Preincalzirea la un cuptor electric – Ce este si de ce trebuie facuta?

“Preincalziti cuptorul electric sau cu gaz, la temperatura …°C” este textul pe care il gasiti in foarte multe retete, iar din pacate daca preincalzirea cuptorului nu se efectueaza, rezultatele la coacere sunt foarte slabe.

Ce este preincalzirea unui cuptor?

Indiferent daca aveti un cuptor electric sau cu gaz, preincalzirea lui inseamna acelasi lucru si anume functionarea cuptorului timp de 10-15 minute, pana cand acesta ajunge la temperatura setata.
Preincalzirea cuptorului se face cu accesoriile scoase din cuptor.

De ce trebuie preincalzit cuptorul?

Preincalzirea cuptorului este o necesitate, deoarece mancarea nu se coace uniform intr-un cuptor rece.
Daca intr-un cuptor neincalzit plasati o tava cu prajitura timpul de coacere variaza foarte mult fata de reteta, iar prajitura se va coace neuniform, fiind in unele zone coapta bine, iar in altele zone necoapta.

Multe persoane nu preincalzesc cuptorul, deoarece considera ca este o pierdere de energie ceea ce este foarte gresit.

Prin preincalzirea unui cuptor va asigurati ca temperatura din cuptor a ajuns la valoarea setata de dumneavoastra, peretii cuptorului sunt incalziti, iar caldura este distribuita uniform in intreg cuptorul, astfel incat produsul plasat de dumneavoastra in cuptor va fi supus unei temperaturi uniforme din toate partile.

La ce temperatura se preincalzeste cuptorul?

Preincalzirea unui cuptor nu se face la aceeasi temperatura in toate cazurile, ci depinde de ceea ce doriti sa coaceti.
Fiecare reteta de mancare contine si temperatura la care trebuie pregatita acea mancare, astfel incat temperatura pe care trebuie sa o folositi la preincalzire este cea indicata din reteta.

Cat timp trebuie preincalzit un cuptor?

Preincalzirea unui cuptor dureaza de obicei 10-15 minute, in functie de cuptor, pana cand temperatura din cuptor ajunge la valoarea setata.
Timpul necesar pentru preincalzire depinde de:

 • Valoarea setata pe termostat: Cu cat setati o valoare mai mare a temperaturii din cuptor, cu atat timpul necesar preincalzirii va fi mai mare.
  Daca, de exemplu, setati temperatura in cuptor la 280 °C, atunci preincalzirea lui dureaza mai mult decat daca ati seta temperatura la valoarea 180 °C.
 • Puterea nominala a functiei: Cuptoarele electrice au mai multe functii de cuptor cu puteri nominale diferite (de exemplu, acest cuptor de la Electrolux are 9 functii), astfel incat fiecare functie va avea un timp diferit de preincalzire, chiar daca temperatura setata este aceeasi.
  De exemplu, functia PIZZA la un cuptor electric are o putere nominala de aproximativ 3000 W, pe cand functia Incalzire SUS+JOS are o putere nominala de aproximativ 2000 W.

Cand stiu ca un cuptor este preincalzit?

indicator functionare termostatIn functie de tipul de cuptor pe care il aveti atingerea temperaturii setate este indicata prin mai multe moduri, de exemplu, unele cuptoare electrice au un indicator de functionare al cuptorului, precum in imaginea alaturata la care cand lampa indicatoare este aprinsa semnifica faptul ca are loc incalzirea cuptorului, iar cand lampa indicatoare este stinsa semnifica faptul ca temperatura in cuptor a ajuns la valoarea setata.
Daca aveti un cuptor electric foarte performant, precum acesta de la AEG atunci temperatura din cuptor va este afisata direct pe afisaj, iar cand temperatura setata este atinsa se emite un semnal acustic.
Temperatura in cuptorul electric este controlata de un termostat care cupleaza si decupleaza elementii incalzitori, pentru a mentine in centrul cuptorului temperatura setata de utilizator.
Acest ciclu automat de pornire/oprire a elementilor incalzitori face ca temperatura sa varieze in centrul cuptorului sub forma unei sinusoide, iar valoarea setata de utilizator este de fapt o medie a temperaturii la cuplare si decuplare.
In cazul unui termostat electromecanic care are setata valoarea de 200 °C, este posibil ca decuplarea elementilor incalzitori sa fie facuta de termostat la valoarea temperaturii in centrul cuptorului de 210 °C si cuplarea lor cand temperatura scade la 190 °C.
Mai multe detalii despre functionarea unui termostat gasiti pe pagina cum functioneaza un cuptor electric precum si care este diferenta dintre un termostat electromecanic si unul electronic.
Daca preincalziti un cuptor in care ati introdus o piatra pentru pizza, este indicat sa incalziti cuptorul cel putin cu o ora inainte de a introduce pizza la copt, astfel incat sa fiti siguri ca piatra pentru pizza a ajuns la temperatura necesara.

