Caracteristicile importante ale plitelor cu inductie

Plitele cu inductie au devenit foarte populare in ultimul timp, iar pentru a face cea mai buna alegere cand va cumparati una trebuie sa stiti care sunt caracteristicile importante ale plitelor cu inductie, astfel incat alegerea dumneavoastra sa le contina in mod obligatoriu.
In acest moment oferta de plite cu inductie este foarte variata, si anume sunt plite care costa cateva sute de lei, dar si unele peste 10.000 Ron, vizitati topul plitelor cu inductie pentru a vedea care sunt recomandarile noastre cu privire la plite cu inductie incorporabile.


Avantajele si dezavantajele plitelor cu inductie

• Avantaje

 • Incalzirea rapida a vasului de gatit
 • Siguranta ridicata
 • Reglarea precisa a nivelului de putere
 • Detectarea automata a vasului
 • Curatare foarte usoara datorita faptului ca plita este plata
 • Consum redus de energie
 • Eficienta energetica foarte mare, de fapt plita cu inductie are cea mai mare eficienta energetica dintre toate tipurile de plite

• Dezavantaje

 • Necesitatea vaselor speciale pentru inductie care de obicei au un pret mai mare decat vasele obisnuite
 • Pret mai mare al plitelor cu inductie fata de celelalte tipuri de plite

Caracteristicile importante ale plitelor cu inductie

• Protectie la supraincalzirea vasului de gatit

Din motive de siguranta aceasta caracteristica este foarte importanta, si anume limiteaza puterea dezvoltata de zona de gatit daca temperatura in vas este foarte mare. Monitorizarea temperaturii in vas se face cu ajutorul unui senzor plasat sub plita, in zona vasului de gatit.
In principal acest senzor intra in functiune cand vasul plasat pe zona de gatit este gol sau cand temperatura in vas depaseste temperatura de 210 °C – 220 °C, pe o plita cu inductie aceste valori de temperatura se ating usor daca in vas se introduce ulei de gatit.
Senzorul de temperatura limiteaza nivelul de putere al plitei cu inductie indiferent de nivelul de putere setat de utilizator.

• Oprire automata

Sunt mai multe situatii cand plita cu inductie, se inchide in mod automat, si anume:

 • Temperatura prea mare a plitei, prin aceasta oprire automata se asigura protectia componentelor electronice.
 • Nu s-a plasat pe zona de gatit un vas compatibil cu plitele cu inductie.
 • Nu s-a modificat nivelul de putere, de exemplu, daca setati o zona de gatit la o plita cu inductie pe nivelul de putere maxim, iar timp de 90 de minute nu modificati acest nivel de putere.
 • S-au varsat lichide peste panoul de comanda al plitei cu inductie.
 • Nu s-a pornit o zona de gatit, dupa ce plita a fost pornita.

• Putere maxima ( Booster)

Aceasta functie permite dezvoltatrea unei puteri foarte mari, ceea ce inseamna necesitatea unui timp mai redus de incalzire. Aceasta functie este recomandata a fi folosita cand doriti sa incalziti repede apa sau uleiul.
De exemplu, sunt zone de gatit care au diametrul nominal de 210 mm si puterea nominala de 2300 W, iar cand este activata functia Booster dezvolta o putere de 3700 W. Din motive de siguranta majoritatea producatorilor de plite cu inductie au implementat o limitare a functiei Booster, si anume aceasta este disponibila numai 10 minute, dupa care plita modifica in mod automat nivelul de putere cu o treapta inferioara.

• Incalzirea automata

Aceasta functie va permite sa setati nivelul maxim de putere, dupa care plita cu inductie modifica nivelul de putere la o valoare setata de utilizator, la inceputul programului de gatit. De obicei functia de incalzire automata este folosita pentru incalzirea rapida a apei si mentinerea ei in modul de fierbere usoara.

• Gestionarea nivelului de putere

De obicei un modul de inductie alimenteaza 2 zone de gatit, iar din motive de siguranta un modul poate debita doar o anumita putere, care este depasita daca cele doua zone de gatit sunt setate simultan, pe nivelul de putere maxim. Pentru a evita aceasta problema modulul de inductie are implementat un sistem de gestionare a nivelului de putere, care face ca pentru o zona de gatit nivelul de putere sa creasca, iar pentru cealalta zona de gatit nivelul de putere sa scada, astfel incat in orice moment puterea debitata de cele doua zone de gatit sa nu depaseasca puterea pe care o poate debita un modul de inductie.
Cand este activa aceasta functie, se observa pe afisajul plitei ca nivelul de putere afisat tot variaza, in mod automat.
In cazul plitelor cu inductie cu 4 zone de gatit, se afla 2 module de inductie, primul comanda cele doua zone de gatit din fata (sau partea stanga) iar al doilea comanda cele doua zone de gatit situate in spate (sau partea dreapta). Nu exista o regula generala cu privire la amplasarea modulelor de inductie, iar de aceea este bine sa cititi manualul de utilizare sa vedeti modul de amplasare al lor.
Daca doriti sa folositi simultan 2 zone de gatit, dar sa nu intre in functiune sistemul de gestionare al nivelului de putere trebuie ca un vas sa il plasati pe una dintre cele doua zone de gatit din fata, iar al doilea vas de gatit sa il plasati pe una dintre cele doua zone de gatit din spate.
Un modul de inductie arata precum in imaginea de mai jos:
modul inductie

• Detectarea automata a vasului

Plitele cu inductie functioneaza cu vase speciale pentru plite cu inductie, care sunt construite dintr-un material magnetic.
Plitele cu inductie nu pot fi pornite daca pe cel putin o zona de gatit nu se afla un vas de gatit sau vasul nu este compatibil cu plitele cu inductie.
Daca in timpul functionarii plitei are loc ridicarea vasului de pe plita, atunci aceasta opreste in mod automat alimentarea zonei de gatit si pe afisajul plitei apare litera F, daca plasati iar vasul pe plita, are loc repornirea alimentarii cu energie a zonei de gatit.
In manualul de utilizare al unei plite cu inductie producatorul introduce si diametrul minim al vaselor care functioneaza pe zonele de gatit . De exemplu, pe o zona de gatit cu inductie cu diametrul de 210 mm este posibil ca un vas cu diametrul de 100 mm sa nu functioneze, chiar daca este compatibil cu plitele cu inductie.

• Protectie impotriva copiilor

Aceasta functie va permite sa blocati panoul de comanda al plitei cu inductie, astfel incat copii dumneavoastra sa nu poata modifica setarile sau nivelul de putere al plitei. Cand aceasta functie este activa se afiseaza litera L cand se incearca modifcarea setarilor. Pentru a vedea cum activati si dezactivati protectia impotriva copiilor, studiati manualul de utilizare al plitei dumneavoastra.

• Caldura reziduala

Indicatorul de caldura reziduala va afiseaza daca o zona de gatit este inca calda, chiar daca acea zona nu mai este alimentata cu energie electrica.

• Cronometru

Acesta va ajuta sa setati functionarea zonei de gatit pentru o durata de timp, pe care o setati dumneavoastra, prin intermediul panoului de comanda, iar la expirarea acelui timp are loc oprirea automata a zonei de gatit.

Acestea sunt cele mai importante caracteristici pe care trebuie sa le aiba o plita cu inductie, iar daca doriti sa achizitionati o plita ieftina si care sa includa aceste caracteristici, va recomandam aceasta plita de la Hansa.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

AragazElectric.com
Logo