Plită cu arzător WOK

2
plita cu arzator wok imagine
8.8
Plită cu arzător WOK
Plită cu arzător WOK
Arzător WOK
5 arzătoare
Întrerupător principal
Aprindere electrică
Siguranță arzătoare
Grătare din fontă

În multe prezentări de plite pe gaz se poate observa la secțiunea avantaje trecută și mențiunea „arzător WOK” dar de foarte multe ori nu se specifică ce este un arzător wok și la ce este el folositor. Așa că înainte de a vă prezenta în mod detaliat un model de plită dotată cu un arzător WOK dorim să vă facem o scurtă prezentare a acestuia pentru a ști ce înseamnă un arzător WOK.

Ce este un arzător WOK?

arzator wok de la boschArzătorul WOK este în principiu un arzător de foarte mare putere (5000 W) care își are originile în bucătăria asiatică, mai precis în China.
Arzătorul wok este conceput pentru a genera o cantitate mare de căldură într-o perioadă scurtă de timp, producând astfel încălzirea rapidă a vasului de gătit, ceea ce permite prepararea mâncărurilor într-un mod care la arzătoarele normale nu este disponibil. De exemplu, prăjirea alimentelor într-un mod rapid prin simpla agitare a vasului sau prăjirea în baie de ulei. Mai puteți încerca și afumarea ingredientelor folosindu-vă de arzătorul wok, dar acest fel de gătire necesită puțin antrenament înainte de a avea rezultate excelente.
Datorită faptului că puterea arzătorului wok este destul de mare este nevoie de exersare pentru a stăpâni această tehnică de gătire, însă după ce ajungeți să o stăpâniți cu siguranță veți aprecia arzătorul wok.
În mod normal, un arzător wok are un grătar special pe care se poziționează tigaia wok. Acest vas este foarte adânc, iar partea inferioară a lui are un diametru mic, ceea ce face ca întreaga cantitate de lichide să se concentreze într-o zonă mică.
Prin eliminarea suportului wok se poate folosi arzătorul wok și cu vase obișnuite pentru a grăbi procesul de fierbere a apei.
Când utilizați arzătorul wok împreună cu vase obișnuite trebuie să corelați diametrul zonei de gătit cu diametrul flăcării arzătorului, în caz contrar o mare parte din căldura generată de arzător se va pierde.

Suportul pentru arzătorul WOK

suportul pentru arzatorul wokAșa cum se poate deduce din numele lui acest suport wok are rolul de a susține vasul wok la o distanță și poziție optimă față de arzătorul wok.
Ca și design suportul pentru arzătorul wok variază de la un producător la altul și din acest motiv când achiziționați unul trebuie să vă asigurați că este compatibil cu modelul de plită pe care îl aveți.
Cele mai bune suporturi pentru arzătorul wok sunt cele din fontă.
În mod normal toate plitele cu arzător wok oferă și suportul pentru arzător, ceea ce înseamnă că nu trebuie achiziționat separat ci este livrat împreună cu plita pe gaz.

Cum arată un vas WOK?

vase wokUnul dintre cele mai simple vase este cel de tipul WOK care are o formă rotundă, înălțime mare și o bază plată cu diametrul foarte mic în comparație cu partea superioară a vasului.
În comparație cu vasele clasice cele de tipul wok au două mari avantaje:
Distribuirea uniformă a căldurii: Datorită formei sale distribuirea căldurii se face mult mai uniform decât în cazul unui vas clasic ceea ce înseamnă că nu vor exista zone mai calde sau reci pe suprafața vasului, asigurându-se astfel o gătire uniformă a întregului preparat.
Amestecarea ingredientelor: Un alt avantaj al formei vasului wok este acela că permite amestecarea ingredientelor fără a exista riscul ca acestea să iasă afară din vas.

După ce v-am prezentat ce este un arzător wok, suportul pentru arzătorul wok și cum arată un vas wok urmează să vă prezentăm o plită încorporabilă pe gaz care are în dotare un arzător wok de 5000 W.

