Tavi pentru cuptor – tipuri si materiale din care se fabrica

In multe cazuri tipul de tava pe care il folositi determina rezultatul gatitului, si anume puteti sa aveti rezultate foarte bune sau foarte rele, si totul numai datorita tavii pe care o folositi, de exemplu, o tava cu calitati slabe poate sa va arda prajitura in partea inferioara.
Unele tavi nu conduc foarte bine caldura, ceea ce face ca produsul gatit intr-o tava cu asemenea proprietati sa aiba culori diferite.
Multe persoane cad in capcana pretului cel mai mare, si anume achizitioneaza o tava cu pret mare, crezand ca acest pret mare este si garantia rezultatelor foarte bune la gatit, dar din pacate acest lucru nu este adevarat.


Cuptoare dotate cu mai multe accesorii

9.8
Cel mai bun cuptor electric incorporabil in 2020

Cel mai bun cuptor electric incorporabil in 2020

Pentru desemnarea celui mai bun cuptor electric incorporabil in anul 2020 am studiat zeci de modele de la mai multi ...
9.8
Cel mai bun cuptor Bosch

Cel mai bun cuptor Bosch

Cel mai bun cuptor Bosch este unul special, si anume are incorporat un senzor de coacere care masoara in permanenta ...


Pentru a avea rezultate foarte bune la gatit trebuie sa folositi o tava potrivita pentru ceea ce gatiti.
In general retele de gatit contin si tipul de tava recomandat, si anume materialul din care trebuie sa fie realizata tava: aluminiu, sticla, otel , ceramica, silicon termorezistent etc.
Dar cand reteta pe care o folositi nu va furnizeaza informatii despre tava este indicat sa cunoasteti diferentele dintre diferitele tipuri de tavi astfel incat sa faceti alegerea cea mai buna pentru ceea ce urmeaza sa gatiti.

Materialele din care se fabrica tavile pentru cuptor


tava aluminiu• Aluminiu

Aluminiul este un material foarte bun pentru fabricarea tavilor de gatit deoarece, conduce foarte bine caldura pe toata suprafata sa, ceea ce inseamna o coacere uniforma.
In general materialele lucioase, precum aluminiul, reflecta caldura ceea ce previne arderea produselor aflate la coacere. In schimb metalele inchise la culoare absorb caldura si o retin, iar daca utilizati o tava realizata dintr-un astfel de material, va recomandam sa reduceti temperatura in cuptor cu 10 °C – 15 °C.
Principalul dezavantaj al tavilor din aluminiu este acela ca suprafata lucioasa pe care o are aluminiul face ca rumenirea sa nu se faca bine.
Tavile fabricate din aluminiu rezista foarte bine in timp si nu ruginesc.
Daca doriti sa va cumparati o tava din aluminiu si sa aveti cu aceasta rezultate excelente, va recomandam sa alegeti una cu peretii grosi.
Tavile din aluminiu cu peretii subtiri au preturi mici, dar principala problema a lor este ca la temperaturi mai inalte incep sa se deformeze ceea ce favorizeaza o coacere neuniforma.
Tavile din aluminiu pur nu trebuie utilizate la prepararea alimentelor foarte acide, precum mancarurile ce contin rosii sau pasta de rosii, deoarece aluminiul si acidul din mancare produc o reactie care schimba gustul mancarii. Pe langa acest neajuns mai apare si faptul ca inlocuirea tavilor va fi mai frecventa.
Daca preparati mancaruri acide atunci trebuie sa utilizati tavi din aluminiu anodizat, mai multe detalii despre ce inseamna aluminiul anodizat gasiti mai jos.

Ce este recomandat sa se coaca in tava de aluminiu

Tava din aluminiu este ideala pentru a coace prajitura, paine, prajiturele sau tarta, acestea au nevoie de o perioada scurta de coacere.
Daca coaceti prajituri care necesita o perioada mai indelungata de coacere trebuie sa va asigurati ca utilizati o tava din aluminiu cu peretii mai grosi, in caz contrar prajitura va fi uscata existand riscul ca sa se si arda.
In cazul tavilor de aluminiu, produsele preparate nu se aseaza direct pe tava, ci se foloseste hartie de copt.

Intretinerea tavilor din aluminiu

Curatarea tavilor din aluminiu este recomandata a fi facuta cu apa calda si detergent pentru vase. Daca depunerile de pe tava dumneavoastra de aluminiu nu le puteti sterge doar cu apa calda si detergent de vase, va recomandam sa lasati tava la inmuiat.

