Aragaz cu ventilator

2
aragaz cu ventilator alb
8.8
Aragaz cu ventilator
Aragaz cu ventilator
Functie cu aburi
Cuptor multifunctional
Alimentare Gaz natural / GPL
Plita cu aprindere electrica
Sigurante la arzatoare
Afisaj digital

Daca doriti sa aveti rezultate excelente la coacere, atunci trebuie sa alegeti un aragaz la care cuptorul este dotat si cu ventilator, precum este acest model de la Electrolux care pe langa ventilator mai are si functia cu aburi Plus Steam.

De ce este important ca un cuptor sa aiba ventilator?

Rezultate perfecte la coacere se obtin doar daca temperatura este uniform distribuita in intreg cuptorul, acest lucru inseamna ca temperatura este aceeasi in partea inferioara si superioara a cuptorului, astfel incat preparatul este supus la aceeasi temperatura din toate partile.
Distribuirea uniforma a caldurii in intreg cuptorul se face de catre ventilator, din acest motiv este important ca aragazul sa aiba ventilator la cuptor.
La un cuptor care nu are ventilator se poate constata ca in partea superioara are o temperatura mai mare, decat in cea inferioara.

Prezentare Aragaz cu ventilator

aragaz cu ventilatorAragaz plita gaz / cuptor electric
Plita: 4 arzatoare pe gaz;
Cuptor: Electric cu 11 functii;
Functie de cuptor cu aburi (Plus Steam);
Afisaj digital;
Aprindere electrica integrata in fiecare buton;
Siguranta la fiecare arzator;
Capac din sticla;
Temperatura cuptor: 50°C – 250°C;
Cablu de alimentare: 1.15 m;
Putere instalata (electrica): 2506 W;
Tensiunea nominala: 230 V.

Acest aragaz are un raport pret/performante foarte bun, ceea ce il face o alegere perfecta pentru cine este in cautarea unui aragaz mixt (plita gaz / cuptor electric).
Functia cu aburi cu siguranta va aduce un plus preparatelor dumneavoastra, acestea avand un aspect mai placut, fiind in acelasi timp si mai gustoase.

plita cu gaz la aragazPlita aragazului
Plita aragazului functioneaza cu gaz si contine 4 arzatoare, cu o putere totala de 8000 W, distribuita in urmatorul mod:
Stanga Fata: Acest arzator este de tipul „Rapid”, ceea ce inseamna ca are putere mare, si anume 3000 W. Pentru cele mai bune rezultate trebuie folosite vase care au diametrul in limitele impuse de producator, de exemplu, pentru acest arzator „Rapid” producatorul recomanda a se utiliza vase cu diametrul intre 160 mm si 260 mm.
Eficienta energetica a acestui arzator este de 53 %.
Stanga Spate: Acest arzator este cel mai mic de pe plita aragazului, fiind de tipul „auxiliar” si are puterea de 1000 W. Diametrul minim al vaselor care pot fi amplasate pe aceasta zona de gatit este de 120 mm si diametrul maxim este de 180 mm.
Dreapta Fata / Spate: Cele doua arzatoare montate pe partea dreapta a aragazului au aceleasi caracteristici tehnice, si anume sunt de tipul „Semi-Rapid” si au puterea de 2000 W. La un arzator auxiliar se recomanda ca vasele sa aiba un diametru intre 140 mm si 240 mm.
Eficienta energetica a celor doua arzatoare este de 55%.

In partea din spate a plitei este amplasat un orificiu de evacuare a aburului din cuptor.
Tot in partea din spate este amplasat un capac de sticla care are rolul de a proteja peretele din spatele aragazului.
Pentru ca sa puteti deschide capacul de sticla trebuie ca distanta dintre aragaz si peretele posterior sa fie de minimum 1 cm.