Plită cu arzător WOK

plita cu arzator wokProducătorul german de electrocasnice Bosch are în oferta sa plite pe gaz cu arzător wok dintre care un model interesant este acesta. Plita are 5 arzătoare pe gaz și o lățime de 75 cm, iar suprafața este din inox.
Arzătorul WOK de pe această plită este poziționat în centrul plitei și este cu dublu circuit, iar selectarea treptei de putere 9 face ca arzătorul să dezvolte o putere maximă de 5000 W. Pentru o eficiență maximă producătorul recomandă ca vasul wok utilizat pe acest arzător să aibă un diametrul minim al bazei de 22 cm și maxim de 30 cm.
Vasele WOK se utilizează pe acest arzător doar dacă este montat suportul corespunzător, în caz contrar există riscul ca vasul wok să se răstoarne.
Pe lângă arzătorul WOK pe plită mai sunt amplasate 4 arzătoare cu următoarele caracteristici:
Stânga Spate: Arzător normal cu puterea de 1750 W.
Stânga Față: Arzător economic cu puterea de 1000 W.
Dreapta Spate: Arzător mare cu puterea de 3000 W.
Dreapta Față: Arzător normal cu puterea de 1750 W.

controlul zonelor de gatitControlul zonelor de gătit

Se efectuează cu ajutorul celor 5 butoane poziționate pe panoul de comandă al plitei. Acestea permit setarea cu precizie a treptei de putere între nivelul minim (1) și cel maxim (9).
Aprinderea arzătoarelor se face întotdeauna rotind butonul de comandă în poziția maximă, iar după ce flacăra este stabilă se rotește butonul până în dreptul treptei de putere dorite.
Toate cele cinci butoane de comandă au marcate arzătorul pe care îl comandă precum și următoarele simboluri:
plita pe gaz cu arzator deconectatArzător deconectat: Când butonul de comandă al unui arzător este poziționat în dreptul acestui simbol înseamnă că arzătorul este deconectat.

simbolul pentru treapta de putere mareTreapta de putere mare: Setând butonul de comandă în dreptul acestui simbol face ca puterea dezvoltată de arzător să fie maximă. În general se folosește în prima parte a procesului de gătire când este necesară încălzirea rapidă a lichidului din vase.

treapta de putere cea mai micaTreapta de putere mică: Selectarea acesteia face ca flacăra arzătorului să fie la valori minime astfel încât și puterea dezvoltată de acesta este minimă. Se utilizează în principal pentru menținerea la cald a mâncării.

siguranta plitei cu arzator wokSiguranța plitei cu arzător wok

O plită pe gaz nu trebuie doar să aibă performanțe bune la prepararea mâncărurilor ci să fie și foarte sigură în utilizare, iar acest model de la Bosch este dotată cu mai multe sisteme de siguranță:
Întrerupător principal: Pe panoul de comandă se pot observa prezența a 6 butoane dintre care 5 sunt utilizate pentru comanda arzătoarelor pe gaz, iar al 6-lea buton este de fapt un întrerupător principal care în momentul în care este apăsat întrerupe alimentarea cu gaz.
Siguranță arzătoare: Al doilea sistem de siguranță cu care este dotat acest model de plită pe gaz este cel care întrerupe alimentarea cu gaz a arzătorului în cazul în care flacăra acestuia se stinge în mod accidental, iar componenta principală a acestuia este termocuplul montat în corpul arzătorului.
Acest sistem de siguranță își face simțită prezența de fiecare dată când se execută aprinderea unui arzător, și anume butonul de comandă trebuie menținut apăsat pentru o perioadă de aproximativ 4 secunde pentru ca termocuplul să se încălzească.
Protecție împotriva scurgerilor de lichide: În jurul fiecărui arzător plita are o mică ridicătură care are rolul de a împiedica lichidele scurse pe plită să ajungă în interiorul arzătorului.

confortul in utilizarea plitei pe gaz cu arzator wokConfortul în utilizarea plitei cu arzător WOK

