
Principalul avantaj al cuptoarelor cu convectie este acela ca aerul cald din cuptor este distribuit uniform in tot cuptorul, iar acest lucru se datoreaza ventilatorului, cand acesta este in functiune misca aerul in intreg cuptorul, astfel incat temperatura in cuptor ajunge sa aiba aproximativ aceeasi valoare in orice punct din cuptor.
In general coacerea in functie cu ventilator este mai rapida cu 20% – 30%, decat coacerea in functie statica.
Pentru rezultate cat mai bune este indicat sa folositi tavi cu gauri mici in partea inferioara care permit aerului sa circule foarte usor.
De exemplu, tava din imaginea alaturata este special dedicata pentru a coace pizza.
Daca doriti sa va cumparati o tava cu gauri in partea inferioara, va recomandam aceasta tava special creata pentru a coace pizza.
La prima vedere gaurile pot sa nu va para ceva extraordinar, dar ele permit caldurii sa ajunga si la partea inferioara a blatului de pizza, astfel incat acesta va fi foarte crocant, exact cum le place multor persoane.
Daca nu folositi acest gen de tava cu gauri in partea inferioara este posibil sa aveti aceleasi rezultate la coacere ca si in functia statica.
Daca doriti sa folositi cuptorul intr-o functie cu convectie, dar reteta pe care o aveti este pentru functia statica, puteti face conversia timpului si a temperaturii de coacere din functia statica in una cu convectie in urmatorul mod:
Reducerea temperaturii din cuptor
Coaceti mancarea in acelasi timp ca si la functia statica, dar reduceti temperatura setata cu 20 °C-30 °C.
De exemplu, daca in reteta dumneavoastra se specifica ca in functia statica trebuie sa setati temperatura la 220 °C, atunci daca folositi functia cu ventilator trebuie sa setati o temperatura de 190 °C – 200 °C.
Reducerea timpului de coacere
La folosirea functie cu convectie, reduceti timpul de coacere cu 20% – 30% fata de functia statica, pastrand in schimb temperatura in cuptor ca si la functia statica.
Pentru calcularea cat mai rapid a timpului de coacere, inmultiti timpul de coacere cu 0.2 sau 0.3 si aceasta valoare o scadeti din valoarea initiala a temperaturii in functia statica.
De exemplu, daca intr-o functie statica reteta folosita va recomanda sa gatiti timp de 10 minute atunci inmultiti valoarea 10 cu 0.2 sau 0.3 si rezulta 2 sau 3. Scadeti valoarea 2 din 10 si rezulta un timp de gatire in functia cu convectie de 8 minute.
Reducerea timpului si a temperaturii de coacere
Pentru convertirea timpului si a temperaturii de coacere din functia statica in una cu convectie, puteti sa combinati si cele doua metode de mai sus, dar in acest caz trebuie sa exersati un pic, astfel incat sa gasiti setarea care ofera cele mia bune rezultate.