Daca doriti sa aveti rezultate excelente atunci va recomandam la cuptorul dumneavoastra sa folositi aceasta tava din aluminiu ultra-gros turnat si cu partea interioara din ceramica ca si strat antiaderent.

tava aluminiu anodizat• Aluminiu anodizat

Anodizarea este un proces prin care pe un material din aluminiu se depune un strat de oxid de aluminiu, care creste durata de viata a materialului din aluminiu.

Acest proces ii ofera aluminiului un strat antiaderent si protector, astfel incat tava din aluminiu va rezista la zgarieturi si nu va suferi modificari  chiar daca in ea se prepara mancare acida.
Aluminiul acoperit cu un strat protector isi pastreaza proprietatea de a conduce foarte bine caldura si asigura distribuirea uniforma a caldurii.

Cand utilizati tavi din aluminiu anodizat este indicat ca la inceput sa verificati mai des produsul pe care il coaceti, deoarece exista sanse destul de mari sa trebuiasca sa folositi un timp de coacere mai mic, decat cel indicat in reteta. Acest lucru se intampla din cauza ca stratul protector are o culoare inchisa care absoarbe caldura.

Chiar daca tavile din aluminiu anodizat sunt foarte rezistente la zgarieturi este recomandat sa nu folositi cutite ascutite pentru a taia produsele preparate in aceste tavi, asigurandu-va in acest mod ca nu zgariati stratul protector al tavii.

Intretinerea tavilor din aluminiu anodizat

Tavile realizate din aluminiu anodizat nu necesita o atentie deosebita, fiind usor de curatat si nu ruginesc.
Ca si solutie de curatat tava, va recomandam sa folositi apa calda si detergent de vase.
Nu se recomanda spalarea lor in masina de spalat vase.


tava din folie de aluminiu• Folie de aluminiu

Tavile realizate din folie de aluminiu sunt utilizate de obicei la transportul mancarurilor, de exemplu, in Romania se practica foarte mult cumpararea de platouri cu mancare, cu ocazia diverselor evenimente, iar aceste platouri cu mancare au ca si baza o tava realizata din folie de aluminiu.
In general tavile din folie de aluminiu sunt considerate a fi de unica folosinta, dar datorita faptului ca sunt destul de rezistente pot fi reutilizate, daca sunt curatate dupa fiecare utilizare.

Intretinerea tavilor din folie de aluminiu

Tavile din folie de aluminiu se pot curata cu apa calda si detergent, dar necesita o atentie deosebita la manipulare, deoarece se pot deforma foarte usor.
Se pot curata si in masina de spalat vase, dar trebuie pozitionate astfel incat sa nu apese pe ele alte vase care sa le deformeze.


tava emailata• Email

Emailul s-a nascut ca si o necesitate de a proteja diferitele produse de gatit din fier, care are dezavantajul ca rugineste si afecteaza calitatea mancarurilor.
In zilele noastre majoritatea tavilor emailate sunt realizate din aluminiu, tabla sau fonta, materiale care au nevoie de un strat de protectie pentru a nu influenta calitatea mancarii.
Din pacate stratul de email nu este unul foarte rezistent, de aceea este important sa nu incercati sa taiati cu cutitul produsele aflate in tava.
Ca si calitate o tava emailata nu este foarte excelenta datorita faptului ca nu conduce caldura foarte bine.

Intretinerea tavilor din email

Tavile cu un strat protector de email se curata foarte usor cu ajutorul apei calde si a detergentului de vase, iar daca pe tava exista depuneri mai persistente atunci puteti sa puneti tava la inmuiat si curatarea depunerilor se va face mult mai usor.


tava din sticla• Sticla termorezistenta

Tava din sticla este realizata dintr-o sticla termorezistenta care asigura o distribuire uniforma a caldurii si o rumenire buna a preparatului din tava.
Tava din sticla termorezistenta se curata foarte usor, nu raman urme de pete pe ea si nu reactioneaza cu mancarurile acide, asa cum se intampla in cazul tavilor din aluminiu pur fara un strat protector.
Un avantaj foarte mare al tavilor din sticla termorezistenta este acela ca pot fi scoase din congelator si introduse direct intr-un cuptor preincalzit, fara ca sa se deterioreze.
Introducerea lor in sens invers, dintr-un cuptor fierbinte intr-un congelator, nu este recomandata, deoarece tava retine foarte multa caldura care poate produce deteriorarea congelatorului.
Cand este scoasa dintr-un cuptor fierbinte tava trebuie lasata sa se raceasca pana la temperatura camerei si doar dupa aceea se poate pune intr-un congelator.