Aprindere electrică: Sistemul de aprindere electrică este implementat în fiecare arzător, iar aprinderea arzătorului dorit se face prin simpla apăsare și rotire a butonului corespunzător acelui arzător. Tot procesul de aprindere a arzătoarelor se face cu o singură mână datorită butoanelor ergonomice de tipul baionetă.
Reglarea precisă a puterii: Bosch a implementat pe aceasta plită o nouă tehnologie de control a puterii denumită FlameSelect care face posibilă setarea cu precizie a treptei de putere.
Grătare din fontă: Includem în această categorie și cele 3 grătare din fontă care îi conferă plitei un aspect elegant și asigură o stabilitate mărită a vaselor.
Alimentare Gaz Natural/Gaz Petrolier Lichefiat: Toate arzătoarele plitei inclusiv și cel de tipul WOK sunt proiectate să funcționeze cu ambele tipuri de gaze disponibile în acest moment în România și anume GN (20 mbar) și GPL (28-30 mbar).
Duzele pentru alimentarea cu gaz de la butelie sunt oferite și le găsiți într-o pungă, lângă manualul de utilizare.

curatarea plitei cu arzator wokCurățarea plitei cu arzător wok

Pentru a evita acumulările de murdărie vă recomandăm să curățați plita după fiecare utilizare folosind apă caldă, săpun și o lavetă moale. Dacă doriți puteți să utilizați soluții pentru curățarea plitei din inox (..) fără ca însă să utilizați soluții sau bureți abrazivi.
Din cauza puterii foarte mari a arzătorului wok se vor putea observa în timp unele decolorări ale plitei în jurul acestuia și trebuie să știți că acestea sunt perfect normale. Sfatul nostru este ca după fiecare utilizare a arzătorului wok să încercați să curățați plita cu o soluție pentru suprafețe din inox, cu mențiunea că această soluție pentru suprafețele din inox nu trebuie utilizată și pe simbolurile din jurul butoanelor deoarece acestea vor fi șterse de această soluție.
O altă recomandare pe care o facem este să respectați cu strictețe dimensiunile minime și maxime a vaselor care pot fi amplasate pe fiecare arzător.
De exemplu dacă pe arzătorul din Stânga Față și Dreapta Față amplasați vase cu diametrul bazei mai mare decât recomandarea producătorului atunci butoanele de comandă vor fi supuse unei călduri mari, fapt care va genera deteriorarea acestora.

Bosch recomandă utilizarea vaselor cu următoarele dimensiuni:
Centru: Diametrul minim 22 cm/ Diametrul maxim 30 cm.
Stânga Spate: Diametrul minim 14cm/ Diametrul maxim 22 cm.
Stânga Față: Diametrul minim 12 cm/ Diametrul maxim 16 cm.
Dreapta Spate: Diametrul minim 20 cm/ Diametrul maxim 26 cm.
Dreapta Față: Diametrul minim 14cm/ Diametrul maxim 22 cm.

Toate aceste valori se referă la dimensiunea vasului de gătit la baza lui.

date tehnice plita cu arzator wokDate tehnice
• Tip: Plită încorporabilă pe gaz
• Număr arzătoare: 5
• Arzător WOK: Da
• Putere maximă gaz: 12500 W
• Alimentare: GN / GPL
• Duze Incluse: GN / GPL
• Tensiunea nominală: 220–240V
• Cablu de alimentare: 100 cm
• Culoare: Inox
• Lățime: 750 mm
• Adâncime: 520 mm
• Înălțime: 45 mm

8.8 Total Score
Plită cu arzător WOK

Design
8.5
Confort
8.5
Protecție și siguranță
9
Consum energetic
9
Raport Preț/Calitate
9
Curățare și întreținere
8.5
PROS
  • Arzător WOK
  • 5 arzătoare
  • Întrerupător principal
  • Aprindere electrică
  • Siguranță arzătoare
  • Grătare din fontă
User Rating: Be the first one!
We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

AragazElectric.com
Logo