Nivelurile de putere ale plitelor cu inductie – Ce sunt acestea si cum se folosesc la gatit

Plitele cu inductie au printre cele mai multe niveluri de putere dintre toate tipurile de plite, numarul de niveluri de putere cel mai intalnit este 9 + Booster, dar sunt unele plite cu inductie, de exemplu, aceasta plita de la producatorul german AEG, care au 14 niveluri de putere + Booster.

De ce au plitele cu inductie asa multe niveluri de putere?

In general pe plite se pregatesc o multime de categorii de alimente care necesita temperaturi diferite de coacere, ceea ce inseamna ca este obligatoriu ca diferenta de putere dintre nivelurile apropiate sa fie destul de mica, acest lucru obliga producatorii de plite sa introduca multe niveluri de putere.
De obicei in cazul plitelor cu inductie fiecare nivel de putere reprezinta o crestere de aproximativ 200 W, fata de nivelul precedent.

De exemplu, daca o zona de gatit are o putere nominala de 2000 W, iar pe nivelul 1 dezvolta o putere de 400 W atunci nivelurile de putere ar fi ceva sub forma: 1- 400 W, 2 – 600 W, 3 – 800 W, 4 – 1000 W, 5 – 1200 W, 6 – 1400 W, 7 – 1600 W, 8 – 1800 W, 9 – 2000 W.
Daca aceeasi zona de gatit ar avea doar 4 niveluri de putere ar fi foarte greu de gatit pe ea multe categorii de alimente (Sosuri, Budinci, Omlete, Peste, Carne la gratar etc.), deoarece puterea dezvoltata ar fi prea mare sau prea mica si ar necesita ajustari continue de la panoul de comanda.

9.7
Cea mai buna plita cu inductie Bosch

Cea mai buna plita cu inductie Bosch

Cea mai buna plita cu inductie Bosch, este o plita de exceptie care va ajuta sa aveti cele mai bune rezultate la gatit. ...

Nivelurile de putere ale plitei cu inductie si la ce se utilizeaza

Ca si exemplu, vom folosi o plita care are 9 niveluri de putere, plus nivelul de putere maxima (Booster).

  • Putere Joasa

Ca si putere joasa se incadreaza nivelurile de putere 1 si 2, care sunt utilizate in principal pentru mentinerea la cald a alimentelor sau pentru topirea ciocolatei si a untului.

• Nivelul 1: Acest nivel dezvolta cea mai mica putere si este folosit in principal pentru mentinerea calda a mancarurilor gatite.

• Nivelul 2: Daca doriti sa topiti unt sau ciocolata atunci trebuie sa selectati nivelul 2 de putere a plitei dumneavoastra. De asemenea acest nivel se poate folosi si daca aveti de decongelat unele produse de dimensiuni mici.

  • Putere Medie

Puterea medie a zonelor de gatit cu plita cu inductie este obtinuta folosind nivelurile de putere 3, 4 si 5. Puterea medie este folosita la gatirea produselor care necesita un timp lung de preparare sau in cazul in care doriti sa mentineti o fierbere usoara in vas acoperit cu capac.

• Nivelul 3: Se foloseste pentru gatirea lenta si fierberea la foc mic, cand cantitatea de apa este destul de mica, si anume sub 1 litru.

• Nivelul 4: Si acest nivel este folosit pentru fierberea la foc mic, dar cand cantitatea de apa din vas este de 1 litru. Sosurile, fripturile sau orezul care se prepara la foc mic trebuie gatite pe nivelul 4.

• Nivelul 5: Acest nivel dezvolta o putere destul de mare si din acest motiv este foarte folosita la pregatirea diverselor tocanite.

  • Putere Ridicata

In categoria de putere ridicata intra nivelurile de putere 6, 7 si 8, acestea sunt folosite pentru fierbere, coacere sau prepararea la gratar.

• Nivelul 6: Este nivelul ideal pentru prajire sau mentinerea unei fierberi usoare in cazul vaselor fara capac.

• Nivelul 7: Poate fi folosit pentru rumenire sau prepararea la gratar a produselor care necesita un timp mediu de preparare.

• Nivelul 8: Acest nivel de putere este utilizat cel mai des, cand se prajesc diferite preparate din carne.

  • Putere Maxima

In aceasta categorie intra nivelul de putere 9 si maxim (booster), aceste niveluri de putere sunt folosite cand este necesara incalzirea rapida a produselor aflate la gatit.

• Nivelul 9: Acest nivel este folosit pentru frigere si fierbere. Ca si masura de siguranta toate plitele cu inductie comuta in mod automat de pe nivelul maxim (Booster) pe 9, dupa un anumit timp.

• Nivelul maxim (Booster): Cand aveti nevoie sa incalziti rapid un produs sau sa fierbeti apa este indicat sa folositi acest nivel.
Cand fierbeti apa este recomandat sa folositi nivelul maxim de putere si sa plasati pe vas un capac, acest lucru reducand mult durata necesara pentru ca apa sa atinga punctul de fierbere.

Cum se gatesc diverse categorii de mancare

• Budinca: Se fierbe laptele selectand nivelul de putere 5, dupa care trebuie mentinuta acea fierbere selectand nivelul de putere 2 sau 3.

• Clatite: Se incalzeste tigaia folosind nivelul de putere 6, dupa care se mentine acelasi nivel tot timpul.

• Omleta: Tigaia se incalzeste pe nivelul 6, iar partea a doua de preparare a omletei se face pe nivelul de putere 5.

• Peste prajit: Pentru a praji peste este nevoie de o putere mai mare, astfel incat incalzirea uleiului se face pe pozitia 8 sau 9, iar prajirea efectiva se face pe nivelul de putere 7.

• Carne (friptura): Rumenirea carnii se face folosind nivelul de putere 8, dupa care gatirea efectiva se face la o putere mai mica, si anume se alege nivelul de putere 4.

• Legume fierte: Apa se fierbe cu nivelul de putere Booster, dupa care fierberea apei se mentine cu ajutorul nivelului de putere 6.

• Paste: Incalzirea apei se face folosind puterea maxima a zonei de gatit, dupa care mentinerea fierberii apei se face pe nivelul de putere 7.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

AragazElectric.com
Logo
Enable registration in settings - general