Cum se poate reduce consumul de energie electrica la un cuptor sau aragaz electric

Economisirea energiei a devenit in ultimul timp un subiect important, iar din fericire, in cazul aragazelor electrice, plitelor incorporabile electrice sau cuptoarelor electrice acest lucru este posibil, fara un efort foarte mare din partea utilizatorilor.

Cum se poate reduce consumul de energie electrica la un cuptor electric?

 1. Multe cuptoare electrice din ziua de azi dispun de functii economice special create pentru a va ajuta sa economisiti energia electrica. Pentru a afla care sunt aceste functii economice la cuptorul dumneavoastra, trebuie doar sa studiati manualul de utilizare furnizat de producator.
  Aceste functii economice ale cuptoarelor nu au fost concepute pentru a fi utilizate la gatirea unor cantitati mari de produse, de exemplu, o cantitate mare de carne este greu de gatit intr-o functie economica, dar biscuiti, prajiturele sau alte produse de acest tip se gatesc foarte bine.
 2. Usa cuptorului sa fie inchisa, acest lucru este foarte important, pentru ca, daca usa cuptorului nu este inchisa bine veti avea pierderi foarte mari de energie electrica. Inainte de fiecare functionare, asigurati-va ca usa cuptorului dumneavoastra este inchisa bine.
 3. Nu deschideti prea des usa cuptorului, in timp ce gatiti este indicat sa nu deschideti prea des usa cuptorului, deoarece la fiecare deschidere se pierde o mare cantitate de caldura.
  Toate cuptoarele electrice au si un bec pentru iluminarea interiorului, astfel incat puteti sa vizualizati evolutia gatitului fara sa fie necesara deschiderea usii.
 4. Pastrati curata garnitura de la usa cuptorului, eventualele depuneri de grasimi de pe garnitura vor face ca usa cuptorului sa nu se mai inchida bine.
 5. Nu pre-incalziti cuptorul in cazul preparatelor care nu necesita acest lucru.
 6. Daca durata de gatire este mai mare de 30 minute este indicat sa va folositi de caldura inmagazinata de cuptor, si anume puteti opri functionarea cuptorului cu 5-10 minute inainte de terminarea timpului de gatire, iar aceasta caldura inmagazinata (reziduala) va face ca procesul de gatire sa continue.
 7. Daca preparati mai multe produse una dupa alta, este recomandat ca pauza dintre cele doua coaceri sa fie cat mai mica.
 8. Folositi functia cuptorului cu convectie fortata (ventilator), aceasta asigura o coacere mai rapida si la o temperatura mai scazuta decat functia statica.

Pe langa sfaturile prezentate mai sus, puteti sa va cumparati un cuptor electric care consuma mai putin decat cel actual, de exemplu, cuptorul electric multifunctional AEG BS836680HM se incadreaza in clasa energetica A+, ceea ce inseamna un consum redus de energie electrica.

Cum se poate reduce consumul de energie electrica la o plita electrica?

 1. Folositi-va de caldura reziduala a zonelor de gatit, pentru acest lucru trebuie doar sa opriti zona de gatit cu 5-10 min inainte de terminarea gatitului.
 2. Folositi vase de gatit recomandate de producator, de exemplu, in cazul plitelor pe inductie se recomanda folosirea vaselor din otel, fonta, otel inoxidabil sau cele cu mai multe straturi, pe care gasiti simbolurile vaselor de gatit.
 3. In cazul plitelor pe inductie, nu folositi vase din aluminiu, portelan, sticla sau alama, deoarece cu acestea nu functioneaza plita.
 4. Folositi vase de gatit cu baza cat mai plata.
 5. Folositi vase de gatit cu diametrul egal cu diametrul zonei de gatit, daca folositi vase cu diametrul mai mic decat diametrul zonei de gatit eficienta energetica scade.
 6. Adaptati nivelul de putere in functie de ce preparati. De exemplu, daca fierbeti apa folositi la inceput nivelul de putere maxim, dar dupa ce a fost atins punctul de fierbere reduceti nivelul de putere al plitei.
  In cazul plitei cu inductie, daca doriti sa mentineti calda o mancare este de ajuns sa setati nivelul de putere pe 1.
 7. Utilizati capace la vasele de gatit, se economiseste foarte multa energie daca vasele folosite au capace.
 8. Curatati plita aragazului dupa fiecare folosire, de exemplu in cazul plitelor vitroceramice depunerile de mizerie de pe plita sau vase pot influenta transferul de caldura la vasul de gatit.
 9. Nu lasati zona de gatit sa functioneze fara un vas pe ea.
 10. Nu folositi vase cu baza concava sau convexa.
 11. Daca aveti posibilitatea este indicat sa inlocuiti plita pe gaz sau vitroceramica cu o plita pe inductie, deoarece aceasta are cea mai mare eficienta energetica.
  Ca si plita pe inductie, va recomandam modelul acest model de la Electrolux care acum este la reducere si are garantie 5 ani.

 

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

AragazElectric.com
Logo