AEG 47995IQ-MN

Acest model de aragaz de la AEG este unul dintre cele mai bune aragaze existente in acest moment pe piata. Combinatia plita cu inductie si cuptor electric face ca acest aragaz sa fie foarte performant si economic in acelasi timp.


AEG 47995IQ-MNPrezentare
• Plita cu inductie
• Cuptor electric cu 8 functii
• Afisaj electronic
• Butoane retractabile
• Indicator de caldura reziduala
• Oprire automata
• Functia Putere maxima ( Booster)
• Termostat de siguranta
• Element incalzitor rabatabil
• Gradene laterale demontabile
• Sertar pentru depozitare
• Cuptor iluminat
• Clasa energetica A
• Picioare reglabile pe inaltime
• Suflanta cu aer rece
• Ceas pentru controlul cuptorului
• Inox antiamprenta
• Protectie la inclinare

Prezentare detaliata AEG

plita inductie AEG 47995IQ-MN• Plita cu inductie

Aragazul electric AEG are plita formata din 4 zone de gatit cu inductie, care din punct de vedere energetic este cea mai eficienta dintre toate tipurile de plite.

Puterea nominala a plitei cu inductie este de 7400 W, iar puterile nominale ale fiecarei zone de gatit sunt urmatoarele:

 • Stanga Spate (210 mm): 2100 W, cand este setat nivelul 9 de putere, iar cand se seteaza nivelul Putere Maxima (Booster) puterea nominala a zonei de gatit este de 3700 W.
 • Stanga Fata (140 mm): Aceasta zona de gatit are o putere nominala de 1400 W, iar cand este activata functia Booster se dezvolta o putere de 2500 W.
 • Dreapta Fata (180 mm): Aceasta zona de gatit cu diametrul nominal de 180 mm are o putere nominala de 1800 W, iar cand este activata functia Booster este dezvoltata o putere de 2800 W.
 • Dreapta Spate (140 mm): Puterea nominala a acestei zone cu diametrul de 140 mm este de 1400 W, iar cand este activata functia Booster se dezvolta o putere de 2500 W.

Puterea dezvoltata de plita cu inductie depinde foarte mult si de vasele folosite, iar din acest motiv va recomandam sa folositi vase pentru inductie realizate din fier, fonta, otel inox, otel sau cu mai multe straturi, dar marcate de producator cu simbolul vaselor de inductie.

Vasele realizate din ceramica, sticla, aluminiu sau portelan nu vor functiona pe plita cu inductie, iar cel mai usor puteti testa un vas daca este compatibil cu plitele cu inductie prin apropierea unui magnet de fundul vasului, daca magnetul se lipeste de acesta atunci acel vas va functiona si pe plita cu inductie.

Consumul energetic al plitei este foarte mic, si anume producatorul declara valoarea de 171.7 Wh/kg, iar pe fiecare zona de gatit consumul energetic este de :

 • Stanga Spate (210 mm): 162.7 Wh/kg
 • Dreapta Spate (140 mm): 176.7 Wh/kg
 • Dreapta Fata (180 mm): 170.7 Wh/kg
 • Stanga Fata (140 mm): 176.7 Wh/kg

cuptor AEG 47995IQ-MN• Cuptor electric

Aragazul AEG este unul foarte performant, avand 8 functii de cuptor si un consum energetic declarat de:
0.84 kWh/ciclu: In modul de functionare conventional;
0.76 kWh/ciclu: In modul de functionare cu ventilator;

Ca si clasa energetica aragazul AEG se situeaza in clasa A avand un index de eficienta energetica de 96.2.
Volumul cuptorului este de 57 Litri, care este destul pentru a pregati majoritatea tipurilor de mancare.

