Cum se curata cuptorul si plita aragazului

Cum se curata cuptorul si plita aragazului este un aspect foarte important, deoarece aceasta operatie realizata intr-un mod gresit, poate aduce deteriorari produsului.
Majoritatea producatorilor prezinta in manualele de utilizare modul cum trebuie curatat cuptorul sau plita, dar nu specifica exact care produs sa fie folosit, iar acest lucru poate creea confuzie pentru unele persoane, deoarece nu stiu la tipul lor de cuptor sau plita care agent de curatare este mai bun.

Cuptor emailat

Pentru a pastra cuptorul ca si nou si dupa multe utilizari este foarte important ca sa il curatati cu un agent de curatare dupa fiecare utilizare. Acumularea de grasimi sau alte resturi, va face ca aragazul dumneavoastra sa emane miros si fum la fiecare utilizare.

Ca si agent de curatare va recomandam sa folositi Gel curatare cuptor Dr Beckmann, care elimina cu succes diferitele depuneri din cadrul cuptorului.Este indicat sa curatati si accesoriile cuptorului, deoarece de obicei si pe acestea au loc depuneri de grasimi.

Dupa ce ati terminat procesul de curatare al cuptorului emailat trebuie sa il lasati sa se aeriseasca.
Este foarte important sa folositi agenti de curatare doar la cuptoarele cu email, la cele cu autocuratare catalitica este interzis sa folositi agenti de curatare, deoarece acestia pot sa distruga peretii catalitici ai cuptorului.

Cuptor cu piroliza

Acest tip de cuptor este cel mai usor de curatat, deoarece la finalul programului de piroliza dumneavoastra trebuie doar sa stergeti cu o carpa cenusa de pe partea inferioara a cuptorului. In continuare va prezentam pasii necesari pentru o autocuratare pirolitica.

• Eliminati toate tavile sau gratarele din cuptor, astfel incat acesta sa ramana gol

• Selectati functia Piroliza de pe buton

• Selectati timpul dorit. De obicei sunt doua programe de piroliza, primul program are o durata de 1 ora si 30 minute, iar al doilea program are o durata de 2 ore si 30 minute. Cel mai eficient este al doilea program, in care se curata tot cuptorul inclusiv usa cuptorului.
La finalul programului de autocuratare pirolitica cuptorul se va inchide automat, fara ca dumneavoastra sa puteti deschide usa.

• Lasati cuptorul sa se raceasca, iar cand temperatura in centrul lui ajunge sub 350 °C veti putea deschide si usa cuptorului. Este indicat sa lasati cuptorul sa se raceasca mult sub aceasta temperatura.

• Dupa ce s-a racit cuptorul, cu ajutorul unei carpe stergeti cenusa de pe fundul cuptorului.Dupa acest proces cuptorul dumneavoastra este ca si nou.

Ca si cuptor cu autocuratare pirolitica va recomandam sa cumparati acest model de la Electrolux.

Cuptorul catalitic

Acest tip de cuptor are peretii tratati cu un strat special care descompune grasimile si depunerile de pe cuptor.
Pentru a nu distruge acest strat special este foarte important sa nu aplicati pe el agenti de curatare, deoarece il veti distruge cu aceste solutii de curatare.

Pentru a va curata cuptorul catalitic trebuie sa faceti urmatorii pasi:

• Porniti cuptorul si setati o temperatura pe buton cel putin 200 °C.

• Lasati cuptorul sa functioneze pentru aproximativ 45 min – 60 min.

• Dupa ce s-a racit cuptorul stergeti partea inferioara cu o carpa moale, aceasta fiind un email obisnuit.

Este recomandat sa curatati cuptorul catalitic cel putin de 6 ori intr-un an, acest lucru depinzand si de cat de des il folositi.
Acest proces de curatare catalitica poate fi facut in orice functie a cuptorului, care asigura o temperatura de cel putin 200 °C. Toate functiile cuptorului asigura aceasta temperatura, astfel incat nu trebuie sa aveti probleme din acest punct de vedere.

Exteriorul aragazului

Este recomandat sa folositi cat mai putine solutii cand curatati exteriorul aragazului, deoarece multe solutii sunt abrazive si pot lasa urme pe produs.

Sfatul nostru este ca pentru curatarea exteriorului la un aragaz sa folositi apa si o carpa moale, astfel incat sunteti sigur ca nu veti produce urme nedorite pe suprafata aragazului.
Majoritatea butoanelor la aragaze se pot scoate afara, astfel incat curatarea lor este destul de usoara.

Plita aragazului

Pentru plitele pe inductie si vitroceramice, va recomandam sa folositi acest kit de intretinere de la Electrolux care are 2 solutii de curatare, o laveta si o racleta, aceasta din urma fiind foarte importanta si va ajuta sa curatati foarte usor plita.

2 Comments
 1. Am gasit foarte multe informstii doar pt cuptorului electic. Nu cunosc motivul pt. care nu gasesc acelasi volum de informstii ( in special functiile) și prntru cuptorul pe gaz) . Aceste cuptoare exista si mai mult, sunt comercializate În concluzie, se observă un interes scazut din partea dvs. pt cuptorul pr gaz.

  • Buna ziua,

   Cuptoarele electrice au mult mai multe functii decat cele pe gaz, acesta fiind motivul pentru care in articol se trateaza in special functiile cuptorului electric.
   Vom actualiza articolul si cu functiile unui cuptor pe gaz.

   O zi buna si multumim pentru comentariu!

Leave a reply

AragazElectric.com
Logo