De ce manerul si butoanele cuptorului sunt prea calde ? – Temperatura pe suprafetele cuptorului

Multi cumparatori de cuptoare electrice au unele ingrijorari cu privire la temperatura pe suprafete, butoane sau maner, astfel incat uneori dupa mai multe folosiri au impresia ca temperatura pe suprafetele cuptorului lor este prea mare.

In realitate aceasta problema nu trebuie sa existe deoarece toate cuptoarele electrice care se vand pe piata europeana trebuie sa indeplineasca cerintele standardelor in vigoare, iar fiecare produs are si un certificat emis de un institut international de certificare prin care se atesta ca acel produs corespunde standardelor in vigoare, care include si clauza cu temperatura pe suprafetele cuptorului.

9.8
Cuptor incorporabil foarte bun de la AEG cu autocuratare pirolitica

Cuptor incorporabil foarte bun de la AEG cu autocuratare pirolitica

AEG este una dintre cele mai bune marci de electrocasnice, iar acest lucru este valabil si in cazul cuptoarelor ...

Produsele la care se inregistreaza depasiri de temperatura pe suprafete, au de obicei probleme de asamblare, dar se intalnesc foarte rar pe piata.

Un aspect foarte important si de care trebuie sa tineti cont este modul cum se monteaza cuptorul electric incorporabil, deoarece acest lucru influenteaza foarte mult temperaturile pe suprafete.
De exemplu, daca in intructiunile de montare a unui cuptor producatorul recomanda un anumit spatiu liber pentru a se asigura ventilarea corecta, atunci este obligatoriu sa tineti cont de acest aspect, altfel riscati ca suprafetele cuptorului sa devina prea calde, iar mobila sa sufere unele deteriorari.

Toate masuratorile cuptoarelor electrice se fac in cadrul laboratoarelor, unde sunt controlati toti factorii care influenteaza functionarea cuptorului electric, astfel incat unui utilizator obisnuit  ii este imposibil sa masoare cu precizie temperatura pe suprafetele unui cuptor electric.

De ce butoanele, manerul sau suprafetele cuptoarele sunt calde ?

Scopul cuptoarelor este de a coace mancarea, iar acest lucru se realizeaza cu ajutorul caldurii generate de elementii incalzitori din interiorul cuptorului. Acest lucru creeaza unele probleme, si anume pentru a gati este nevoie de destul de multa caldura, dar in acelasi timp temperatura pe suprafetele cuptorului trebuie sa ramana reci.

In general la un cuptor electric, suprafetele sunt racite cu ajutorul unor ventilatoare, sau daca vorbim doar de usa aceasta contine mai multe geamuri, astfel incat geamul exterior, cu care intra utilizatorul in contact, are o temperatura scazuta.

Cele mai ieftine cuptoare electrice nu sunt dotate cu ventilatoare de racire sau cu mai multe geamuri in usa, astfel incat si temperaturile prezente pe suprafetele cuptorului sunt mult mai mari decat la cele care au ventilatoare sau mai multe geamuri in usa.

Ca si regula generala trebuie sa stiti ca daca va achizitionati cele mai ieftine cuptoare electrice atunci acestea vor avea temperaturi mai mari pe suprafete, acest lucru nu inseamna ca sunt defecte ci doar ca valorile temperaturilor sunt in limita superioara admisa de standardardul in vigoare.

De exemplu, cu siguranta cuptorul acesta are temperaturi scazute pe suprafete, dar si pretul este unul destul de mare.

Copiii si Cuptoarele electrice

In toate manualele de utilizare este specificat ca copiii sub 8 ani nu au voie sa utilizeze cuptoarele electrice sau sa se jaoce in jurul lor, cand acestea sunt in functiune.

Din motive de siguranta este foarte important ca aceasta regula sa se respecte, deoarece chiar daca un cuptor electric are suprafetele reci acesta are si un ventilator care sufla aer cald din cuptor, iar daca un copil se apropie prea mult de zona prin care se evacueaza aerul cald poate suferi arsuri.

Legat de arsuri trebuie sa tineti cont ca pielea unui copil este mult mai sensibila decat a unui adult, ceea ce inseamna ca o zona fierbinte poate produce arsuri la un copil si la un adult nu.

Echipamentele necesare pentru masurarea temperaturilor pe suprafetele cuptorului

Pentru a masura temperatura pe suprafetele unui cuptor electric aveti nevoie de mai multe echipamente de precizie, si anume:

Voltmetru – cu acesta verificati tensiunea de alimentare si va asigurati ca aceasta are aceeasi valoare ca si cea recomandata de producator.

