Cum se curata plita pe inductie, vitroceramica si cuptorul aragazului

Curatarea aragazului dupa folosirea lui este un aspect foarte important, cand vine vorba de a avea o bucatarie curata, iar pentru a va usura munca cel mai bine este sa folositi diverse solutii disponibile in comert.

Un aragaz sau o plita curata schimba aspectul unei bucatarii, si anume o plita curata ii confera bucatariei un aspect placut, pe cand una murdara strica tot aspectul.
Din pacate un aragaz se murdareste foarte usor, iar datorita faptului ca curatarea lui nu o putem face intotdeauna dupa fiecare utilizare, face ca procesul de curatare sa fie mult mai complex si mai de lunga durata decat in mod obisnuit, ceea ce ne face sa cautam tot timpul produse de curatare cat mai bune, care sa ne reduca efortul depus la curatarea cuptorului sau a plitei.

In functie de ce tip de aragaz aveti exista diferite solutii pe care vi le prezentam in continuare.


Curatare plita vitroceramica si inductie

kit curatare aragaz

Plita vitroceramica si plita pe inductie sunt cel mai usor de curatat, deoarece suprafata lor este plata, astfel incat trebuie doar sa folositi o solutie de curatat plite pe inductie sau vitroceramice si sa lasati solutia sa actioneze timp de 10-15 minute, dupa care cu ajutorul unei lavete stergeti plita care va arata ca si noua.

Daca aveti depuneri de murdarie pe plita este indicat sa folositi si o racleta.

Ca si solutii de curatare pentru plita pe inductie sau vitroceramica va recomandam  aceasta solutie Electrolux, iar daca doriti un kit intreg va recomandam acest Kit de intretinere de la Electrolux, care contine tot ceea ce va trebuie sa curatati plita si anume: 2 solutii de curatare, racleta si o laveta.
De obicei sunt necesari 4 pasi pentru a curata o plita, si anume:

1. Eliminati toate depunerile de mancare de pe plita
2. Aplicati solutia de curatat plita special conceputa pentru tipul dumneavoastra de plita.
3. Lasati produsul sa actioneze cateva minute, dar nu prea mult pentru ca sa nu se usuce solutia aplicata.
4. Cu ajutorul unei lavete curatati plita.

Filmuletul de mai jos este creat de Bosch si va prezinta ce usor se poate curata o plita.


Curatare plita pe gaz

folie plita gaz

Plitele pe gaz sunt putin mai greu de curatat, iar procesul dureaza mai mult ca si la plitele pe inductie, iar pe langa solutiile de curatare pe care le gasiti in magazine, va recomandam sa folositi folii protectoare care reduc foarte mult procesul de curatare al plitelor pe gaz.

Aceste folii protectoare sunt foarte usor de montat si pot fi asezate in jurul unei zone de gatit sau pe toata plita, va recomandam sa cumparati aceste folii de la la Electrolux.

Cand montati foliile protectoare trebuie sa aveti grija sa nu intre mizerie sub ele, altfel efectul lor de protejare a plitei pe gaz va fi destul de mic.

Daca nu montati folii protectoare trebuie sa stiti ca procesul de curatare a plitei pe gaz este unul foarte important, deoarece o plita curata elimina aparitia mirosurile neplacute sau eventualele neplaceri care pot aparea daca exista pe plita resturi de mancare.
De multe ori, daca o plita pe gaz nu este curatata duce la obturarea cailor de acces a gazului, astfel incat unele zone de gatit nu vor mai arde.

Pasii pentru curatarea plitei pe gaz sunt urmatorii:

  1. Dupa ce s-a racit plita pe gaz scoateti gratarele si restul componentelor plitei.
  2. Eliminati depunerile de mancare care sunt pe plita si aplicati solutia de curatat plita.
  3. Lasati produsul sa actioneze cateva minute fara a prelungi timpul prea mult, deoarece solutia de curatat se poate usca.
  4. Utilizati o laveta cu care sa eliminati solutia de curatat de pe plita impreuna cu mizeria pe care aceasta o descompune. Continuati sa stergeti cu laveta pana cand sunt eliminate toate petele de pe plita.
  5. Dupa ce s-a uscat plita montati inapoi toate componentele plitei, acest pas este foarte important, deoarece daca nu sunt montate corect sau a ajuns apa la duzele de gaz este posibil sa nu va functioneze zona de gatit cu probleme sau aprinderea integrata a plitei.


