Cuptor Bosch cu autocurățare pirolitică

2
Cuptor Bosch cu autocurățare pirolitică imagine
9.6
Cuptor Bosch cu autocurățare pirolitică
Cuptor Bosch cu autocurățare pirolitică
Autocurățare pirolitică
30 programe automate
Afișaj digital
Control electronic al temperaturii
Cuptor cu volum XXL
Gradene telescopice

În acest moment oferta de cuptoare Bosch vândute în România cuprinde două tipuri de sisteme de curățare și anume găsim cuptoare cu autocurățare EcoClean și cuptoare cu autocurățare pirolitică.
Ambele sisteme de curățare au avantaje și dezavantaje dar dacă ignorăm consumul de energie electrică și ne interesează doar curățarea cuptorului, atunci cel mai eficient sistem este cel pirolitic care transformă toată murdăria din interiorul cuptorului în cenușă care este ștearsă de către utilizator.

Cuptor Bosch cu autocurățare piroliticăRecomandare cuptor Bosch cu autocurățare pirolitică

Un cuptor electric încorporabil performant și care este dotat cu sistemul de autocurățare pirolitică este acest model care are trei trepte de curățare în funcție de gradul de curățare necesar:
Ușor: Se utilizează când interiorul cuptorului este doar puțin murdar și are o durată de aproximativ 75 minute.
Mediu: Se utilizează pentru curățarea depunerilor medii de murdărie și are o durată de 90 minute.
Intensiv: Este treapta de curățare cea mai puternică și se recomandă folosirea ei când cuptorul este foarte murdar. Durata de funcționare a cuptorului în acest caz este de aproximativ 120 de minute.
În general treapta de curățare se alege în funcție de cât de puternice și vechi sunt depunerile de murdărie din cuptor.
Bosch recomandă activarea funcției de autocurățare pirolitică o dată la două-trei luni, iar consumul de energie electrică pentru un proces complet de curățare variază între 2.5 kWh și 4.8 kWh, valoarea mai mică obținându-se când se selectează treapta 1, iar consumul maxim este când se utilizează treapta 3.

Înainte de activarea funcției de autocurățare pirolitică

Toate accesoriile cuptorului trebuie eliminate din interiorul său înainte de a activa funcția de curățare pirolitică, în caz contrar acestea se vor deteriora, deoarece nu sunt construite să reziste la 500°C cât apar în interiorul cuptorului.
De asemenea pe lângă accesorii mai trebuie să îndepărtați și murdăriile mari cu ajutorul unei lavete moale.
Datorită faptului că temperatura în interiorul cuptorului ajunge la 500°C este interzisă depozitarea pe mânerul aparatului a obiectelor inflamabile precum prosoape de bucătărie.

Cum se pornește funcția de autocurățare pirolitică?

Înainte de a porni funcția de curățare trebuie să vă asigurați că ați scos toate accesoriile din cuptor.
Pentru a porni procesul de curățare trebuie să urmați pașii:

 1. Selectorul de funcții poziționați-l în dreptul simbolului piroliză
 2. Cu ajutorul selectorului de temperatură selectați una dintre cele trei trepte de curățare. Fiecare treaptă de curățare are o perioadă predefinită care nu poate fi modificată de utilizator.
 3. După ce ați selectat și treapta de curățare va porni procesul de curățare, iar pe afișajul cuptorului apare o numărătoare inversă.

După activarea funcției de curățare pirolitică ușa cuptorului se va bloca și nu va putea fi deschisă până când temperatura în interiorul cuptorului nu scade sub 350°C și în tot acest timp va apărea pe afișajul cuptorului simbolul simbol usa inchisa.

Terminarea procesului de curățare este anunțată prin emiterea unui semnal acustic, iar numărătoarea de pe afișajul digital arată valoarea zero.

Deconectarea cuptorului se face prin învârtirea selectorului de funcții până în poziția neutră, iar când s-a răcit va dispărea simbolul sub formă de lacăt.

Cuptorul acesta de la Bosch este dotat cu un ventilator de răcire cu două trepte de putere care se activează în mod automat în funcție de necesitatea de răcire a cuptorului.