Termometru – cu primul termometru masurati temperatura ambianta.

Termometru pentru masurarea suprafetelor – asa cum ii zice si numele, acest tip de termometru il veti utiliza pentru a masura temperatura pe suprafetele cuptorului.

Pentru masurarea tensiunii de alimentare si a temperaturii ambiante puteti sa folositi echipamente uzuale care au un pret destul de redus, dar pentru masurarea temperaturii pe suprafetele cuptorului aveti nevoie de termometru de precizie.
Ca si termometru de precizie, va recomandam unul modern cu infrarosu care sunt destul de precise pentru doar o simpla testare a temperaturii pe suprafete. Pretul unui astfel de termometru cu infrarosu este de cateva sute de lei.

Fara echipamentele de mai sus nu veti putea sa masurati temperaturile pe suprafetele cuptorului dumneavoastra.

Instalarea cuptorului in mobila

Inainte de a porni cuptorul trebuie sa va asigurati ca este instalat conform intructiunilor furnizate de producator.
Majoritatea plangerilor cu privire la temperaturi prea mari pe suprafetele unui cuptor electric sunt neintemeiate, deoarece service-ul chemat sa rezolve plangerea utilizatorului constata ca montarea cuptorului electric nu s-a efectuat conform cu instructiunile furnizate de producator.

Masurarea temperaturii pe suprafetele unui cuptor electric

Toti producatorii de aragaze si cuptoare electrice efectueaza aceste masuratori in cadrul laboratoarelor, in care sunt controlati toti parametrii care influenteaza temperatura pe suprafetele cuptorului.
Acasa nu se pot reproduce acele conditii din laboratoare, dar masurarea temperaturii pe suprafete o puteti face ca sa va faceti o idee despre ce temperaturi pe suprafete are cuptorul dumneavoastra.

In cazul unui cuptor electric trebuie sa setati temperatura in cuptor la 200 °C si sa il lasati sa functioneze timp de 1 ora, dupa care masurati fiecare zona a cuptorului si o comparati cu valorile maxime prezentate mai jos.
Pentru acest exemplu, vom presupune ca temperatura ambianta este de 25 °C, avem nevoie de aceasta valoare, deoarece toate valorile admise exprimate in grade celsius sunt influentate de aceasta valoare.

temperatura suprafata cuptor electric

Dupa cum se poate vedea am impartit suprafetele cuptorului in functie de materialul din care este construita fiecare suprafata.
Temperatura maxima admisa pentru fiecare zona este diferita, de aici si necesitatea de a face aceasta imparteala.

Placa Frontala – Zona A si B

Temperatura maxima admisa pentru placa frontala depinde de materialul din care este construita aceasta, de exemplu, in imaginea de mai sus putem observa ca placa frontala este construita din inox ( zona A ) si sticla ( zona B).

Inox ( zona A) – temperatura maxima admisa pentru aceasta suprafata din Inox este de 70 °C. Aceasta valoare se calculeaza adaugand 25 °C ( temperatura ambianta) la cresterea maxima permisa pentru inox, si anume 45 grade de unde rezulta valoarea de 70 °C.
Daca, de exemplu, temperatura ambianta este de 30 °C atunci si temperatura maxima admisa este de 75 °C.

Sticla ( zona B) – temperatura maxima admisa pentru sticla de la placa frontala este de 60 grade (cresterea maxima admisa) + temperatura ambianta si anume 60 + 25 = 85 °C.

Usa cuptorului – Zona C si D

Daca un cuptor nu are ventilator de racire, aceasta zona va fi calda, astfel incat senzatia ca aceasta zona este fierbinte va fi destul de comuna la utilizatorii care au acest tip de cuptor.

Inox ( zona C) – In cazul suprafetei din inox de pe usa cuptorului cresterea maxima de temperatura admisa este de 40 grade, ceea ce inseamna ca la o temperatura ambianta de 25 °C valoarea maxima admisa pentru aceasta zona este de 65 °C.

Sticla ( zona D) – Sticla din cadrul usii cuptorului are o crestere maxima admisa de 55 grade, astfel incat daca temperatura ambianta este de 25 °C valoarea maxima care poate fi masurata pe aceasta suprafata si cuptorul sa corespunda standardului in vigoare este de 80 °C.

Maner – Fiecare cuptor are si un maner, iar daca acesta este realizat din metal, atunci cresterea maxima de temperatura admisa este de 35 grade, ceea ce inseamna la o temperatura ambianta de 25 °C ca este admisa o valoare masurata de 60 °C.

