Cum se curata un cuptor sau aragaz electric la exterior si interior

• Curatarea cuptorului la exterior

Zona A si C – Otel inoxidabil

Pentru curatarea acestei zone din otel inoxidabil este recomandata folosirea unei solutii de curatare, formata din apa calda si detergent de vase. Aceasta solutie o aplicati pe o laveta si curatati cu ajutorul ei aceasta zona, dupa ce ati terminat de curatat urmeaza sa stergeti cu ajutorul unor servetele de hartie, pentru a avea costuri mai mici cu aceste servetele puteti sa le inlocuiti cu prosoape de hartie la rola.
In cadrul zonelor din otel inoxidabil este foarte important ca depunerile de grasimi, calcar sau amidon sa fie curatate imediat, deoarece acestea pot decolora produsul.
Este interzisa folosirea de razuitoare la curatarea suprafetelor din inox, deoarece acesta se poate zgaraia.

9.1
Cuptor Beko cu autocuratare pirolitica si curatare cu aburi

Cuptor Beko cu autocuratare pirolitica si curatare cu aburi

Un cuptor Beko cu autocuratare pirolitica reprezinta o solutie foarte buna pentru familiile moderne, care au din ce mai ...

Zona A – Butoanele de comanda din plastic

Modelul folosit, ca si exemplu mai jos, nu are butoane, dar la modele care au butoane din plastic trebuie sa stiti ca procesul de curatare a lor se face cu ajutorul unei solutii de apa calda amestecata cu detergent de vase. In general, butoanele sunt demontabile, iar curatarea lor cu ajutorul unor lavete este mult mai usoara daca le demontati.
Butoanele mici de la afisajul electronic nu sunt demontabile usor, astfel incat acestea de obicei se curata direct la locul lor cu ajutorul unei lavete.
Este interzisa folosirea de razuitoare la curatarea butoanelor.

Zona B si D – Afisaj si usa din sticla

Solutia formata din apa fierbinte si detergent de vase este recomandata a fi folosita pentru curatarea afisajului din sticla.
Solutia de pe sticla se sterge cu ajutorul unei lavete, dupa care cu ajutorul unui prosop de hartie se sterg si ultimele urme.
In cazul suprafetelor din sticla este interzis folosirea buretilor din sarma, de exemplu, in cazul geamurilor din cadrul usii cuptorului acesti bureti din sarma pot distruge stratul atermic aplicat pe geamurile din sticla ale cuptorului.

Zona A – Placa frontala vopsita

Exista unele modele la care placa frontala este vopsita, iar curatarea acestei zone se realizeaza cu un detergent de vase amestecat cu apa fierbinte.
Utilizarea razuitoarelor este interzisa, deoarece suprafetele vopsite se zgaraie foarte usor.

Manerul usii – Inox sau plastic

Solutia pentru curatarea manerului de la usa cuptorului este formata din apa fierbinte si detergent de vase, cu ajutorul unei lavete aplicati aceasta solutie pe maner, iar cu un prosop de hartie stergeti urmele.

temperatura suprafata cuptor electric

• Curatarea cuptorului la interior

Cuptor emailat

Pentru curatarea cuptorului emailat se poate incerca prima data cu o solutie formata din apa fierbinte si detergent de vase, de obicei aceasta solutie este eficienta cand cuptorul nu este murdar.
In situatia in care cuptorul este foarte murdar, va recomandam sa folositi o solutie recomandata pentru cuptor emailat precum aceasta solutie produsa de Electrolux.
Pentru a avea un cuptor curat fara a aplica multe solutii de curatare este recomandat sa il curatati dupa fiecare folosire.

Cuptor cu autocuratare catalitica

In cazul cuptoarelor cu autocuratare catalitica este foarte important sa nu aplicati solutii de curatare pe peretii catalitici, deoarece acestia isi vor pierde proprietatile de autocuratare. Pentru a curata un cuptor cu autocuratare catalitica este destul sa folositi o functie care asigura o temperatura in cuptor de peste 200 °C.

Cuptoare cu autocuratare pirolitica

Acest tip de cuptor este cel mai usor de curatat, deoarece nu necesita folosirea solutiilor. Trebuie doar sa setati functia de autocuratare pirolitica si la sfarsitul programului sa stergeti cenusa adunata pe partea inferioara a cuptorului.

Capacul becului din cuptor

Capacul becului din cuptor este realizat din sticla, iar un rol important pe care il are, este acela de a proteja becul de temperaturile inalte din cuptor.
Pentru a avea o vizibilitate cat mai buna in cuptor este necesar ca acest capac din sticla sa ramana mereu curat.
Solutia care poate fi folosita pentru curatarea capacului este formata din apa fierbinte si detergent de vase.
Din motive de siguranta, cand umblati la bec sau la capac, este recomandat ca sa intrerupeti alimentarea cu energie electrica a cuptorului.

Garnitura cuptorului

In functie de temperatura la care trebuie sa reziste garnitura cuptorului este realizata din materiale diferite, dar solutia de curatat este aceeasi, si anume apa fierbinte cu detergent de vase.
Curatarea garniturii cuptorului se face cu ajutorul unei lavete.
Daca doriti sa demontati garnitura este recomandat sa studiati manualul de utilizare, deoarece de exemplu, la cuptoarele cu autocuratare pirolitica sau la cele cu aburi nu se poate demonta garnitura.
Exista si modele de aragaze la care se poate demonta usor garnitura, si anume acest aragaz de la AEG are garnitura prinsa doar in 4, puncte iar demontarea ei pentru curatare se face foarte usor.

Gradene rabatabile

Pentru curatarea gradenelor rabatabile, va recomandam sa folositi apa calda si detergent de vase, aceasta solutie se aplica cu ajutorul unei lavete.
De obicei, aceste gradene rabatabile au aplicat in interior o solutie pentru ungere care asigura o misca usoara a lor, iar pentru a preveni eliminarea acestei solutii este interzisa introducerea gradenelor in solutia de curatare, curatarea lor este recomandata a fi facuta in pozitia montata.

Accesorii cuptor (tava, gratar din sarma)

De obicei, curatarea tavilor sau a gratarelor din sarma necesita in prealabil inmuierea lor, iar acest lucru il puteti face prin introducerea lor intr-o solutie formata din apa fierbinte si detergent de vase.
Daca murdaria pe ele este destul de multa atunci se poate utiliza si un burete de sarma pentru indepartarea ei, dar de obicei daca se lasa la inmuiat curatarea tavilor sau a gratarelor se face usor.

Senzor de temperatura pentru mancare

Acesta este un accesoriu destul de sensibil, iar curatarea lui este recomandata a fi facuta doar cu apa fierbinte si detergent de vase.
In general este interzisa introducerea lui in masina de spalat vase, dar cel mai bine cititi recomandarile producatorului.

Pentru o vizibilitate cat mai buna cand curatati interiorul cuptorului este recomandat sa activati functia ” Bec de iluminare” care porneste doar becul cuptorului fara alte elemente incalzitoare.

 

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

AragazElectric.com
Logo