Curatare cuptoare sau plite inox

crema speciala curatare

Cuptoarele inox arata foarte bine intr-o bucatarie, dar din pacate sunt foarte predispuse la murdarie, de exemplu, suprafetele de inox care nu sunt tratate antiamprenta devin in timp pline cu amprentele utilizatorilor.
Din fericire suprafetele inox sunt destul de usor de curatat, iar daca nu sunt foarte murdare curatarea lor se poate face cu apa calda si o laveta, care in majoritatea cazurilor este solutia cea mai buna pentru curatarea suprafetelor inox.

Daca aveti un aragaz din Inox,  trebuie sa il curatati cu grija ca sa nu ramana urme, de exemplu, daca folositi produsul Cif Crema este posibil sa ramane unele urme pe suprafetele Inox sau sa deteriorati lacul cu care este tratata suprafata de inox.

Pentru a evita problemele cand curatati suprafetele din inox, va recomandam sa folositi doar produse pentru aceasta suprafata asa cum este aceasta crema speciala pentru curatarea suprafetelor de inox de la Electrolux.


Curatare cuptoare emailate

spray pentru curatare cuptor

Cuptoarele emailate sunt relative usor de curatat, daca se foloseste o solutie pentru curatarea cuptorului.

Probleme la curatarea cuptorului emailat pot aparea doar in zona superioara sub elementii incalzitori, unde accesul este foarte greu.
Pentru a elimina acest impediment, exista producatori de cuptoare electrice care au introdus elementi incalzitori rabatabili, care pot fi demontati din pozitia fixa pe care o ocupa, astfel incat curatarea in zona lor este usor de facut.

Ca si solutie de curatat cuptoare emailate, va recomandam acest spray pentru curatarea cuptorului de la Electrolux.

Pe internet gasiti mai multe asa zise retete de curatare a cuptorului cu ajutorul prafului de copt si al otetului, dar durezea mult mai mult decat aplicarea solutiei de curatare recomandate mai sus.


Curatare cuptoare cu aburi

curatare cuptor cu aburi

In ultimul timp cuptoarele cu aburi  au devenit destul de populare si in Romania, astfel incat sunt personec care cauta solutii pentru curatarea cuptoarelor cu aburi.
Astfel de cuptoare necesita un pic mai multa atentie cand vine vorba de curatarea lor, deoarece trebuie tratate mai multe probleme precum detartrarea aburului, curatarea grasimilor care se depun pe peretii cuptorului in timpul folosirii lui si lustruirea suprafetelor din cuptor fara a nu le zgaria.

Daca aveti un cuptor cu aburi si cautati o solutie profesionala pentru curatarea lui, va recomandam acest set complet de la Electrolux.


Curatare cuptoare cu autocuratare catalitica

Daca aveti cuptor cu autocuratare catalitica este foarte important sa stiti ca peretii tratati cu substanta catalitica nu trebuie curatati cu produse de curatare a cuptorului, deoarece veti distruge aceasta suprafata, astfel incat nu isi va mai realiza functia de autocuratare catalitica, iar inlocuirea peretilor catalitici nu prea este posibil la costuri reduse.
Curatarea cuptorului catalitic se face foarte usor selectand o functie care asigura o temperatura in cuptor de peste 200 °C si lasarea cuptorului sa functioneze mai mult timp.

Cand vine vorba de curatarea unui cuptor sau plite, este recomandata citirea manualului de utilizare pentru fiecare produs, deoarece in acesta sunt incluse si modurile de curatare precum si ce tipuri de solutii sunt admise pentru curatare.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

AragazElectric.com
Logo