Butoane din plastic – Modelul prezentat, ca si exemplu, mai sus nu are butoane, dar sunt unele modele care au butoanele din plastic, cresterea maxima de temperatura admisa este de 60 grade, acest lucru inseamna ca la o temperatura ambianta de 25 °C valoarea maxima pe care o putem masura si cuptorul sa se incadreze in standardele in vigoare este de 85 °C.

Butoane din metal – Exista si modele cu astfel de butoane, iar in acest caz cresterea maxima de temperatura trebuie sa fie de doar 35 grade, care inseamna ca la o temperatura ambianta de 25 °C valoarea maxima masurata trebuie sa fie 60 °C.

Dupa cum se poate vedea temperatura maxima admisa de standardele in vigoare in toate cazurile este destul de mare, astfel incat la cuptoarele mai ieftine poate aparea senzatia de frigere, aceasta senzatie este accentuata daca tineti mana pe cuptor mai mult timp.
Datorita acestor valori maxime admise, sunt introduse pe piata si cuptoare electrice cu doar doua geamuri si fara sistem de racire.
Daca s-ar reduce destul de mult temperaturile maxime admise pe suprafetele cuptoarelor electrice, atunci cu siguranta nu s-ar mai putea cumpara cuptoare cu preturi in jurul valorii de 600 Ron, asa cum este acest model de la Arctic.
Daca aveti senzatia ca cuptorul dumneavoastra este prea fierbinte, exista foarte mari sanse ca acesta sa nu aiba probleme, ci doar ca se afla in limita superioara a temperaturilor maxime admise.

Butoanele cuptorului sunt prea calde

Multe plangeri sunt legate de acest aspect, si anume butoanele cuptorului sunt prea calde. Mai sus v-am prezentat valorile admise pentru butoane, iar din cauza ca, in acest moment standardul in vigoare admite pentru butoanele de plastic o crestere de “60 grade”, puteti sa intalniti destul de multe cuptoare care sa va creeze senzatia ca butoanele lor sunt prea fierbinti, dar acest lucru nu inseamna ca nu indeplinesc cerintele actuale impuse de standardul in vigoare.

Cele mai multe plangeri legate de temperatura prea inalta a butoanelor este in cazul cuptoarelor ieftine, care nu sunt inzestrate cu ventilatoare de racire.
Din pacate majoritatea cumparatorilor nu se uita la acest aspect cand isi cumpara un aragaz sau cuptor electric, ci doar la pretul de achizitie, acest dezavantaj pe care il au cuptoarele electrice ieftine este descoperit doar dupa cateva functionari.

Mobila de bucatarie se arde din cauza cuptorului

Unele plangeri sunt legate de faptul ca mobila din bucatarie a suferit unele modificari ( decolorare, deteriorare etc.) din cauza cuptorului.
In acest caz, majoritatea problemelor sunt cauzate de doua aspecte, si anume instalarea incorecta a cuptorului sau mobila de slaba calitate.

Instalarea incorecta a cuptorului este de cele mai multe ori sursa problemelor, iar din aceasta cauza cuptoarele electrice incorporabile trebuie instalate conform instructiunilor furnizate de producator.

Mobila ieftina si de slaba calitate este o alta sursa in generarea unor probleme, in majoritatea cazurilor producatorii de mobila vor zice ca cuptorul electric este de vina pentru pagubele produse, nu mobila ieftina vanduta de ei.

mobila deteriorataDupa cum se poate vedea in imaginea alaturata, aceasta usa de mobila a suferit modificari cand utilizatorul a folosit functia de autocuratare pirolitica.
Doar folia cu care este aplicata pe usa s-a dezlipit, cea ce sugereaza ca acest tip de mobila este de slaba calitate.
Standardul actual premite o crestere de temperatura pe peretii cuptorului de 70 grade, care in cazul in care temperatura ambianta este de 25 °C, inseamna ca temperatura maxima admisa pe peretii cuptorului care intra in contact cu mobila este de 95 °C .
Daca temperatura ambianta este si mai mare, atunci temperatura maxima admisa creste si ea, de unde rezulta ca mobilierul de slaba calitate poate suferi foarte usor astfel de modificari.
Cand va achizitionati un aragaz sau cuptor electric, este indicat sa tineti cont si de aceste aspecte legate de temperatura pe suprafete si sa alegeti un produs care are si ventilator de racire asa cum, de exemplu, are cuptorul incorporabil acesta de la AEG.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

AragazElectric.com
Logo