Functiile de cuptor prezente pe AEG sunt urmatoarele:

functia becBecul cuptorului
Este folosita pentru pornirea becului din cuptor, fara activarea elementilor incalzitori. Cand se efectueaza curatarea cuptorului aceasta functie este foarte utila, deoarece va permite sa vedeti in cuptor fara ca acesta sa se incalzeasca.

functia caldura de sus +josCaldura de Sus + Jos
Este functia ideala daca doriti sa prajiti sau sa coaceti doar pe un singur nivel. Pe butonul care controleaza functiile cuptorului este simbolizata prin intermediul a doua linii orizontale.

functia caldura de josCaldura de Jos
De obicei aceasta functie a cuptorului este utilizata la coacerea prajiturilor care au coaja crocanta. Simbolul prezent pe buton pentru aceasta functie este o linie orizontala situata in partea inferioara.

functia gatire cu aer caldGatire cu aer cald
Daca gatiti simultan pe 2 niveluri alimente care au aceeasi temperatura de gatire atunci aceasta este functia de cuptor pe care trebuie sa o folositi. Avantajul acestei functii este ca se reduce timpul de coacere, iar cand se folosesc mai multe niveluri nu exista un transfer de aroma intre produsele care se gatesc.

functia aer caldAer Cald
Si aceasta functie de cuptor este recomandata a fi folosita  pentru coacerea in acelasi timp pe 2 niveluri. Functia Aer Cald este ideala pentru coacerea simultana pe 2 niveluri a prajiturelelor. Pe buton functia Aer Cald o gasiti sub forma unui cerc si in interiorul lui un ventilator.

functia gatit temperatura redusaGatit la temperatura redusa
Deshidratarea alimentelor se face folosind functia “Gatit la temperatura redusa” si setarea unei temperaturi reduse pe termostatul cuptorului.

functia gatire intensivaGatire intensiva
Frigerea cantitatilor mari de carne necesita o cantitate mare de energie care este obtinuta folosind functia Gatire Intensiva. Cand folositi functia Gatire Intensiva va recomandam sa utilizati si tava adanca, pentru ca grasimea care se scurge din carne sa ajunga in tava.

functia PizzaPizza
Producatorul german AEG a introdus pe produsul acesta si o functie special conceputa pentru prepararea tuturor tipurilor de pizza. Pe langa pizza in aceasta fucntie mai puteti pregati orice tip de mancare care are partea inferioara crocanta.

functia decongelareDecongelare
Ultima functie prezenta pe butonul care controleaza cuptorul este cea de Decongelare care permite decongelarea alimentelor intr-un timp foarte scurt.

Acestea sunt functiile de cuptor prezente pe AEG iar daca doriti mai multe informatii despre acestea si care sunt aplicatiile la care pot fi utilizate va invitam sa studiati pagina: functiile cuptorului electric.

element incalzitor rabatabil AEG 47995IQ-MN• Element incalzitor superior rabatabil

Pentru o curatare cat mai usoara a partii superioare a cuptorului, producatorul german AEG a introdus pe produsul sau un element incalzitor rabatabil, care se demonteaza prin simpla eliminare a surubului care sustine elementul incalzitor.
Surubul de sustinere arata precum in imaginea alaturata, iar cand il desfaceti prima data este posibil sa aveti nevoie de o surubelnita.
Din motive de siguranta desfacerea elementului incalzitor se face intotdeauna cu intreruperea in prealabil a alimentarii cu energie electrica a aragazului.

Cuptorul poate fi curatat in partea superioara folosind apa calda si detergent de vase, iar dupa terminarea procesului de curatare este important ca sa lasati usa cuptorului deschisa pentru ca acesta sa se usuce.

cuptor iluminat AEG 47995IQ-MN• Cuptor iluminat

Iluminarea cuptorului se face cu un bec de 20 W, situat in partea superioara in spatele unui capac din sticla. La fiecare activare a unei functii de cuptor se porneste in mod automat si iluminarea cuptorului.
Daca doriti sa schimbati becul, este obligatoriu ca inainte sa incepeti sa umblati la bec, sa intrerupeti alimentarea aragazului cu energie electrica.
Resturile de grasimi depuse pe protectorul de sticla pot sa reduca din cantitatea de lumina care ajunge in cuptor, iar pentru a elimina aceasta problema trebuie sa curatati capacul protector.

suporturi pentru raft demontabile• Suporturi raft demontabile

Cele doua suporturi pentru raft situate in partile laterale ale cuptorului sunt demontabile, prin urmare curatarea cuptorului sa se faca mult mai usor.
Pentru a scoate suporturile pentru raft trebuie doar sa trageti din partea din fata, iar suportul va iesi din locasul sau, precum in imaginea alaturata.
Dupa ce ati curatat cuptorul, urmeaza instalarea suporturilor pentru raft in modul invers fata de demontarea lor.

