Cuptor încorporabil pe gaz

1
cuptor incorporabil pe gaz imagine
8.7
Cuptor încorporabil pe gaz
Cuptor încorporabil pe gaz
Rotisor
Inox antiamprentă
Ventilator
Autocurățare catalitică
Aprindere electrică
Siguranță la arzător

Cuptorul încorporabil pe gaz reprezintă încă o preferință pentru foarte multe persoane în locul celui electric, acest lucru datorându-se în principal faptului că prețul gazului este mai mic decât prețul energiei electrice.

Acestor persoane le recomandăm acest model de cuptor pe gaz de la producătorul suedez de electrocasnice Electrolux.

cuptor incorporabil pe gazCuptor încorporabil pe gaz

Modelul acesta de la Electrolux are un design modern, iar inserțiile de inox îl fac să se încadreze perfect într-o bucătărie modernă. Un avantaj al cuptoarelor încorporabile pe gaz îl reprezintă ușurința în utilizare. După cum se poate observa și în imaginea alăturată, panoul de comandă este foarte simplu conținând doar trei butoane cu care se controlează funcționarea cuptorului. Din acest punct de vedere este ideal pentru persoanele care doresc un cuptor cât mai ușor de folosit.

instalare cuptor incorporabil pe gaz

Instalarea cuptorului încorporabil pe gaz

Acest pas este foarte important deoarece face diferența dintre un rezultat excelent la gătit sau unul dezamăgitor. Pe multe site-uri se găsesc postări ale unor persoane care sunt nemulțumite de modul în care coace cuptorul pe gaz sau de faptul că flacăra se stinge în timpul funcționării. Însă toate acestea sunt cauzate de instalarea incorectă. Datorită modului de funcționare al cuptorului încorporabil pe gaz, trebuie menținute unele distanțe minime între cuptor și mobilier pentru a permite circulația aerului necesar funcționării arzătorului amplasat în partea inferioară a cuptorului.

Când realizați mobilierul în care se va încorpora cuptorul pe gaz trebuie să țineți cont de următoarele cerințe:

● Păstrați o distanță de cel puțin 4 mm între partea superioară a cuptorului și mobilier.
● Materialele utilizate pentru construcția mobilierului trebuie să reziste la o temperatură de cel puțin 60°C peste temperatura ambiantă. Acest lucru înseamnă că dacă temperatura ambiantă a spațiului în care amplasați cuptorul este de 25°C atunci mobilierul trebuie să reziste la o temperatură de minim 85°C. Din păcate multe persoane nu țin cont de acest aspect și ajung să își distrugă mobilierul, deoarece acesta este realizat dintr-un material de slabă calitate ce rezistă doar la o temperatură joasă.
● Nu obturați fantele de aerisire și asigurați o mișcare continuă a aerului în jurul cuptorului, asigurându-i astfel o funcționare corectă.
● Pentru modelul de cuptor din acest articol, producătorul Electrolux recomandă ca mobilierul să aibă în partea din față o suprafață de deschidere de cel puțin 130 cm2 și pentru cele două laterale câte o suprafață de deschidere de cel puțin 65 cm2.

Dacă veți respecta recomandările de instalare ale producătorilor de cuptoare încorporabile pe gaz, atunci cu siguranță veți fi mulțumit de modul de coacere și funcționare al cuptorului.

panoul de comanda al cuptorului pe gaz

Panoul de comandă

Conține trei butoane de comandă și două indicatoare de funcționare și anume:

Buton Grill electric: În partea superioară a cuptorului este amplasat un Grill electric de 1700W care poate fi activat împreună cu rotisorul. Tot cu acest buton se reglează și temperatura în această funcție și anume, temperatura în interiorul cuptorului poate fi reglată în intervalul 50°C-200°C. Iluminarea cuptorului se activează tot cu acest buton de comandă a funcției Grill.

Buton Ceas avertizor: Are rolul de a seta o numărătoare inversă fără ca să oprească procesul de gătire, acest aspect rămânând în sarcina utilizatorului.

Buton Funcție gaz: În partea de jos a cuptorului este amplasat un arzător pe gaz cu puterea maximă de 2700W, care se comandă cu ajutorul acestui buton amplasat pe panoul de comandă în partea dreaptă. Pentru a porni funcția de gătire cu gaz trebuie doar să apăsați butonul de comandă și să îl rotiți până în dreptul simbolului „scânteie”, moment în care se activeaza generatorul de scânteie și flacăra arzătorului se va aprinde. Datorită faptului că arzătorul este dotat cu un sistem de siguranță este necesară ținerea apăsată a butonului pentru câteva secunde.
După ce s-a aprins arzătorul cu gaz, veți putea elibera butonul de selectare, iar apoi îl veți roti până în dreptul temperaturii dorite. Marcajele din jurul butonului de comandă permit reglarea precisă a temperaturii în interiorul cuptorului în intervalul 150°C-250°C. Împreună cu arzătorul pe gaz poate funcționa și ventilatorul care are rolul de a distribui căldura uniform în tot cuptorul. Pornirea ventilatorului se face prin simpla învârtire a butonului până în dreptul simbolului „ventilator”.
Un aspect foarte important și de care trebuie ținut cont este acela că funcția de gătire Grill nu poate funcționa împreună cu cea pe gaz, cele două moduri de gătire fiind concepute pentru o funcționare individuală.