Datorita faptului ca o tava din sticla se incalzeste repede si absoarbe mai multa caldura ca si o tava din metal, va recomandam sa reduceti temperatura din cuptor cu 15 °C – 25 °C fata de recomandarea de pe reteta.

Intretinerea tavilor sticla termorezistenta

Inainte de a curata o tava din sticla termorezistenta trebuie sa va asigurati ca aceasta are temperatura camerei. De asemenea cat timp inca este calda nu turnati apa in ea.Curatarea este foarte usor de facut cu ajutorul apei calde si a detergentului de vase. Nu este indicata folosirea detergentilor abrazivi.
Daca tava din sticla termorezistenta este foarte murdara o puteti introduce in apa calda si sa o lasati la inmuiat.

Pentru rezultate foarte bune la gatit va recomandam sa cumparati acest set de vase termorezistente care pot fi folosite in cuptoare electrice sau cu gaz pana la temperatura maxima de 300 °C iar curatarea lor se poate face si in masina de spalat vase.

tava strat antiaderent• Strat antiaderent

De obicei tavile cu strat antiaderent sunt realizate din aluminiu, peste care se aplica acest strat antiaderent.
Stratul antiaderent face ca mancarea sa nu se lipeasca de tava, ceea ce inseamna ca curatarea ei se face foarte usor.
Cele mai bune rezultate la coacere intr-o tava cu strat antiaderent se obtin in cazul preparatelor care trebuie scoase din tava in momentul cand sunt gata, de exemplu, briosele sau prajiturele mici.
Stratul antiaderent are de obicei o culoare mai inchisa care absoarbe caldura mai repede decat suprafetele deschise la culoare, acest lucru poate creea o problema, si anume produsele preparate pot fi arse, pentru a se evita acest lucru trebuie aduse ajustari la timpul de coacere precum si la temperatura setata.

Intretinerea tavilor cu strat antiaderent

Curatarea lor se face foarte usor, dar trebuie facuta cu grija pentru a nu zgaria stratul antiaderent. Ca si solutie de curatat rezultate bune se obtin cu apa calda si detergent de vase.
Este interzisa folosirea pe suprafata antiaderenta a ustensilelor ascutite de genul cutitelor, deoarece acestea pot zgaria stratul antiaderent, iar la putin timp dupa aceea acesta va incepe sa se desprinda.


tava silicon• Silicon

Tavile din silicon au fost introduse de putin timp si sunt folosite in principal pentru briose.
Siliconul folosit pentru construirea acestor tavi este moale, flexibil si antiaderent, fiind potrivit pentru folosirea in congelator sau cuptor.
Siliconul nu absoarbe caldura ca si alte materiale, dar permite transferul in mod uniform a caldurii la produsul care trebuie preparat.
Datorita faptului ca siliconul nu absoarbe caldura procesul de gatit se termina cand se scoate tava de silicon din cuptor.
Rezista la temperaturi de -60 °C pana la 220 °C.

Intretinerea tavilor de silicon

Se curata foarte usor cu apa calda cu detergent, o metoda buna de a le curata este amplasarea lor timp de cateva minute in apa calda cu detergent, dupa care se sterg cu o carpa moale si se usca.


tava otel inoxidabil• Otel inoxidabil

Se gasesc si tavi din Otel inxoidabil, dar nu va recomandam sa va cumparati asa ceva, deoarece trasferul de caldura in cazul acestor tavi nu este foarte bun ceea ce face ca produsele pe care le gatiti sa nu se coaca in mod uniform.
Curatarea tavilor din Otel inoxidabil se poate face cu apa calda si detergent de vase, iar daca murdaria este consistenta se pot folosi si acei bureti din nylon. De obicei pe suprafetele tavilor apar diverse pete care pot fi eliminate folosind solutii speciale pentru otel inxoidabil , acestea redau luciul pe care tava l-a avut la inceput.


tava piatra• Piatra

Acest tip de tavi sunt realizate din piatra supusa la temperaturi foarte inalte.
Tava din piatra absoarbe caldura din cuptor si o distribuie uniform intr-un mod in care se elimina posibilitatea de ardere a produsului din tava.
Datorita faptului ca absoarbe foarte multa caldura, aceasta va ramane calda mult timp dupa ce a fost scoasa din cuptor.
Principalul dezavantaj al tavilor din piatra este acela ca au nevoie de un timp destul de mare pentru a se incalzi, ceea ce face ca folosirea lor sa nu fie recomandata in cazul preparatelor care au nevoie de un timp scurt de coacere.
Majoritatea tavilor din piatra necesita un mic tratament inainte de prima folosire, si anume trebuie sterse cu ulei.