panouri de sticla demontabile• Panouri de sticla demontabile

Panourile de sticla din usa cuptorului sunt demontabile, ceea ce face ca curatarea lor sa se faca foarte usor.
Pentru a demonta sticlele din usa trebuie doar sa apasati in partile laterale ale capacului montat in partea superioara a usii cuptorului.
Demontarea sticlei din usa se face printr-o usoara intredeschidere a usii cuptorului, daca o deschideti complet exista riscul inchiderii ei in momentul in care scoateti o sticla pentru a o curata.
La modelul AEG 47995IQ-MN, producatorul recomanda deschiderea usii la un unghi de 30°, la acest unghi usa va ramane intredeschisa, chiar daca se elimina sticla din usa.

accesorii cuptor AEG 47995IQ-MN• Accesorii cuptor

La achizitionarea unui aragaz electric AEG primiti urmatoarele accesorii:

 • Gratar de sarma: Este utilizat pentru plasarea pe el a bucatilor de carne care trebuie fripte.
 • Tava de gatit: Se foloseste in principal pentru coacerea fursecurilor sau a prajiturilor.
 • Tava adanca: Aceasta are doua intrebuintari, si anume pentru frigere, coacere si pentru tava de scurgere a grasimii.
 • Ghidaje telescopice: Pe suporturile pentru raft se pot monta aceste ghidaje telescopice care permit scoaterea in afara a tavilor. Acestea se livreaza nemontate in cuptor, iar pentru a le monta trebuie sa urmati pasii descrisi in manualul de utilizare al aragazului.
 • Sertar de depozitare: In partea inferioara a aragazului este pozitionat un sertar de depozitare, in care puteti sa plasati diversele accesorii pe care nu le folositi. In timpul functionarii cuptorului este posibil ca sertarul cuptorului sa se incalzeasca, iar din acest motiv va recomandam sa nu plasati in el materiale inflamabile.

reglare temperatura cuptor AEG 47995IQ-MN• Reglare temperatura cuptor

Temperatura in cuptor poate fi reglata de pe buton in intervalul 50 °C pana la 250 °C. Acest interval este de ajuns pentru a pregati majoritatea tipurilor de mancare.
Daca reteta pe care o folositi recomanda folosirea functiei “Incalzire Sus + Jos”, dar dumneavoastra alegeti sa folositi o functie cu ventilator, atunci trebuie sa setati valoarea temperaturii in cuptor mai mica cu 15 °C, 20 °C fata de reteta.

suflanta de aer rece AEG 47995IQ-MN• Suflanta cu aer rece

In partea superioara a aragazului, deasupra usii cuptorului, este pozitionata o suflanta cu aer rece care are rolul de a face ca suprafetele aragazului sa ramana reci, chiar si cand temperatura in cuptor este mare.
Pornirea suflantei se face in mod automat, iar utilizatorul nu poate influenta pornirea si oprirea ei. Este posibil ca suflanta cu aer rece sa functioneze chiar daca utilizatorul a oprit cuptorul.

ceas AEG 47995IQ-MN• Ceas pentru controlul cuptorului

Pe placa frontala a aragazului, deasupra usii cuptorului, este pozitionat un ceas cu urmatoarele functii:

 • Ora – Are rolul de a afisa ora curenta.
 • Cronometru – Este folosit pentru a seta o numaratoare inversa. Aceasta functie a ceasului nu influenteaza modul de functionare al aragazului.
 • Durata – Timpul cat dureaza procesul de gatire a cuptorului se seteaza cu aceasta functie.
 • Sfarsit – Functia aceasta este folosita pentru setarea timpului de functionare a cuptorului, la expirarea acestui timp se decupleaza in mod automat cuptorul.

protectie la inclinare AEG 47995IQ-MN• Protectie la inclinare

Pentru a se evita eventualele accidente care pot aparea in cazul in care aragazul se inclina legislatia europeana obliga toti producatorii sa introduca o protectie la inclinare, instalarea acestei protectii la inclinare este obligatorie si consta in montarea cu suruburi a dispozitivului anti-inclinare pe peretele din spate.
Dispozitivul anti-inclinare trebuie introdus in orificiul situat pe spatele aragazului, acesta este pozitionat deasupra simbolului anti-inclinare care arata precum in imaginea alaturata.
Dimensiunile la care se monteaza dispozitivul anti-inclinare sunt prezentate in manualul de utilizare al aragazului AEG.