În cazul cuptoarelor foarte murdare se pot observa, la finalul procesului de curățare, unele depuneri albicioase care de fapt sunt resturi de alimente. Ele nu influențează funcționarea cuptorului și nu reprezintă riscuri pentru sănătatea umană. Pentru îndepărtarea resturilor albicioase se recomandă utilizarea acidului citric.

selectorul de functii 12 Funcții de cuptor

Un cuptor electric performant nu trebuie doar să se curețe ușor ci să și aibă rezultate excelente la gătit, iar modelul acesta de cuptor Bosch excelează la acest capitol datorită celor 11 funcții clasice de cuptor și celor 30 de programe automate.
Selectarea funcțiilor de cuptor se face cu ajutorul butonului retractabil amplasat în partea stângă, pe panoul de comandă.
În jurul butonului sunt amplasate 13 simboluri care reprezintă de fapt cele 12 funcții de cuptor, iar simbolul amplasat deasupra butonului este indicator pentru poziția Oprit.
Fiecare funcție de cuptor are o temperatură predefinită care se afișează și poate fi modificată în cazul în care utilizatorul dorește.

convectie aer 3dConvecție aer fierbinte 3D
Se folosește pentru coacerea simultană pe mai multe niveluri fiind de fapt cea mai performantă funcție de gătit când coaceți simultan pe mai multe niveluri. Temperatura se poate seta în intervalul 30°C–275°C.

convectie de aer delicataConvecție de aer, delicată
Se utilizează pentru prepararea pe un singur nivel fiind de fapt o funcție de gătire dezvoltată pentru reducerea consumului de energie electrică. Temperatura poate fi setată în intervalul 125°C–275°C.

pizzaPizza
Este o funcție special concepută pentru prepararea diverselor tipuri de pizza care necesită o bază crocantă și o rumenire intensivă. În acest mod de gătire temperatura din cuptor se poate seta în intervalul 30°C–275°C.

incalzire josÎncălzire Inferioară
Funcționează doar elementul încălzitor din partea de jos a cuptorului fiind recomandată pentru conservarea alimentelor.

mentinerea la caldMenținere la cald
Este o funcție specială concepută pentru menținerea la cald a mâncărurilor tocmai preparate. Nu se utilizează pentru încălzirea mâncării. Temperatura poate fi setată în intervalul 60°C–100°C.

decongelareDecongelare
Alimentele congelate sunt mult mai rapid decongelate decât în mod natural. Temperatura poate fi setată în intervalul 30°C–60°C.

preparare delicataPreparare delicată
Așa cum îi zice și denumirea se folosește pentru prepararea lentă a alimentelor. Temperatura se poate regla în intervalul 70°C–120°C.

grill suprafata mareGrill suprafață mare
Căldura este generată de întregul element încălzitor grill fiind o funcție recomandată pentru gătirea bucăților de carne tăiate felii. În funcție de nivelul de căldură dorit se pot alege trei trepte de grill.

grill cu convectieGrill cu convecție aer
Prăjirea bucăților mari de carne se face cu această funcție care are rezultate excelente. Temperatura maximă care poate fi setată este de 275°C.

incalzire sus josÎncălzire Inferioară + Superioară
Este recomandată pentru prepararea prăjiturilor având rezultate excelente. Temperatura poate fi reglată în intervalul 30°C–275°C.

programe automatePrograme automate
Cuptorul este dotat cu 30 de programe automate care efectuează setările pentru utilizator în funcție de tipul de preparat selectat.

Autocurățare pirolitică
Se utilizează pentru activarea programului de autocurățare pirolitică.

afisaj digitalAfișaj digital

Când se alege o funcție de gătit se poate observa pe afișajul digital valoarea temperaturii predefinite și care se poate seta cu ajutorul butonului de temperatură.
Cele 4 funcții de timp (Durata, Final, Timer, Ora Curentă) sunt disponibile pentru a fi setate prin intermediul butoanelor amplasate sub afișaj.

30 de programe automate30 de programe automate

Cu acest cuptor de la Bosch rezultatele de gătire vor fi întotdeauna un succes deoarece aparatul alege cele mai bune condiții de preparare pentru tipul de aliment selectat.

Pentru a selecta unul dintre cele 30 de programe automate trebuie doar să rotiți selectorul de funcții până în dreptul simbolului programe automate după care selectați tipul de aliment pe care doriți să îl preparați și greutatea acestuia.
După câteva secunde programul de gătire va porni în mod automat având modul de gătire, temperatura și durata selectate în mod automat.