Intretinerea tavilor de piatra

Datorita faptului ca se sparg usor tavile din piara trebuie manevrate cu grija, iar curatarea lor se face doar cu ajutorul unui burete de nylon si apa calda.


tava fonta• Fonta

Fonta este un material care conduce foarte bine caldura si o distribuie uniform in intreaga tava, fiind unul dintre tipurile de materiale preferate de bucatari.
Pentru a se incalzi fonta are nevoie de un timp mai indelungat, ceea ce impune necesitatea preincalzirii ei inainte de a fi folosita.
De obicei tavile din fonta sunt acoperite cu un strat antiaderent (email) care are rolul de a proteja fonta si de usura procesul de curatare.
Datorita faptului ca fonta si emailul se dilata si contracta la temperaturi diferite, exista riscul ca stratul emailul sa se desprinda de tava daca aceasta este supusa la temperaturi foarte inalte.
Pentru a evita zgarierea emailului este recomandat sa nu folositi ustensile din metal precum cutite.

Daca doriti sa va cumparati o tava din fonta acoperita cu un strat de email va recomandam aceasta tava de la Heinner care poate fi folosita in cuptoare electrice cat si in cuptoare cu gaz.

Intretinerea tavilor de fonta

Datorita emailului protector aceste tavi din fonta se curata foarte usor cu apa calda si detergent de vase. Depunerile mai consistente pot fi sterse cu ajutorul buretilor din plastic, cei din sarma nu sunt recomandati a fi utilizati deoarece pot zgaria emailul protector.


tava lut• Lut

Vasele din lut ars sunt folosite de foarte multi ani, fiind si in acest moment printre cele mai bune tipuri de vase.
Ca si utilizare pot fi folosite in toate tipurile de cuptoare: electrice, gaz si microunde. Rezista foarte bine la temperaturi inalte putand fi introduse si in foc deschis.
Vasele din lut ars nu necesita straturi protectoare si pastreaza foarte bine gustul alimentelor.
In Romania vasele din lut sunt foarte utilizate la prepararea sarmalelor.

Intretinerea tavilor de lut

Vasele din lut ars se curata cu apa calda si detergent, dar trebuie sa aveti grija cand le manipulati sa nu le spargeti.


Tipuri de tavi pentru cuptor

Exista o multime de tipuri de tavi din care unele au fost dezvoltate doar pentru un anumit lucru (tava pentru pizza, tava pentru burgeri, tava pentru peste, tava pentru grill etc.) sau unele universale, care pot fi folosite la prepararea mai multor produse.
Materialele din care sunt fabricate tavile sunt si ele de mai multe tipuri precum aluminiu, otel, sticla, silicon etc.


tava universala• Tava universala

Tava universala este fabricata de obicei din tabla peste care s-a aplicat un strat de email si este furnizata de toti producatorii de aragaze, ceea ce inseamna ca daca va cumparati un aragaz sau cuptor nou veti primi si o tava universala.
Asa cum ii zice si numele poate fi folosita la prepararea multor tipuri de mancaruri precum prajituri, fripturi, alimente congelate si produse de patiserie.
Impreuna cu un gratar din sarma poate fi folosita ca si tava pentru colectarea grasimii care curge din carnea palsata pe gratar.


tava de copt• Tava pentru friptura

Acest tip de tavi sunt printre cele mai uzuale si au de obicei o forma dreptunghiulara cu fundul plat, iar marginile laterale mai inalte.
Tavile pentru friptura sunt disponibile in foarte multe dimensiuni , forme, suprafete si materiale.
Utilizarea acestei tavi este foarte usoara, si anume se plaseaza friptura in tava, se condimenteaza in functie de preferinta si se introduce in cuptor.
Datorita stratului antiaderent sunt usor de curatat, iar unele modele se pot curata si in masina de spalat vase.


tava adanca si gratar din sarma• Tava adanca cu gratar din sarma

Aceasta combinatie de tava adanca impreuna cu un gratar din sarma este solutia ideala pentru a prepara friptura, gratar, pui sau mici.
Gratarul de sarma este astfel construit incat intre partea inferioara a tavii si gratarul de sarma ramane un spatiu liber, pe unde se scurge grasimea in tava.
Ca si o recomandare cand folositi tava adanca cu gratar din sarma este bine sa puneti un pic de apa in tava, in acest mod grasimea care ajunge in tava nu se arde.