butoane retractabile AEG 47995IQ-MN• Butoane retractabile

Placa frontala a aragazului este dotata cu butoane retractabile, care ies in afara cand sunt folosite, iar cand nu sunt folosite pot fi introduse in interior printr-o simpla apasare.
Un avantaj al butoanelor retractabile este acela ca pot fi urmarite cu usurinta functiile care sunt active deoarece in acest caz butoanele sunt iesite in afara.

nivelurile de caldura AEG 47995IQ-MN• Afisajele plitei cu inductie

Principalele afisaje ale plitei cu inductie de pe acest aragaz de la AEG sunt:
0 – zonele de gatit nu functioneaza.
1 pana la 9 – treapta de putere pentru zona respectiva.
P – functia “Putere Maxima” este activa.
E+cifra – exista o problema cu plita cu inductie.
H – litera H este simbolul pentru indicatorul de caldura reziduala. Cand este afisat acest simbol inseamna ca zona de gatit este fierbinte.
L – cand este activata functia plitei de protectie copii pe afisajul plitei apare litera L.
F – Plita cu inductie afiseaza simbolul F cand nu detecteaza un vas de gatit sau este prezent un vas care nu este compatibil cu plitele cu inductie.
“ – liniuta orizontala este simbolul pentru functia de oprire automata a plitei.

oprire plita AEG 47995IQ-MN• Oprirea automata a plitei

Plita cu inductie se opreste in mod automat in urmatoarele cazuri:

 • Temperatura componentelor electronice este mult prea mare iar sistemele de siguranta ale plitei au intrat in functiune
 • S-au varsat lichide peste afisaj
 • Vasele folosite nu sunt compatibile cu plita cu inductie
 • Diametrul vasului este prea mic
 • Dupa pornirea plitei nu se porneste o zona de gatit
 • Nu se modifica nivelul de putere al unei zone de gatit intr-un anumit interval de timp

conectare monofazica AEG 47995IQ-MN• Conectarea monofazica (230 V)

Aragazul electric AEG nu este echipat din fabrica cu un cablu de alimentare. iar din motive de siguranta este recomandat ca acesta sa fie conectat la reteaua cu energie electrica de catre o persoana autorizata.
Daca la reteaua electrica aveti disponibila o tensiune de 230 V. atunci pentru a conecta acest aragaz de la AEG trebuie sa efectuati o conexiune precum in imaginea alaturata. si anume 2 punti de conectare sunt legate impreuna la bornele 1,2 si 3 la care se va conecta faza (L1).
A 3-a punte leaga impreuna bornele 4 si 5 la care se va monta nulul (N).
La borna a 6-a se conecteaza firul de impamantare.

conexiune trifazica AEG 47995IQ-MN• Conexiune trifazica ( 400 V)

Daca reteaua la care sunteti conectat este una trifazica( 3 faze si 1 nul) atunci conectarea aragazului se face precum in imaginea alaturata si anume cele 3 faze (L1, L2 si L3) se conecteaza la bornele 1, 2 si 3 fara a se mai folosi puntile de conectare.
Nulul retelei se conecteaza la bornele 4 si 5 care sunt legate impreuna prin intermediul unei punti de conectare.
La borna 6 se conecteaza impamanatarea.
Mai multe detalii despre acest subiect gasiti pe pagina Cum se conecteaza un aragaz.

picioare reglabile AEG 47995IQ-MN• Picioare reglabile

Inaltimea aragazului nu este fixa ceea ce permite ca aragazul si mobila sa fie montate la aceeasi inaltime chiar daca cele doua elemente din bucatarie nu au exact aceeasi inaltime.
Picioarele situate in partea inferioara a aragazului permit reglarea inaltimii cu aproximativ 2 cm.

date tehnice AEG 47995IQ-MN• Date tehnice AEG

 • Plita electrica (inductie)
 • Cuptor electric
 • Tensiune de alimentare: 220 – 240 V
 • Dimensiuni (IxLxA): 85.8 x 50 x 60 (cm)
 • Putere maxima: 10448 W
 • Putere plita: 7400 W
 • Volum cuptor: 57 Litri
 • Culoare: Inox (antiamprenta)
We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

AragazElectric.com
Logo