Cele 30 de programe automate disponibile sunt:

 1. Pizza cu blat subțiere
 2. Pizza cu blat gros
 3. Lasagna
 4. Cartofi prăjiți
 5. Chifle crocante
 6. Cartofi gratinați
 7. Budincă de macaroane
 8. Cartofi la cuptor
 9. Tocană cu legume
 10. Tocană cu carne
 11. Gulaș
 12. Pește întreg
 13. Pui neumplut
 14. Bucăți de pui
 15. Piept de curcan
 16. Rață neumplută
 17. Gâscă neumplută
 18. Friptură înăbușită din carne de vită
 19. Friptură de vită
 20. Ruladă din carne de vită
 21. Friptură din carne proaspătă
 22. Pulpă de miel
 23. Pulpă de miel pătrunsă
 24. Friptură de vițel cu fire de grăsime
 25. Friptură de vițel slabă
 26. Pulpă de căprioară
 27. Iepure întreg
 28. Friptură din ceafă de porc
 29. Friptură de porc
 30. Friptură din file de porc

După cum se poate vedea programele automate acoperă o gamă largă de alimente oferindu-vă astfel ocazia să experimentați noi tipuri de mâncare.

functii de sigurantaFuncții de siguranță

Bosch a dotat acest model de cuptor electric încorporabil cu mai multe funcții de siguranță:
Protecție copii: Permite blocarea panoului de comandă astfel încât copiii nu mai pot să modifice setările sau să pornească un mod de gătire.
Ventilator de răcire: Are rolul de elimina căldura acumulată în interiorul cuptorului și de a răci suprafețele externe ale acestuia. Funcționarea lui este independentă fiind comandat de modulul electronic al cuptorului pentru evitarea supraîncălzirii.
Protecție la supraîncălzire: În cazul în care temperatura din cuptor depășește valoarea maximă admisă atunci termostatul de siguranță comandă întreruperea alimentării cu energie electrică a cuptorului.
Blocarea ușii: Când se activează funcția de curățare pirolitică se blochează ușa astfel încât aceasta să nu poată fi deschisă cât temperatura în interiorul aparatului depășește 350°C.
Indicator de căldură reziduală: Pentru a preveni accidentele cauzate de atingerea suprafețelor fierbinți cuptorul are un indicator de căldură reziduală care își schimbă valorile afișate în funcție de temperatura din cuptor.

clasa energetic aClasa energetică

Acest model de cuptor Bosch cu autocurățare pirolitică se încadrează în clasa energetică “A” cu un index de eficiență energetică de 95.3 și cu următoarele valori declarate de producător pentru fiecare mod de gătire:

0.99 kWh/ciclu: În modul de încălzire tradițional (Încălzire Sus + Jos)
● 0.81 kWh/ciclu: În modul de încălzire cu ventilator (Convecție de aer, delicată)

Pentru a reduce consumul de energie electrică iată câteva recomandări:

 • Preîncălziți cuptorul doar dacă este necesar
 • Vasele folosite trebuie să aibă o culoare închisă pentru a absorbi mai bine căldura
 • Scoateți din cuptor accesoriile care nu sunt folosite în timpul procesului de gătire
 • Deschideți ușa cuptorului cât mai rar posibil deoarece cele mai mari pierderi de energie sunt datorate acestui fapt.
 • Utilizați coacerea simultană în cazul în care preparatul permite acest lucru.

date tehniceDate tehnice
• Tip: Cuptor electric încorporabil
• Funcții de cuptor: 11 funcții clasice și 30 de programe automate
• Putere instalată: 3600 W
• Tensiunea nominală: 220–240V
• Cablu de alimentare: inclus (120 cm)
• Culoare: Inox
• Autocurățare: Pirolitică
• Butoane: Retractabile
• Afișaj: Digital
• Controlul temperaturii: Electronic
• Greutate: 38.4 kg
• Volum util: 71 litri
• Clasa energetică: A
• Înălțime/Lățime/Adâncime: 595 mm/594 mm/548 mm

9.6 Total Score
Cuptor Bosch cu autocurățare pirolitică

Performanțe la gătit
10
Aspect și design
9.5
Accesorii incluse
9
Eficiență energetică
9
Siguranță în exploatare
10
Curățare și întreținere
10
PROS
 • Autocurățare pirolitică
 • 30 programe automate
 • Afișaj digital
 • Control electronic al temperaturii
 • Cuptor cu volum XXL
 • Gradene telescopice
User Rating: Be the first one!
We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

AragazElectric.com
Logo