Indicator de Grill: În partea stângă a panoului de comandă este poziționat indicatorul de grill care luminează când este setat modul de gătire Grill și se stinge când temperatura în interiorul cuptorului ajunge la valoarea setată de utilizator. Acest indicator are o funcționare ciclică și anume se tot stinge și aprinde, indicând faptul că în interiorul cuptorului este menținută temperatura setată de utilizator.

Indicator de alimentare: Este amplasat în partea dreaptă pe panoul de comandă și se aprinde când se selectează modul de funcționare pe gaz.

aprindere electrica cuptor pe gazAprindere electrică

Electrolux a dotat acest model de cuptor încorporabil pe gaz cu un sistem de aprindere electrică ce permite aprinderea flăcării printr-o simplă apăsare de buton. Pentru a activa sistemul de aprindere electrică ce permite aprinderea flăcării trebuie doar să apăsați butonul și să îl rotiți până în dreptul simbolului „scânteie” care arată precum în imaginea alăturată.

Sistemul de aprindere electrică funcționează doar dacă cuptorul este alimentat cu energie electrică, în caz contrar aprinderea arzătorului pe gaz se face manual. Aprinderea arzătorului pe gaz se face întotdeauna cu ușa deschisă și doar după ce acesta s-a aprins este permisă închiderea ușii cuptorului.

siguranta in utilizare cuptor pe gazSiguranță în utilizare

Arzătorul pe gaz este dotat cu un sistem de siguranță care are rolul de a întrerupe alimentarea cu gaz în cazul în care flacăra se stinge în mod accidental, evitându-se astfel acumularea de gaze.

Sistemul de siguranță conține mai multe componente dintre care vizibil utilizatorului îi este vârful termocuplului montat în arzător, care are rolul de a detecta dacă flacăra este aprinsă sau stinsă. Datorită acestui termocuplu este necesară ținerea apăsată a butonului de aprindere pentru mai multe secunde, acestea fiind necesare termocuplului să se încălzească suficient de mult pentru a menține electrovalva deschisă.

autocuratare catalitica cuptor pe gazAutocurățare catalitică

Curățarea cuptorului este mult mai ușor de făcut grație panourilor cu acoperire catalitică ce asigură transformarea grăsimilor depuse pe pereți în aburi și dioxid de carbon.
La un cuptor cu autocurățare catalitică procesul de autocurățare poate fi accelerat prin scoaterea accesoriilor și lăsarea cuptorului să funcționeze timp de 60 de minute la temperatura maximă.

rotisor la cuptor pe gaz

Rotisor electric

Cel mai apreciat accesoriu al acestui cuptor încorporabil pe gaz este rotisorul, deoarece permite frigerea uniformă a bucăților mari de carne, lucru imposibil de făcut fără el.

Sistemul rotisor este compus din următoarele componente:
● Cadrul rotisorului
● Două furculițe
● Țepușă
● Mâner

accesoriile cuptorului pe gazAccesoriile cuptorului pe gaz

Raft de sârmă: Se utilizează pentru a amplasa pe el fripturile care se prepară la grill sau ca suport pentru formele de prăjituri.
Tavă de coacere aluminizată: Datorită faptului că aluminiul asigură o distribuire uniformă a căldurii veți avea rezultate excelente la prepararea prăjiturilor sau a fursecurilor.
Tavă normală: Este o tavă acoperită cu email gri ce poate fi folosită la prepararea diverselor alimente sau ca tavă colectoare.
Rotisor: Acest accesoriu este folosit pentru prepararea la grill a bucăților mari de carne.

functionare cu gaz arzatorFuncționare Gaz Natural/ Gaz Lichefiat

Acest model de cuptor pe gaz de la Electrolux funcționează cu ambele tipuri de gaze disponibile în România și anume:

Gaz Natural – de la rețeaua națională; din fabricație cuptorul este reglat pentru alimentarea cu acest tip de gaz. Presiunea gazului natural trebuie să fie de 20 mbar.

Gaz Lichefiat – de la butelie; pentru alimentarea cu acest tip de gaz este necesară înlocuirea injectorului cu cel furnizat de către Electrolux ca și accesoriu, și care este livrat împreună cu aparatul. Presiunea gazului trebuie să fie de 30 mbar.

Indiferent de tipul de gaz folosit este foarte important ca presiunea gazului să respecte recomandările producătorului. În cazul în care presiunea gazului este variabilă sau nu corespunde cu recomandările producătorului este necesară instalarea unui regulator de presiune.

date tehnice cuptor pe gazDate tehnice
• Tip: Cuptor încorporabil
• Alimentare: Gaz + Electric
• Tip Gaz: Gaz Natural (20 mbar)/ Gaz Lichefiat (30 mbar)
• Tensiune alimentare: 220-240V
• Culoare: Inox (antiamprentă)
• Autocurățare: Catalitică
• Cablu de alimentare: 1.6 m
• Temperatură: 50°C – 250°C
• Volum util: 68 Litri
• Înălțime/Lățime/Adâncime: 594 mm/594 mm/569 mm
• Clasa energetică: A+

8.7 Total Score
Cuptor încorporabil pe gaz

Performanțe la gătit
8
Aspect și design
8
Accesorii incluse
9
Eficiență energetică
9
Siguranță in exploatare
9
Curățare și întreținere
9
PROS
  • Rotisor
  • Inox antiamprentă
  • Ventilator
  • Autocurățare catalitică
  • Aprindere electrică
  • Siguranță la arzător
User Rating: 1 (4 votes)
We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

AragazElectric.com
Logo