Daca doriti sa reduceti factura la gaz, puteti sa aplicati unele recomandari cand utilizati plita acestui aragaz, si anume:

● Utilizati doar cantitatea de apa necesara.
● Folositi vase cu capace.
● Diametrul vaselor trebuie sa fie in concordanta cu diametrul arzatorului.
● Amplasati vasul in centrul arzatorului.
● Cand apa incepe sa fiarba reduceti flaca la nivel minim, astfel incat procesul de fierbere sa continue la foc mic.
● Folositi oale sub presiune.

aprindere electrica aragazAprindere electrica
Fiecare zona de gatit a plitei este dotata cu aprindere electrica, care se activeaza prin simpla apasare a butoanelor de pe panoul de comanda.
Fiecare buton care aprinde arzatoarele plitei este conectat la sistemul de aprindere electrica, astfel incat pentru a aprinde o anumita zona de gatit trebuie doar sa apasati si sa invartiti butonul care comanda zona respectiva.
Scanteia care aprinde gazul este generata de catre o bujie de culoarea alba, care arata precum in imaginea alaturata.
Pentru ca sistemul de aprindere sa functioneze cat mai mult timp va recomandam sa mentineti curata bujia amplasata in arzator.
De fiecare data cand se aprinde o zona de gatit trebuie tinut apasat butonul mai multe secunde, acest lucru este perfect normal, si anume reprezinta timpul necesar pentru ca termocupla sa se incalzeasca.

siguranta plita aragazSiguranta la plita
Fiecare arzator este dotat cu sistemul de „Siguranta plita”, care consta in intreruperea alimentarii cu gaz in cazul in care flacara se stinge in mod accidental.
Termocuplul este elementul principal al acestui sistem de siguranta si are rolul de a comanda electrovalva care inchide si deschide gazul. Cand arzatorul functioneaza face ca termocuplul sa se incalzeaza si sa genereze o tensiune electrica care mentine deschisa electrovalva, iar cand arzatorul se stinge in mod accidental face ca termocuplul sa nu mai genereze acea tensiune care mentine deschisa electrovalva.

arzator gaz lichefiatAlimentare cu gaz natural sau gaz lichefiat
Toate cele 4 arzatoare pot fi alimentate cu ambele tipuri de gaze, si anume cu gaz natural (de la reteaua nationala) sau cu gaz lichefiat (de la butelie).
Pentru a face trecerea intre cele doua tipuri de gaze trebuie doar schimbate injectoarele din fiecare arzator.
Aragazul este livrat cu injectoare pentru alimentarea cu gaz natural, iar pentru a alimenta aragazul cu gaz de la butelie trebuie sa le inlocuiti cu cele furnizate ca si accesorii.

cuptorul aragazuluiCuptorul aragazului
Cuptorul aragazului este electric si are 11 functii, cu care se pot coace aproape orice tip de preparat.
Cuptorul are 4 elementi incalzitori (Grill, Sus, Jos, Circular) cu ajutorul carora se creeaza conditiile ideale de coacere pentru multe tipuri de preparate.
Pe langa functiile clasice, acest aragaz cu ventilator de la Electrolux, are in dotare si o functie cu aburi care se activeaza prin simpla apasare a butonului „Plus Steam, ” amplasat pe panoul frontal.
Functiile de cuptor se activeaza prin simpla invartire a selectorului de functii, pe acesta gasiti simbolurile fiecarei functii, astfel incat acest proces de selectare este usor de facut. Simbolurile functiilor de gatire ale acestui aragaz de la Electrolux arata in urmatorul mod:

becul din cuptorBec cuptor
Se utilizeaza pentru aprinderea becului din interiorul cuptorului, fara a activa insa elementii incalzitori. Se dovedeste a fi foarte utila cand se curata interiorul cuptorului.

functia plus aburPlusAbur
Este functia cu aburi care la inceputul procesului de coacere creste umiditatea in cuptor, astfel incat preparatele capata o crusta crocanta si creste in volum, asa cum se poate observa si in filmul de mai jos.

gatire usoara cu aer caldGatire usoara cu aer cald
Este o functie mai usoara care se utilizeaza in principal pentru prepararea fripturilor fragede sau pentru a deshidrata legume.

incalzire inferioaraIncalzire Inferioara
Caldura este generata in cuptorul aragazului doar in partea inferioara, fapt care face ca preparatele sa aiba o baza crocanta.

incalzire superioara si inferioaraIncalzire Inferioara + Superioara
Caldura este produsa in partea de sus si de jos a cuptorului, acest lucru o face o functie foarte buna pentru prepararea alimentelor pe un singur nivel.

grill rapidGrill Rapid
Caldura este generata doar in partea superioara a cuptorului, deoarece functioneaza doar elementul incalzitor Grill si elementul incalzitor superior.