tava pentru prajituri• Tava pentru prajituri

Tavile pentru prajituri au de obicei forma rotunda si peretii inalti.
Unele modele de tavi pentru prajituri au imprimate in peretii laterale unele forme asa cum se poate vedea in imaginea alaturata.
Peretii laterali inalti permit crearea de blaturi pufoase care pot fi umplute cu diverse creme.
Majoritatea tavilor pentru prajituri sunt realizate din aluminiu acoperit cu un strat antiaderent, astfel incat se asigura o distribuire uniforma a caldurii si in acelasi timp curatarea tavii se face foarte usor, deoarece prajitura nu adera la tava.
Curatarea tavilor de prajituri se face foarte usor cu apa calda si detergent pentru vase.


tava briose• Tava pentru briose

Tava pentru briose are de obicei 6 sau 12 zone rotunde, in care se plaseaza aluatul pentru briose, partea superioara a briosei iese afara din suportul din tava, iar baza briosei ramane in zona rotunda din tava unde se coace.
Pe langa aceste tavi de briose pe piata se mai gasesc si cupe individuale pentru briose realizate din hartie sau silicon.
Tavile de copt pentru briose sunt destul de ieftine , sub 20 Ron cu 6 cupe pentru briose, si pot fi curatate foarte usor avand acel strat antiaderent.


tava paine• Tava pentru paine si cozonac

Tavile pentru paine si cozonac au o forma dreptunghiulara, cu peretii laterali foarte inalti.
Tavile pentru paine sunt realizate din aluminiu, acoperit cu un strat antiaderent .
Daca doriti sa coaceti paine cu crusta, va recomandam sa folositi un cuptor cu aburi .
Curatarea tavilor pentru paine sau cozonac se face cu apa calda si burete si este interzis folosirea buretilor din sarma deoarece acestia zgarie stratul antiaderent.


tava pizza• Tava pentru pizza

Blatul de pizza depinde foarte mult de tava in care a fost copt, iar cele mai apreciate blaturi de pizza sunt cele crocante si bine facute, care se pot obtine folosind o tava special creata pentru pizza si care arata precum imaginea alaturata .
Pentru a avea blatul crocant tavile pentru pizza au in partea inferioara o multime de orificii, care permit trecerea aerului cald.
Daca doriti sa preparati pizza, dar nu stiti la ce temperatura se coace pizza, va anuntam ca daca folositi functia cuptorului Pizza atunci temperatura pe care trebuie sa o setati este de 200 °C – 220 °C si sa lasati cuptorul sa functioneze timp de 25 – 35 minute.
Stratul antiaderent al tavii pentru pizza face ca curatarea ei sa se faca usor, cu ajutorul apei calde si a detergentilor.


tava pentru burgeri• Tava pentru burgeri

Tava pentru burgeri se realizeaza de obicei dintr-un material ceramic si se poate amplasa in cuptor sau pe gratar.
Tava pentru burgeri arata precum in imaginea alaturata si este formata din doua zone distincte, si anume cea superioara este dedicata prajirii chiflelor de burger, iar partea inferioara este special creata pentru prajirea carnii sau a altor ingrediente care urmeaza a fi adaugate in burger.


tava pentru peste• Tava pentru peste

Tava pentru peste are forma unui peste si a fost conceputa special pentru a praji peste.
Rezultate foarte bune se obtin cand tava pentru peste este realizata din fonta, care mentine foarte bine caldura.
Tavile din fonta necesita o atentie mai deosebita, si anume dupa fiecare utilizare trebuie aplicat un strat de ulei pe peretii interiori ai tavii, in caz contrar exista riscul sa apara urme de rugina.


tava pentur copt detasabila• Tava pentru tort detasabila

Tava pentru tort detasabila are de obicei forma rotunda, iar partea inferioara este detasabila. Acest tip de tava cu pereti detasabili este folosita in principal la prepararea torturilor care s-ar deteriora daca ar fi preparate in tavi obisnuite, la care nu se pot elimina peretii laterali.
Ca si strat de acoperire se aplica un strat antiaderent atat la interior cat si la exterior, care face ca tortul sa nu lipeasca de peretii tavii.


We will be happy to hear your thoughts

Lasă un comentariu

AragazElectric.com
Enable registration in settings - general