Este problema daca preincalzesc un cuptor prea mult timp?

Preincalzirea unui cuptor pentru un timp prea lung nu afecteaza rezultatele procesului de gatire, ci doar reprezinta o pierdere de energie electrica datorita faptului ca termostatul va cupla si decupla elementii incalzitori pentru a mentine temperatura setata de dumneavoastra.

Preincalzirea rapida a cuptorului

Exista unele modele de cuptoare electrice precum acest model Bosch, care au functia de preincalzire rapida a cuptorului, in care activeaza simultan mai multi elementi incalzitori, iar cand procesul de preincalzire a cuptorului se termina cuptorul comuta automat functia cuptorului de pe cea de preincalzire rapida pe cea statica.

Preincalzirea unui cuptor electric

 1. Incepeti procesul de preincalzire a cuptorului inainte de a prepara produsul care urmeaza a fi introdus in cuptor.
  Asa cum am precizat si mai sus, un cuptor electric are nevoie in general de 10-15 minute pentru a se preincalzi, in majoritatea cazurilor acest timp ajunge pentru a prepara produsul care urmeaza a fi gatit.
 2. Eliminati toate accesoriile ( tava, gratar etc.) din cuptor, astfel incat in cuptor raman doar accesoriile care le folositi.
 3. Asezati tava sau gratarul pe nivelul indicat in manualul de utilizare. In majoritatea cazurilor gratarul se aseaza pe nivelul din mijloc al cuptorului, dar sunt unele cazuri in care este necesara asezarea lui pe un nivel inferior sau superior.
  De exemplu, daca pregatiti pizza si folositi functia pizza, atunci trebuie sa selectati un nivel din partea de jos al cuptorului.
 4. Porniti cuptorul si selectati temperatura indicata in reteta.
 5. Asteptati ca temperatura in centrul cuptorului sa ajunga la valoarea setata de dumneavoastra.
  Cuptoarele electrice va indica prin intermediului afisajului sau a becului indicator daca temperatura in cuptor a ajuns la valoarea setata de dumneavoastra. Cand temperatura ajunge la valoarea setata se stinge becul indicator sau se emite un sunet, astfel incat utilizatorul stie ca poate introduce produsul in cuptor.
  De obicei in cazul termostatelor electromecanice temperatura in cuptor este mai mare la prima decuplare, astfel incat va recomandam sa lasati cuptorul sa faca cel putin 2 cicluri de cuplare/decuplare.
 6. Dupa ce cuptorul a fost preincalzit tot ceea ce va ramane de facut este sa deschideti usa cuptorului si sa plasati in interiorul lui produsul care urmeaza a fi pregatit, respectand indicatiile din reteta utilizata.
  Tineti usa cuptorului cat mai putin timp deschisa, deoarece inchiderea si deschiderea ei duc la pierderi de caldura care reprezinta costuri suplimentare.
  Din fericire majoritatea cuptoarelor din ziua de azi au usa construita din sticla, astfel incat puteti sa vedeti cum evolueaza procesul de gatire fara a fi necesara deschiderea usii.

Procesul de preincalzire prezentat mai sus este pentru un cuptor electric, dar si preincalzirea la un cuptor cu gaz se realizeaza in acelasi mod cu diferenta ca timpul necesar preincalzirii la un cuptor cu gaz este mult mai mic 5-10 minute.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

AragazElectric.com
Logo