gatire intensivaGatire Intensiva
Aceasta functie de cuptor este mai speciala, deoarece permite frigerea bucatilor mari de carne. O trasatura a acestei functii este ca elementii incalzitori si ventilatorul functioneaza in mod alternativ, si anume cand elementii incalzitori sunt activi se poate observa ca ventilatorul este oprit si invers.

gatire cu aer caldGatire cu aer cald
Aceasta functie de cuptor este de fapt functia traditionala, la care s-a mai adaugat si un ventilator, astfel incat distribuirea caldurii se realizeaza in mod uniform fapt ce permite coacerea pe mai multe niveluri, fara ca intre produse sa se realizeze un schimb de mirosuri. Cand coaceti pe mai multe niveluri este important ca sa utilizati alimente care au aceeasi temperatura de coacere, in caz contrar unele preparate se vor coace mai repede decat altele.

gatit la temperatura redusaGatire la temperatura redusa
Functioneaza doar elementul incalzitor superior si ventilatorul. Datorita faptului ca puterea elementului incalzitor superior este destul de mica (850 W), face ca acest mod de incalzire sa fie recomandat pentru gatirea in forme si deshidratare.

aer caldAer Cald
Aceasta este una dintre cele mai bune functii pe care le are un aragaz cu ventilator, deoarece caldura generata de catre elementul incalzitor circular este distribuita in mod uniform in cuptor, ceea ce face ca preparatul sa fie incalzit similar din toate partile, astfel incat se elimina zonele unde un preparat este mai copt sau nu este bine facut.
Un alt avantaj al acestei functii cu ventilator este acela ca permite cu usurinta coacerea pe mai multe niveluri. De exemplu, daca coaceti prajiturele veti observa ca pana le asezati pe tava pe cele care urmeaza fie coapte cele din cuptor trebuie si scoase, deoarece sunt coapte perfect.

decongelareDecongelare
In cadrul acestei functii se alimenteaza doar ventilatorul, care misca cu putere aerul in interiorul cuptorului accelerand astfel procesul de decongelare a preparatului.

functia cu aburiCum se activeaza functia cu aburi
La inceput poate parea complicat procedeul de activare a functiei de gatire cu aburi, dar este destul de simplu, si anume pentru a coace cu aburi trebuie sa parcurgeti urmatorii pasi:

 1. Deschideti usa cuptorului si turnati 250 ml de apa in zona mai adanca de pe partea inferioara a cuptorului.
 2. La selectorul de functii alegeti modul de incalzire „Plus Abur”.
 3. Apasati butonul „Abur Plus” amplasat pe panoul frontal in partea dreapta deasupra selectorului de temperatura. Cand butonul este apasat puteti observa ca indicatorul din centrul butonului lumineaza.
 4. Setati temperatura din cuptor cu ajutorul butonului de temperatura si asteptati aproximativ 5 minute pentru a creste nivelul de umiditate din cuptor.
 5. Amplasati alimentele in cuptor si inchideti usa cuptorului.

afisaj digitalAfisaj digital
Aragazul este dotat cu un afisaj digital de culoare galbena, cu ajutorul caruia se controleaza functionarea cuptorului.
Afisajul digital prezinta informatii precum:
Ora curenta: Cand nu este activata alta functie a programatorului, atunci se afiseaza ora curenta. Aceasta trebuie setata inainte ca sa se poata folosi cuptorul aragazului.
Durata: Reprezinta durata procesului de gatire , utilizatorul seteaza cate minute doreste sa functioneze cuptorul, iar la expirarea acestui timp programatorul comanda intreruperea procesului de gatire si se emite un semnal acustic, iar pe afisaj apare „00:00”. Durata procesului de gatire poate fi setat in intervalul: 1 min – 10 ore.
Cronometru: Aceasta functie este de fapt un timer clasic care genereaza o numaratoare inversa, fara a avea influenta asupra functionarii cuptorului.
Sfarsit: Se seteaza ora la care doreste utilizatorul sa se termine procesul de gatire, iar aragazul porneste cuptorul astfel incat preparatul sa fie gata la ora setata.

accesoriile cuptorului electrolux aragazAccesoriile aragazului
Tava colectoare: Are dubla folosinta si anume se foloseste pentru frigerea sau coacerea alimentelor, iar a doua utilizare este ca si tava colectoare pentru grasimea care se scurge din carnea prajita la grill .
Raft gratar cromat: Se utilizeaza pentru amplasarea preparatelor care se prepara la grill, sau ca si suport pentru formele de prajituri.
Ghidaje telescopice: Se utilizeaza pentru manipularea mult mai usoara a accesoriilor.
Sertar de depozitare: In partea inferioara a aragazului este amplasat un sertar pentru depozitarea accesoriilor. Acesta poate fi curatat foarte usor, daca se scoate afara.

