puterii distribuie puterea între toate cele patru ochiuri de gătit pe când dacă limitarea de putere este mai mare de 6000 W atunci distribuirea puterii se face între ochiurile din stânga respectiv dreapta.

comunicare plita hotaComunicare Plită – Hotă

Plita este dotată cu o funcție care permite controlul funcționării hotei. Comunicarea dintre plită și hotă se face printr-un sistem de comunicare în infraroșu.
În modul automat viteza ventilatorului de la hotă este stabilită în funcție de setarea celui mai fierbinte ochi de pe plită.

curatarea plitei cu inductieCurățarea plitei

Dintre toate tipurile de plite cea cu inducție este cel mai ușor de curățat. Pentru a evita murdărirea plitei vă recomandăm să mențineți fundul vaselor utilizate mereu curate deoarece acesta este în foarte multe cazuri sursa murdăriilor de pe plită.
În cazul în care utilizați soluții de curățare trebuie ca acestea să nu fie abrazive.
Pentru curățarea plitei cu inducție puteți folosi o racletă specială pentru sticlă împreună cu un detergent ne-abraziv și o lavetă moale.

date tehniceDate tehnice
• Tip plită: Inducție
• Ochiuri de gătit: 4
• Puterea maximă: 7200 W
• Tensiunea de alimentare: 230V/400V
• Afișaj: Digital
• Control: Prin atingere
• Culoare: Negru
• Greutate: 10.86 kg
• Lățime: 590 mm
• Adâncime: 520 mm

9.5 Total Score
Plită electrică cu inducție 4 ochiuri

Design
9.5
Confort
9.5
Protecție și siguranță
10
Consum energetic
9.5
Raport Preț/Calitate
9
Curățare și întreținere
9.5
PROS
  • Putere suplimentară
  • Zonă dublă
  • Control electronic
  • Detectare vase
  • Protecție copii
  • Cronometru
User Rating: Be the first one!
We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

AragazElectric.com
Logo