termostat de sigurantaTermostat de siguranta
In cazul in care cuptorul aragazului functioneaza in mod incorect si temperatura in interiorul cuptorului creste foarte mult, va intra in functiune termostatul de siguranta care intrerupe alimentarea cu energie electrica pana cand temperatura in cuptor revine la valori normale, cand acest lucru se intampla este necesara reintroducerea orei curente, in caz contrar cuptorul nu va porni.

picioare reglabilePicioare reglabile
In cazul in care podeaua pe care este amplasat aragazul nu este foarte plana, aveti posibilitatea de a aduce partea superioara a aragazului la acelasi nivel, prin simpla invartire a picioarelor reglabile.
Reglarea picioarelor se poate face cu ajutorul unei chei fixe, sau daca inclinati un pic aragazul veti putea regla picioarele din fata cu mana, deoarece acestea se invart foarte usor.

protectie impotriva inclinariiProtectie impotriva inclinarii
Acest sistem de siguranta este foarte important si este obligatorie montarea lui.
Acest aragaz a fost proiectat sa reziste impotriva rasturnarii cand se aplica pe usa cuptorului o greutate maxima de 22.5 kg, dar pentru ca aragazul sa nu se rastoare in cazul in care pe usa cuptorului se amplaseaza o greutate mai mare, trebuie montat sistemul de protectie impotriva inclinarii.
Cand montam sistemul de protectie trebuie sa tineti cont de cazul in care ati modificat inaltimea aragazului, cu ajutorul picioarelor reglabile.

conectarea la reteaua electricaConectarea la reteaua electrica
Din fabrica, aragazul este dotat cu un cablu de alimentare cu o lungime de 1.15 m, care trebuie conectat intr-o priza normala de 230 V / 16 A.
Datorita faptului ca acest cablu de alimentare rezista doar pana la 75 °C, face ca montarea aragazului si conectarea lui la priza trebuie facuta conform indicatiilor producatorului.

consum energetic electrolux inductieConsum energetic
Cuptorul aragazului se incadreaza in clasa energetica A, avand urmatoarele valori declarate de catre producator:
0.84 kWh / ciclu – Functia de incalzire traditionala.
0.75 kWh / ciclu – Functia de incalzire cu ventilator.
Pentru plita aragazului se declara o eficienta energetica de 54.3%.

Preincalzirea cuptorului
Inainte de prima utilizare a cuptorului trebuie sa il preincalziti, pentru a se arde depunerile de ulei aparute in timpul procesului de fabricatie.
Din acest motiv este posibil ca in timp ce efectuati preincalzirea cuptorului sa simtiti miros de fum, acest lucru este perfect normal, mirosul respectiv va disparea dupa efectuarea preincalzirii.
Preincalzirea cuptorului se face in urmatoarele moduri de incalzire:
Incalzire Inferioara + Superioara: Setati temperatura maxima si lasati cuptorul sa functioneze timp de 60 min.
Gatire Intensiva: Setati temperatura pe nivelul 210 °C si lasati sa functioneze cuptorul pentru un timp de 15 minute.
Aer Cald: Setati temperatura maxima si lasat-l sa functioneze pentru un timp de 15 minute.

Este bine ca procesul de preincalzire sa se efectueze cu geamul deschis, astfel incat sa se aeriseasca bine incaperea.

date tehniceDate tehnice
Tip: Aragaz mixt (plita gaz / cuptor electric);
Puterea electrica: 2506 W;
Putere gaz: 8000 W;
Tensiunea nominala: 230 V;
Inaltime / Latime / Adancime: 857 mm / 600 mm / 600 mm;
Clasa energetica: A.

 

8.8 Total Score
Design
9
Functii cuptor
9
Performante la coacere
9
Accesorii
8.5
Raport Pret/Calitate
9
Curatare si intretinere
8
PROS
 • Functie cu aburi
 • Cuptor multifunctional
 • Alimentare Gaz natural / GPL
 • Plita cu aprindere electrica
 • Sigurante la arzatoare
 • Afisaj digital
User Rating: Be the first one!
We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

AragazElectric.com
Logo